Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, «ενδέχεται» να κρύβεται ο Μουαμάρ Καντάφι.
 
Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της.

«Πιστεύουμε ότι ο Καντάφι κρύβεται κάπου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν να βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Χάντχμπα αλ-Κάντρα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος των εξεγερμένων, προσθέτοντας ότι μάχες έχουν ξεκινήσει σε εκείνη την περιοχή.

Πυρά ακούγονται από τους δρόμους της Τρίπολης, της οποίας ολόκληρες περιοχές -ανάμεσά τους και το αρχηγείο του λίβυου ηγέτη- βομβαρδίζονται από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι, δηλώνουν οι εξεγερμένοι.

«Υπήρξαν βομβαρδισμοί στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα όπου βρισκόταν η έδρα του Καντάφι), στην περιοχή Αλ Μανσούρα και σε μία ακόμα περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο Rixos. Οι περισσότεροι από τους βομβαρδισμούς διεξήχθησαν από τους πυρήνες του καθεστώτος που βρίσκονται στην περιοχή Αμπού Σαλίμ» δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ σφοδρά πυρά ακούγονταν το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου βρίσκονται ξένοι δημοσιογράφοι.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι ακούγονται πυρά όπλων μικρών διαμετρημάτων αλλά και αντιαεροπορικά πυροβόλα, που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές για να πλήττονται στόχοι στο έδαφος.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι χρησιμοποιούνταν επίσης εκτοξευτές οπλοβομβίδων, όλμοι και  άλλα βαρέα όπλα.

Μια ομάδα περίπου 30 ξένων δημοσιογράφων παραμένει στο ξενοδοχείο, καθώς ένοπλοι, πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι, τους εμποδίζουν να βγουν από το ξενοδοχείο εδώ και τέσσερις ημέρες.

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους βρίσκονται στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, περίπου 1 χλμ. από το αρχηγείο του Καντάφι.

Μετά την πτώση του αρχηγείου του συνταγματάρχη Καντάφι, πολλοί από τους ενόπλους που παραμένουν πιστοί σε αυτόν, έσπευσαν να εξαφανιστούν από την περιοχή.

Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες διότι σε αυτές έχουν ακροβολιστεί, σύμφωνα με εξεγερμένους, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές.

Το πρωί της Τετάρτης, οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν τον έλεγχο του πρώην κυβερνητικού συγκροτήματος στην Τρίπολη, το επίκεντρο των μαχών στην πρωτεύουσα από την είσοδό τους τη Δευτέρα, με σποραδικούς θύλακες να παραμένουν εκτός του ελέγχου τους μέσα στην πόλη.

Οι μάχες από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν μεταφερθεί στην πόλη Σάμπχα, στην έρημο στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στις πόλεις Ζουάρα και Ατζελάτ στα δυτικά της πρωτεύουσας. Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σημεία στις δύο δυτικές πόλεις, σύμφωνα με το Al Arabiya.

Μήνυμα Καντάφι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε σε αντεπίθεση του Λίβυους σε ηχογραφημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε στη λιβυκή τηλεόραση, λέγοντας μάλιστα: «Εχω βγει διακριτικά στους δρόμους της Τρίπολης, χωρίς να με δει ο λαός μου, και δεν αισθάνθηκα πως υπάρχει κίνδυνος».

«Ολοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι, άνδρες των φυλών και γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν την Τρίπολη και να την χτενίσουν από τους προδότες» είπε ο Καντάφι.

O Λίβυος συνταγματάρχης υποστήριξε επίσης πως η υποχώρησή του από την έδρα του στη λιβυκή πρωτεύουσα ήταν «κίνηση τακτικής». Το πού βρίσκεται παραμένει ακόμη ασαφές.

Βαρύ το τίμημα
Βαρύ όπως φαίνεται από τον απολογισμό των θυμάτων το τίμημα που έχουν πληρώσει οι Λίβυοι κατά την επέλασή των αντικαθεστωτικών στην Τρίπολη, οι οποίοι κατάφεραν να διώξουν τον Καντάφι από το αρχηγείο του και να καταλάβουν το συγκρότημα που λειτουργούσε ως έδρα της κυβέρνησής του. Οι αντικαθεστωτικοί κάνουν λόγο για συνολικά 400 νεκρούς και εκατοντάδες άλλους τραυματίες στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook