Ο αστυνομικός που ήλθε αντιμέτωπος με τον δράστη και τον ακινητοποίησε

Ως έναν ταπεινό ήρωα που χάρη στην έγκαιρη παρέμβασή του αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χαρακτηρίζουν αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και οι συμπατριώτες του τον νεαρό αστυνομικό που ήρθε αντιμέτωπος με τον 29χρονο δράστη της επίθεσης με το ημιφορτηγό, που στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους στην πόλη της Νέας Υόρκης, και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει πυροβολώντας τον.

Ο 28χρονος αστυνομικός Ράιαν Νας βρισκόταν στο λύκειο Stuyvesant στο κάτω Μανχάταν όπου είχε κληθεί μαζί με άλλους συναδέλφους του, καθώς ένας μαθητής απειλούσε να αυτοκτονήσει, όταν πολίτες τους ενημέρωσαν για το πανδαιμόνιο που επικρατούσε σε πολύ κοντινή απόσταση.

Οι αστυνομικοί έφυγαν τρέχοντας από το σχολείο και ο Νας εντόπισε τον ύποπτο, τον Σαϊφούλο Σαϊποφ, να φωνάζει και να κραδαίνει δύο όπλα, το ένα αποδείχθηκε ότι ήταν όπλο paint-ball, το άλλο αεροβόλο. Ο Νας άνοιξε πυρ χωρίς δεύτερη σκέψη, τραυματίζοντας τον 29χρονο στην κοιλιακή χώρα και βάζοντας τέλος στην επίθεση.

«Θεωρεί ότι όσα έκανε δεν αποτελούν ηρωική πράξη. Θεωρεί ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εντάχθηκε στην αστυνομία» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο Νιλ σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στον Νας.

«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε έναν ταπεινότερο άνθρωπο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μαρκ Άιοκο, ο διοικητής του Νας, που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης τα τελευταία 5 χρόνια, ανέφερε σήμερα ότι μίλησε μαζί του. «Είναι καλά δεδομένων των συνθηκών» έγραψε στο Twitter.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο και ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο, όλοι τους συμφώνησαν ότι ο 28χρονος αστυνομικός αξίζει κάθε έπαινο προς το πρόσωπό του.

«Ήταν πολύ σεμνός σχετικά με όσα έκανε, ωστόσο οι ενέργειές του ήταν φανταστικές και έκαναν τους πολίτες να πιστεύουν ακόμα περισσότερο και να εκτιμούν τις αστυνομικές μας δυνάμεις» σημείωσε ο ντε Μπλάζιο.

«Εκείνος πίστευε ότι όλο αυτό έγιε στα πλαίσια της καθημερινής του δουλειάς και στο πλαίσιο όσων ένας αστυνομικός οφείλει να κάνει για να προστατεύσει τους πολίτες» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook