Κινητοποιήσεις με καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλο το νησί – Δεκάδες τα υπό κατάληψη στο Ηράκλειο, 15 στα Χανιά, δύο στο Ρέθυμνο – επτά στο Λασίθι

Στο χορό των κινητοποιήσεων κινούνται σήμερα σχολεία σε όλη την Κρήτη, που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κεντρικές πόλεις του νησιού, ενώ το ένα μετά το άλλο τα σχολεία βάζουν “λουκέτο”, εξαιτίας καταλήψεων των μαθητώνm στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης.

Δίπλα τους σε αρκετές περιπτώσεις στέκονται γονείς αλλά και καθηγητές, καλώντας και από τη δική τους πλευρά, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με ελλείψεις προσωπικού, σχολικής στέγης κτλ.

Χανιά

Στα Χανιά, 15 συνολικά σχολεία τελούν σήμερα υπό κατάληψη. Παιδιά από το ΕΠΑΛ Κισσάμου, το Λύκειο της Κοραή, το Γυμνάσιο της Κοραή, το ΓΕΛ Βάμου, το ΕΠΑΛ Βρυσών και άλλα σχολεία, πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στον δρόμο της Κοραή και στη συνέχεια κινήθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Βασίλεφ Χρήστος – Ταμίας πενταμελούς 1ου ΕΠΑΛ Χανίων

“Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα στο σχολείο γιατί το κτίριο πλημμυρίζει μέσα. Τα εργαστήρια είναι σε σάπια κατάσταση. Δεν έχουμε βιβλία, δεν έχουμε καθηγητές ειδικότητες. Δεν το θέλουμε του χρόνου, το θέλουμε εδώ και τώρα. Ζητάμε να μην καταργούνται ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, να βελτιωθεί η κατάσταση στα κτίρια και στα εργαστήρια, να μπορούμε να έχουμε καθηγητές, να μην μαθαίνουμε παπαγαλία και μετά να μην ξέρουμε τίποτα, θέλουμε μια μόρφωση χωρίς κόστος, μια δωρεάν μόρφωση”

Ευαγγελία Γαυγιωτάκη – ΓΕΛ Βάμου

“Το ΕΠΑΛ Κισσάμου, το Λύκειο της Κοραή, το Γυμνάσιο της Κοραή, το ΓΕΛ Βάμου, το ΕΠΑΛ Βρυσών. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα. Ιδιαίτερα στο σχολείο μου έχουμε πολλά θέματα με το κτιριακό, δεν έχουμε αίθουσες, κανουμε μάθημα στον χώρο των υπολογιστών και σε προκάτ που στάζουν. Στηρίζουμε επίσης, τα ΕΠΑΛ στα οποία κλείνουν ειδικότητες και επιπλέον διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι το σχολείο είναι πλέον ένα εξεταστικό κέντρο.”

Ντόνα Μπραχουσάι – ΓΕΛ Βάμου

“Πολλοί μας ρωτούν γιατί ερχόμαστε στην πορεία για να διαδηλώσουμε. Ουσιαστικά ερχόμαστε για να δείξουμε ότι αγωνιζόμαστε και θέλουμε να διεκδικήσουμε δικαιώματα για το μέλλον μας. Να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους. Όσον αφορά στο δικό μας λύκειο, 20 χρόνια τώρα λένε για το κτιριακό πρόβλημα και δεν το φτιάχνουν. Ευτυχώς, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του λυκείου μας στηρίζει από την αρχή καθώς και οι εκπαιδευτικοί.”

Ιωάννα Κουκιανάκη – ΕΠΑΛ Βρυσών

“Έχουμε έρθει για να αλλάξουμε τα πράγματα, θέλουν να μας κλείσουν τις ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Βρυσών, έχουμε ήδη πολύ λίγες. Απαιτούμε να εγκριθεί το τμήμα πληροφορικής της Γ’ Λυκείου, να ξαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν των τουριστικών επιχειρήσεων και των ψυκτικών υπαλλήλων, να λειτουργούν όλα τα τμήματα και οι ειδικότητες κανονικά σε όλα τα επαρχιακά ΕΠΑΛ και όχι ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών.”

Δερουκάκης Μανώλης – Αντιδήμαρχος Κισσάμου

“Η κινητοποίηση γίνεται με τη συμπαράσταση των φορέων γιατί πολύ απλά διεκδικούμε το δικαίωμα για μόρφωση στα παιδιά μας. Είναι ανήκουστο να αναγκάζουμε παιδιά από τα άκρα των δήμων και της Κισσάμου και του Αποκόρωνα να κάνουν τόσα χιλιόμετρα – που τα κάνουν ήδη καθημερινά – για να πάνε σχολείο. Τα αναγκάζουν να πηγαίνουν Χανιά, να πάνε σε κάποιο άλλο λύκειο, ουσιαστικά τα ωθούν να σταματήσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία. Είναι δυο πολύ σημαντικά τμήματα στο ΕΠΑΛ Κισσάμου, αυτό του τουρισμού και της πληροφορικής και θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά, έστω και λίγα έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και δικαιούνται να έχουν ανοιχτά έστω αυτά τα τμήματα.”

Ρέθυμνο

Πορεία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στην επαγγελματική εκπαίδευση, πραγματοποιούν οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ του νομού Ρεθύμνου, συνεχίζοντας σειρά κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα υπό κατάληψη τελούν το 1ο ΕΠΑΛ και το ΓΕΛ Πανόρμου.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρεθύμνης, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τους.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η οποία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Ηράκλειο:

Δεκάδες είναι τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη στο νομό Ηρακλείο. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, τα σχολεία που έβαλαν λουκέτο μέχρι σήμερα είναι τα εξής:

Γυμνάσια 

1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 8ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Γυμνάσιο Επισκοπής, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Καστελίου, Μουσικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Κρουσώνα, Γυμνάσιο Βενεράτου, Γυμνάσιο Τυμπακίου, Γυμνάσιο Μελεσσών και Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας.

Λύκεια

10ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 13ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 40 ΓΕΛ Ηρακλείου, ΓΕΛ Γουβών, ΓΕΛ Αλικαρνασσού, ΓΕΛ Αρκαλοχωρίου, ΓΕΛ Ασημίου, Καλλιτεχνικό ΓΕΛ, ΓΕΛ Επισκοπής, ΓΕΛ Λιμένα Χερσονήσου, ΓΕΛ Κρουσώνα, ΓΕΛ Τυμπακίου, ΓΕΛ Μελεσών, ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, ΓΕΛ Γαζίου, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ, 3ο ΕΠΑΛ και 6ο ΕΠΑΛ.

Λασίθι:

Στο Λασίθι, επτά σχολεία, πραγματοποιούν καταλήψεις σε Νεάπολη, Τζερμιάδο και Σητεία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook