Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι μια λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα, κυρίως από τα παραγωγικά (βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, χοίροι) και σε μικρότερο βαθμό από ορισμένα άγρια (αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός).

Τα συμπτώματα είναι δυνατό να ξεκινήσουν σιγά σιγά ή απότομα και περιλαμβάνουν πυρετό που μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί, ιδρώτα (νυχτερινή εφίδρωση), πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, εύκολη κόπωση και αδυναμία. Η τελική διάγνωση γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις και η ασθένεια θεραπεύεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η βρουκέλλωση αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες ζωοανθρωπονόσους.

Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο

– Με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

– Με την χωρίς προστασία επαφή με μολυσμένα ζώα.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τη βρουκέλλωση

Μέτρα προστασίας για τον γενικό πληθυσμό

– Καταναλώνετε μόνο παστεριωμένο γάλα. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε αν το γάλα είναι παστεριωμένο, βράζετέ το για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το πιείτε (δεν αρκεί απλώς να φουσκώσει).

– Αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων μαλακών τυριών εάν δεν έχουν ωριμάσει για το κατάλληλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 2 μήνες) όπως και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αν δεν γνωρίζετε ότι έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία παρασκευής που εξασφαλίζει την υγιεινή κατάσταση του προϊόντος.

Ειδικά μέτρα προστασίας για κτηνοτρόφους/εκδοροσφαγείς/κυνηγούς

Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό και επιπλέον:

– Χρησιμοποιείτε πλαστικά γάντια κατά τη στενή επαφή (π.χ. τοκετός, άρμεγμα) με ζώα που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
– Εάν έρθετε σε επαφή με ζώα που μπορεί να είναι μολυσμένα χωρίς να φοράτε γάντια, πλύνετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και τοποθετήστε βάμμα ιωδίου σε τυχόν ανοιχτά τραύματα ή αμυχές.
– Πλύνετε σε υψηλή θερμοκρασία, βράστε ή απολυμάνετε με κοινή χλωρίνη οικιακής χρήσης ή με άλλο κατάλληλο απολυμαντικό τα ρούχα, τα παπούτσια ή άλλα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή το περιβάλλον τους.
– Χρησιμοποιείτε κατά τη σφαγή βρουκελλικών ζώων προστατευτικό ρουχισμό, κατάλληλα γάντια, προστατευτικά γυαλιά και μάσκα.
– Φοράτε πλαστικά γάντια κατά τους χειρισμούς του σφαγίου (π.χ. αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός).
– Η κόπρος από μολυσμένα ζώα πρέπει να υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία, ενώ η απομάκρυνσή της πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο ώστε να μη μολυνθεί το περιβάλλον (π.χ. καλλιέργειες, φρούτα ή λαχανικά που καταναλώνονται ωμά). Πλακούντες, προϊόντα τοκετού, νεκρά έμβρυα ή νεογέννητα που προέρχονται από μολυσμένα ζώα μπορεί να είναι πηγές μόλυνσης. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων σχετικά με την διαχείριση των παραπάνω.
– Τηρείτε τις αρχές εφαρμογής των Εθνικών Προγραμμάτων ελέγχου της υγείας των ζώων που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook