Ένα από τα πιο πολύτιμα «όπλα» της φύσης είναι και η λαδανιά ή αλάδανος, ένα θαμνώδες φυτό, ενδημικό στην Ελλάδα, το οποίο φύεται κυρίως στην Κρήτη

Η Κρητική διατροφή έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής. Με τα βότανα και το ελαιόλαδο να αποτελούν βασικά στοιχεία της Κρητικής διατροφής, οι ευεργετικές ιδιότητές τους συντελούν στη μακροζωία και την ευζωία.

Στην Κρήτη, υπάρχει πλήθος βοτάνων, που έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και για τη φαρμακευτική τους δράση. Τα βότανα της Κρήτης, φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηραθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία.

Ένα από τα πιο πολύτιμα «όπλα» της φύσης είναι και η λαδανιά ή αλάδανος, ένα θαμνώδες φυτό, ενδημικό στην Ελλάδα, το οποίο φύεται κυρίως στην Κρήτη αλλά και στην Μεσόγειο. Περιέχει μια βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη το λάβδανο ή λάδανο ή λαδανιά – αλαδανιά.

Ένα πολύτιμο «γιατρικό» από την αρχαιότητα

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της αλαδανιάς είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι γνωστό και ως το ‘Μύρο της βίβλου’ και ήταν ένα από τα βασικά λιβάνια που έπρεπε να καίγονται κατά την αναγνώριση των ψαλμών του Δαυίδ και της βίβλου. Σε μορφή ροφήματος, ηρεμεί από πόνους και αναζωογονεί, θεραπεύει από παθήσεις του πεπτικού.

Η λαδανιά βοηθά σε πολλές μολύνσεις. Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς, όπως το κολοβακτηρίδιο και ελικοβακτηρίδιο και άλλες φλεγμονές. Aξίζει να αναφερθεί πως η σημασία της αλαδανιάς για τη διατροφή μας είναι τόσο μεγάλη που το 1999, ανακηρύχθηκε ως το ευρωπαϊκό έτος αφιερωμένο στο φυτό αυτό.

Πράσινο Τσάι Vs Τσάι Λαδανιάς

Το τσάι από λαδανιά είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από όσο το πράσινο τσάι, προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών. Η λαδανιά περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ήδη ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C.

Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Claus Peter Siegers.

Να σημειωθεί ότι το τσάι από λαδανιά έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιούς της γρίπης στους ιούς πτηνών (H1N1 & H7N7). Μια τέτοια υπερτροφή, απαιτεί αρκετό κόπο όσον αφορά στην συγκομιδή της. Συνεπώς, δεν είναι διαθέσιμη με μικρό κόστος.

businessnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook