Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένους στα Χανιά – Τι θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι – Δείτε τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για το 2017 ενώ από αύριο, όσοι φορολογούμενοι δεν καταβάλλουν έγκαιρα το ποσό της δόσης που τους αναλογεί, θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις.

Φέτος, παρά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι ενώ μεταβολές σε σχέση με το 2016, που αφορούν απαλλαγές στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ισχύουν για τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στη νήσο Κω.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πεθαμένους στα Χανιά – Τι θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Στην εφορία Χανίων σήμερα, καταγράφηκαν περιστατικά όπου φορολογούμενοι, έσπευδαν στα γκισε της υπηρεσίας, με εκκαθαριστικά σημειώματα για μέλη της οικογένειας τους που έχουν πεθάνει.

Επειδή κάθε χρόνο σημειώνονται τέτοια περιστατικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι οικονομικές υπηρεσίες δεν φέρουν την ευθύνη για την λανθασμένη αποστολή των εκκαθαριστικών.

Όπως εξήγησε στο Flashnews.gr η προϊστάμενη της ΔΟΥ Χανίων κ.Κλεοπάτρα Μπερτζουλάκη, η έκδοση  ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα γίνεται όταν υπάρχει δήλωση ακινήτου στο Ε9. Το Υπουργείο δεν εκδίδει ΕΝΦΙΑ σε κανέναν που δεν έχει δηλώσει ακίνητο. Σε περίπτωση θανάτου φορολογουμένου, θα πρέπει οι οικείοι του, να δηλώσουν στην αντίστοιχη ΔΟΥ, τον θάνατο του προσώπου αυτού για να σταματήσει να εκδίδεται ο φόρος. Τα περιστατικά αυτά, προκύπτουν όπως επισημαίνει η κ. Μπερτζουλάκη, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και απουσίας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα έλυνε τέτοια προβλήματα και εμείς εδώ το σημειώνουμε προς ενημέρωση των φορολογουμένων.

Το υψηλότερο ποσό ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε το 2016

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχει εκδώσει στατιστικά στοιχεία που αφορούν την κατανομή των χρεωστικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ ανά Περιφέρεια, νομό και ΔΟΥ για το 2016 καθώς και συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2017.

Όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, στη ΔΟΥ Χανίων, η μέγιστη τιμή ΈΝΦΙΑ που καταχωρήθηκε σε εκκαθαριστικό, αγγίζει τις 127.000 ευρώ ενώ ο μέσος όρος του φόρου, σε επίπεδο νομού Χανίων, κυμάνθηκε στα 480 ευρώ.

Σχεδόν διπλάσιο ήταν το αντίστοιχο, μεγαλύτερο ποσό ΕΝΦΙΑ που καταχωρήθηκε σε φορολογούμενο στο Ηράκλειο, με φόρο που προσεγγίζει τις 220.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του φόρου που αναλογεί στους Ηρακλειώτες, είναι μειωμένος σε σχέση με τα Χανιά, και αγγίζει τα 465 ευρώ. 

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για κάθε νομό της Κρήτης ενώ ακολουθει η κατανομή των χρεωστικών δηλώσεων ανά Περιφέρεια της χώρας (τα στοιχεία του 2017 δεν διαφοροποιούνται σε σχέση με το 2016 – όπως μας αναφέρουν στελέχη της εφορίας, τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διακυμάνσεις) .

Η Κρήτη, όσον αφορά το συνολικό ύψος του φόρου που καλείται να “καταβάλλει” στα δημόσια ταμεία (167 εκ. ευρώ)  έρχεται τρίτη, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, μετά την Αττική και τη Θεσσαλία.

 

 

Εκκαθάριση του 2017

Από τα στατιστικά στοιχεία που ανήρτησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκύπτουν τα εξής για την εκκαθάριση του 2017

Το τελικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους είναι 3,153 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα και τα 448 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα.

Ο συμπληρωματικός φόρος, ανέρχεται φέτος στα 629 εκατ. ευρώ (382 εκατ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 247 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα)

Ο κύριος φόρος είναι 2,612 δισ. ευρώ: 2,411 δισ. ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και 201 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα

Οι μειώσεις και οι απαλλαγές περιορίζονται στα 88,9 εκατ. Ευρώ και αφορούν σε 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εκ των οποίων τα 1,24 εκατ. έχουν έκπτωση 50% και μόλις 66 χιλιάδες πλήρη απαλλαγή 100%.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις , καταναμημένες, από το τέλος του Σεπτεμβρίου  έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2017

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook