Νίκη ή θάνατο ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζοντας πως η αποχώρηση του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.

Η δήλωση του συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ-Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι άντρες, μέλη των φυλών και γυναίκες πρέπει να ερευνήσουν την Τρίπολη για να εντοπίσουν τους προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Καντάφι και συμπλήρωσε πως «γύρισε διακριτικά την πόλη, χωρίς να τον αντιληφθούν και δεν αισθάνθηκε πως η πόλη διατρέχει κίνδυνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.

Παράλληλα, οι Λίβυοι εξεγερμένοι που αγωνίζονται για την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι εξασφάλισαν τον έλεγχο μιας στρατιωτικής βάσης δυτικά της Τρίπολης, στην Ζουάρα, μετέδωσε απόψε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Η στρατιωτική εγκατάσταση ονομάζεται Μαζράκ αλ Σαμς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο και συνεχίζουν τις συγκρούσεις με θυλάκους μαχητών που είναι πιστοί στον Καντάφι μέσα και γύρω από την Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, οι Λίβυοι πρέπει να συνενωθούν εναντίον του NATO και να σταθούν στο πλευρό του Μουάμαρ Καντάφι εν μέσω της ξένης επέμβασης στη χώρα, υποστήριξε μια γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι είναι η κόρη του συνταγματάρχη μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Orouba, που πρόσκειται στο καθεστώς του.

«Λέω στο λιβυκό λαό να σταθεί χέρι-χέρι και να πολεμήσει το NATO», είπε η γυναίκα στον τηλεοπτικό σταθμό τηλεφωνικά. «Λέω στο λιβυκό λαό να μη φοβάται τις ένοπλες δυνάμεις. Ο ηγέτης έχει δίκιο». Ο Καντάφι έχει μόνο μία κόρη, την Αΐσα.

Οι εξεγερμένοι έθεσαν υπό έλεγχο το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη χθες, όμως το πού βρίσκεται ο Καντάφι και η οικογένειά του παραμένει άγνωστο.

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πιστεύει πως ο Καντάφι συνεχίζει να βρίσκεται στη Λιβύη, δια στόματος του εκπροσώπου του συνταγματάρχη Ντέιβ Λάπαν.

Οι εξεγερμένοι έχουν επικηρύξει το συνταγματάρχη, που καλεί τους άνδρες του να συνεχίσουν να μάχονται.

Ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών, δήλωσε εξάλλου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι ο συνταγματάρχης πιστεύει πως μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία όταν το NATO τερματίσει την αεροπορική του εκστρατεία.

«Ο Καντάφι έχει παραισθήσεις διότι νομίζει πως μπορεί να εξαφανιστεί στη Λιβύη και, όταν το NATO αποχωρήσει, πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές του», δήλωσε ο Τζαλούντ.

Ο Τζαλούντ ήταν μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που προέβη στο πραξικόπημα του 1969 που έφερε τον Καντάφι στην εξουσία.

«Οι εξεγερμένοι πρέπει να ανοίξουν τους δρόμους. Αφού ανοίξουν οι δρόμοι, μπορεί να μεταμφιεστεί φορώντας γυναικεία ρούχα και να φύγει από την Τρίπολη για τα σύνορα με την Αλγερία ή το Τσαντ. Είναι μεθυσμένος με την εξουσία», πρόσθεσε.

Τζαλίλ: «Εκλογές σε οκτώ μήνες και δίκη Καντάφι»

Ο Μουάμαρ Καντάφι και οι οπαδοί του έχουν χάσει τον έλεγχο του 95% του εδάφους της Λιβύης και το καθεστώς του έχει φθάσει στο τέλος του, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Το καθεστώς του Καντάφι είναι κατά 95% τελειωμένο, το 95% της Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων», δήλωσε στο δορυφορικό κανάλι ο συνταγματάρχης Αμπντάλα Αμπού Άφρα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.

«Αυτός που κυβερνά τη Λιβύη είναι αυτός που ελέγχει το Μπαμπ αλ Αζιζίγια (το στρατιωτικό συγκρότημα της Τρίπολης), αυτή είναι η πραγματικότητα. Για εμάς, ο Καντάφι έχει τελειώσει», τόνισε.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου -κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων της Λιβύης-, Άμπντελ Τζαλίλ, διαβεβαιώνει ότι η χώρα του πρόκειται να σεβασθεί όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να τηρήσει στο ακέραιο όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κύρια πρόθεση των μελών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι να μπορέσουν να δικαστούν ο Καντάφι και η συμμορία του εδώ στην Λιβύη, με μια σωστή δίκη. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους εντοπίσουμε ζωντανούς και να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από εκείνη με την οποία ο Συνταγματάρχης αντιμετώπιζε τους εχθρούς του», δηλώνει ο Τζαλίλ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, «η νέα Λιβύη θα πρέπει να είναι μια χώρα διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος, να βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, με τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Ο Τζαλίλ διαβεβαιώνει επίσης τον απεσταλμένο της Λα Ρεπούμπλικα ότι σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, διότι ο στόχος είναι η έγκριση ενός δίκαιου συντάγματος και η σύσταση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι δηλώνει ότι «το 80% της Τρίπολης είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παραμένουν, όμως, κάποιοι θύλακες αντίστασης μέσα στην πρωτεύουσα και μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Σύρτης, ιστορικό προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι».

Ελεύθεροι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Rixos

Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη μετά από τέσσερις ημέρες που εμποδίζονταν να φύγουν από ένοπλους πιστούς στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκονταν σε αυτό.

Οι δημοσιογράφοι είπαν πως αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.