Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΚ προχώρησαν σήμερα κάτοικοι και φορείς από τον Βατόλακκο Πλατανιά ζητώντας να λάβουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που τους είχαν υποσχεθεί πριν από χρόνια για το φράγμα Βαλσαμιώτη.

Η αντιπροσωπεία τόνισαν ότι υπήρχε δέσμευση στο παρελθόν να λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του φράγματος καθώς προϋπήρχαν τεχνικά έργα κατασκευής και ιδιοκτησίας του ΤΟΕΒ που εκμεταλλευόταν το νερό των πηγών για τις ανάγκες της περιοχής. Το τεχνικό αυτό έργο που λειτουργούσε χωρίς κόστος, καταστράφηκε με την κατασκευή του φράγματος και το νερό έμεινε στο φράγμα. Για αυτό τον λόγο τους είχαν υποσχεθεί ότι αφού γινόταν εκτίμηση της ποσότητας του νερού μαζί με τον τότε ΟΑΔΥΚ θα τους το ανταπέδιδαν.

Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι τη νομή και τη χρήση των εκτάσεων που βρίσκονταν στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου και τις οποίες κατέλαβε το φράγμα, είχε η πρώην κοινότητα Βατολάκκου. Οι εκτάσεις αυτές θα είχαν αποχαρακτηριστεί και διανεμηθεί στους κατοίκους του χωριού 

Ωστόσο, με στόχο το κοινό συμφέρον οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν σε συνέλευση τότε να εξαιρεθούν και να παραχωρηθούν για την κατασκευή του φράγματος.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν  καταστράφηκε μια πηγή με τεχνικό έργο ύδρευσης με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα νερού ύδρευσης και να προκαλείται τους θερινούς μήνες έλλειψη νερού στο χωριό, ενώ μετά τη λειτουργία του φράγματος έχει επιβαρυνθεί το μικροκλίμα του χωριού με υγρασία και κουνούπια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι κάτοικοι είχαν λάβει στο παρελθόν δέσμευση ότι θα τους δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη, κάτι που ζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στον ΟΑΚ.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης τόνισε ότι:

“Έχουν δίκιο σε αυτά που λένε γιατί όντως υπάρχουν έγγραφα που κάνουν λόγο για αντισταθμιστικά οφέλη. Τότε όμως κακώς τους είχαν υποσχεθεί αυτά τα αντισταθμιστικά γιατί δεν είχαν δικαιοδοσία να το κάνουν από τη στιγμή που το έργο δεν το εκτελούσε ο ΟΑΚ αλλά η περιφερειακή ενότητα Χανίων. Τώρα, εκ των υστέρων που υπάρχει ανάγκη βάσει πλαισίου, να κοστολογείται το νερό, τα πράγματα έχουν γίνει πιο πολύπλοκα. Ο ΟΑΚ δεν διαχειρίζεται τυπικά το έργο γιατί δεν έχει πάρει την αρμοδιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι ο κύριος του έργου. Αυτό που κάνει ο ΟΑΚ είναι μια λύση ανάγκης προκειμένου το νερό που υπάρχει μέσα να μπορεί να διοχετεύεται στις ανάγκες των αγροτών και να γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το φράγμα να είναι λειτουργικό και να δοθεί σε χρήση. Το φράγμα ούτε έχει δοθεί σε χρήση από τη στιγμή που δεν έχει γίνει διοικητική πράξη από το υπουργείο ότι το έργο τελείωσε, ούτε έχει δοθεί στον ΟΑΚ να το διαχειριστεί. Ωστόσο λειτουργεί αυτή τη στιγμή σαν λύση ανάγκης με τον ΟΑΚ να πληρώνει χρήματα από ίδιους πόρους για τη συντήρηση του δικτύου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να το ξαναδούμε όταν το φράγμα γίνει λειτουργικό και δοθεί σε κανονική χρήση και αν το διαχειρίζεται ο ΟΑΚ.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook