Ο προβληματισμός σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη πρόκληση που η βιομηχανία ζωοτροφών θα κληθεί να αντιμετωπίσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι διάχυτος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του WATTAgNet, ο προβληματισμός αυτός απορρέει από το γεγονός ότι οι σύνθετες ζωοτροφές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 1 δισεκατομμύριο τόνους, συνοδευόμενοι από άλλους 300 εκατ. τόνους ιδιοπαραγωγής.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει το δημοσίευμα, σύντομα ο κλάδος θα κληθεί να αντιμετωπίσει –τουλάχιστον– 6 ζητήματα που ήδη εγείρονται ή πρόκειται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο άμεσο μέλλον:

  • Ασταθής συναλλαγματική ισοτιμία. Βασική παρενέργεια της παγκοσμιοποίησης, η αστάθεια μεταξύ συναλλαγμάτων θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων όσων εξαρτώνται από διεθνείς πηγές για την παραγωγή ευαίσθητων υλικών και τροφών.

  • Τοπική πρωτεϊνική διαθεσιμότητα. Μπορεί τα δημητριακά να υπάρχουν κατά τόπους, όμως οι πηγές πρωτεΐνης έχουν πολύ πιο έντονη εντοπιότητα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια τάση αντικατάστασης των κλασικών πρωτεϊνών, όπως η σόγια, με «τοπικότερες», λιγότερο διεθνείς πηγές.

  • Διατροφική ασφάλεια και πιστοποίηση ποιότητας. Οι καταναλωτές πρέπει να συνεχίσουν να νιώθουν ασφαλείς όταν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, και αυτό συνεπάγεται οι ζωοτροφές να πληρούν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό πρέπει να εφαρμόζεται και στις βιομηχανικές και στις ζωοτροφές ιδιοπαραγωγής.

  • Ο πόλεμος ανάμεσα σε προμείγματα και πρόσθετα. Η παγίωση των δύο αυτών κλάδων θα συνεχιστεί, πιέζοντας όσες βιομηχανίες ζωοτροφών έχουν παραμείνει ουδέτερες να πάρουν καθαρή θέση, την ώρα που οι πρώτες «μάχες» δεν έχουν ακόμα κριθεί.

  • Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί. Θολό τοπίο, θολό μέλλον. Ένα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται πάνω από το αν οι ΓΤΟ θα γίνουν αποδεκτοί από όλη την υφήλιο, διευκολύνοντας το εμπόριο ή θα παραμείνουν –ίσως και εύλογα– εμπορικά «οδοφράγματα».

  • Παραπληροφόρηση, ψευδείς έρευνες κ.λπ. Μαζί με το ίντερνετ και την παγκοσμιοποίηση της γνώσης, ίσως το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα της ιστορίας, διευκολύνθηκε όσο ποτέ η διάδοση αμφιβόλου πιστότητας και εγκυρότητας ερευνών, μελετών, ειδήσεων κ.λπ. Ο κλάδος των ζωοτροφών αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αναγνωρίζει και να διαχωρίζει τα «σάπια» από τα… φρέσκα και αληθινά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook