Για μια μειωμένη φετινή παραγωγή αμυγδάλων κάνουν λόγο οι δηλώσεις των παραγωγών.

Πέρσι ήταν μια χρονιά που είχαμε μια κανονική παραγωγή Σήµερα, το 35-50% των ελληνικών αμυγδάλων παράγεται στην Θεσσαλία (περιοχές Λάρισας και Μαγνησίας), το 26-35% στην Μακεδονία (περιοχή Σερρών και Καβάλας) και το υπόλοιπο διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο. Ο παγετός του χειμώνα και ο καύσωνας του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την μικροκαρπία, που χτύπησε πολλές περιοχές της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η φετινή παραγωγή. Εξαίρεση αποτέλεσε η περιοχή της Ελασσόνας, μία περιοχή στην οποία έχουμε το τελευταίο διάστημα νέες φυτεύσεις, όπου η παραγωγή κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα. Οι τιμές παραγωγού του άσπαστου αμυγδάλου κυμαίνονται μεταξύ 2,5 – 3 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με τις περσινές.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τα Τέμπη της Λάρισας κ. Γιώργος Νούλας, φέτος ο παγετός χτύπησε την παραγωγή. Όσοι παραγωγοί κατάφεραν φέτος να ξεπεράσουν τα προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Στην περιοχή μου όμως η μείωση της παραγωγής είναι πολύ μεγάλη. Γενικότερα οι ορεινές περιοχές επλήγησαν από τον παγετό και οι πεδινές από την ξηρασία.

Οι τιμές παραγωγού του άσπαστου αμυγδάλου κυμαίνεται στα 2,5 – 3 ευρώ το κιλό (πέρσι ήταν στα 2,5 ευρώ). Η τιμή της ψίχα (πεταλούδα) κυμαίνεται στα 6 – 6,5 ευρώ το κιλό. Η λιανική στην ψίχα φτάνει και στα 16 ευρώ το κιλό (από 12 ευρώ που ήταν πέρσι). Μπορεί η παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη αλλά οι έμποροι δεν έχουν περιθώρια κέρδους για να δώσουν μεγαλύτερες τιμές».

Γενικότερα στην επαρχία Τυρνάβου αλλά και στη Μαγνησία η παραγωγή τους είναι μειωμένη από τον παγετό του περασμένου Ιανουαρίου, αλλά βρίσκεται στον αέρα και η αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ.

Αντίθετα στην Ελάσσονα τα πράγματα είναι καλύτερα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Νάνος, γεωπόνος στην Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Ελασσόνας», η οποία αριθμεί 38 παραγωγούς. Η φετινή παραγωγή, που συγκομίστηκε από 1.000 στρέμματα, ανέρχεται σε 150 τόνους (80 τόνοι ήταν πέρυσι). «Υπολογίζεται ότι η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 300 κιλά/στρέμα. Οι τιμές κυμάνθηκαν για την ποικιλία Φυρανιά στα 2,5 – 2,7 ευρώ το κιλό και για την ποικιλία Texas στα 2,8 – 3 ευρώ το κιλό».

Τεράστια καταστροφή αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην περιοχή Οφρυνίου Καβάλας (χωριά Αμφίπολη, Μεσολακιά, Γαληψός, Ορφάνι και Κάρυανη). Η ανθοφορία πήγε καλά, αλλά οι αμυγδαλιές δεν μπόρεσαν να γονιμοποιήσουν και να κάνουν καρπό. «Παγετός και προβλήματα με την γονιμοποίηση είχαν σαν αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί μέχρι και 90% σε σχέση με πέρσι», δηλώνουν οι παραγωγοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook