Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης είναι μεν συνηθισμένα, μπορούν όμως να γίνουν πολύ ενοχλητικά.

Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση συμπτωμάτων του κρυολογήματος, όπως o πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός.
Έχετε όμως τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθείτε από κρυολόγημα είτε παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης C είτε όχι.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι πιπεριές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές μελέτες έχουν εξετάσει αν η βιταμίνη C έχει ουσιαστική επίδραση στο κοινό κρυολόγημα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

«Εάν λαμβάνετε τακτικά βιταμίνη C, θα προσβάλλεστε το ίδιο συχνά από κρυολογήματα, όπως πριν, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα θα είναι λιγότερο σοβαρά και με ελαφρώς μικρότερη διάρκεια» αναφέρει ο ερευνητής διατροφής Kris Gunnars.

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν βήχα, φτάρνισμα, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους.

Μετα-ανάλυση 29 μελετών που συμπεριέλαβε πάνω από 11.300 άτομα και εξέτασε τη σχέση της βιταμίνης C με το κοινό κρυολόγημα, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: παρότι η βιταμίνη C δεν είχε καμία επίδραση στον αριθμό των ασθενών με κρυολόγημα, η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ήταν μικρότερες σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν τακτικά συμπληρώματα.

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα είχαν κατά 8% μικρότερη διάρκεια στους ενήλικες και κατά 13% στα παιδιά, που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι ασθενείς με κοινό κρυολόγημα πρέπει να πίνουν πολλά υγρά και να ξεκουράζονται.

Προτείνουν επίσης διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες, καθώς και πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα παυσίπονα, τα αποσυμφορητικά και τα φάρμακα για το κρυολόγημα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου τέλος, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook