Έκλεισε και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου… ένα χρόνο μετά την έναρξή της τον Οκτώβριο του 2016 

Άλλο ένα θρίλερ ολοκληρώθηκε με αίσιο τρόπο καθώς την Δευτέρα εκταμιεύθηκε η υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Τα νέα έγιναν γνωστά από μέσω του λογαριασμού του ESM στο twitter το απόγευμα της Δευτέρας. 

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η δέυτερη αξιολόγηση του προγράμματος που διήρκεσε 12 και πλεόν μήνες καθώς άρχισε τον Οκτώβριο του 2016.

Η κυβέρνηση καλείται να απορροφήσει το νέο ποσό των 800 εκατ. ευρώ ως τον Φεβρουάριο του 2018 όταν και πάλι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δείξει ότι επιτεχύθηκε καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου κατά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. 

Η εκταμίευση κατέστη εφικτή ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM. Είχε προηγηθεί η πιστοποίηση καθαρών πληρωμών 1,52 δισ. ευρώ την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου από την προηγούμενη δόση των 800 εκατ. ευρώ που είχε εκταμιευθεί για αυτό το σκοπό τον Ιούλιο. 

Στην ανακοίνωση του ESM σημειώνεται ότι η αποδέσμευση του ποσού ήρθε μετά από μια θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς για τη μείωση του καθαρού ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μετά την εκταμίευση της δόσης το συνολικό ποσό που έχει δανείσει ESM στην Ελλάδα φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός προγράμματος 86 δισ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμίευσει προς τη χώρα μας συνολικά 182 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβανομένου του σημερινού ποσού και αποτελούν το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook