Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Περού, σημειώθηκε χθες στο ανατολικό τμήμα της χώρας και έγινε αισθητός ως την πρωτεύουσα Λίμα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:46 τοπική ώρα (20:46 ώρα Ελλάδος) σε βάθος 149 χιλιομέτρων και είχε επίκεντρο ζώνη που βρίσκεται νότια της περιοχής Κονταμάνα, η οποία βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, δήλωσε εκπρόσωπος του περουβιανού Ινστιτούτου Γεωφυσικής.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε αραιοκατοικημένη περιοχή, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στην πόλη Πουκάλπα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από τη Λίμα, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), σύμφωνα με το οποίο ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το USGS χρησιμοποιεί ως μονάδα μέτρησης για τους σεισμούς το «μέγεθος στιγμής» (Mw).

Στην περιοχή αυτή δεν λειτουργούν οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αλλά σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί. «Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για την κατάρρευση σπιτιών, υπάρχουν προβλήματα στην τηλεφωνική επικοινωνία», δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής Άμυνας Γκιγέρμο Αλβιζούρι.

Παράλληλα σεισμολόγος δήλωσε ότι το βάθος του σεισμού - 145 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS - μειώνει τις πιθανότητες για την πρόκληση σοβαρής ζημιάς. Επίσης αυτόπτες μάρτυρες στην Κρουζέιρο ντο Σουλ, μία από τις πόλεις της Βραζιλίας που βρίσκονταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την πρόκληση μεγάλων ζημιών ή τραυματισμών στη Βραζιλία.