Τρόπους έγκαιρης ενημέρωσης για την εμφάνιση αλλά και εξέλιξη εκτάκτων φυσικών φαινομένων, μεταξύ αυτών της λήψης sms, εξετάζονται στα Χανιά – Την ίδια ώρα βρίσκεται σε τελική φάση το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων

Με φόντο τα εκτεταμμένα προβλήματα που προκάλεσαν τα πρόσφατα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στα Χανιά κατά τα οποία περιοχές του νομού φάνηκαν ανοχύρωτες, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο της κατάρτισης ενός σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Μεταξύ των προτάσεων που διερευνώνται για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων φαινομένων, είναι και αυτή της έγκαιρης προειδοποίησης και ενημέρωσης για την εξέλιξη τους, μέσω sms!

Όπως είπε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της αντιπεριφέρειας Χανίων, Γιάννης Βερυκοκίδης, έχει ήδη γίνει επαφή με το Πολυτεχνείο Κρήτης για το κατά πόσο τεχνολογικά και πρακτικά θα ήταν εφικτό ένα πρόγραμμα αποστολής sms σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση. Το Πολυτεχνείο φαίνεται μάλιστα διατεθειμένο να εξετάσει τη δυνατότητα αυτή.

Επίσης, μια κάποια λύση θα ήταν η τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων που θα στηθούν εντός των πόλεων και στις εισόδους εξόδους και θα δίνουν πληροφορίες για την κίνηση – κάτι όμως που δεν είχε “περπατήσει” στο παρελθόν.

 
 

Σε τελική φάση το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του δήμου που βρίσκεται στην τελική φάση και συζητήθηκε σήμερα στη σύσκεψη, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιπλημμυρική θωράκιση, αντιμετώπισης του φαινομένου διάβρωσης των ακτών, επανακαθορισμό των χώρων καταφυγής του πληθυσμού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος Χανίων, πρότεινε να γίνει και μια μεγάλης έκτασης άσκηση αντιμετώπισης έκτακτου φαινομένου με τη διαφορά ότι σε αυτήν θα πρέπει να συμμετάσχει ενεργά και ο ίδιος ο πληθυσμός ώστε να δει εν τοις πράγμασι τη συμπεριφορά και τον τρόπο που πρέπει να ενεργήσει, ενώ την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες να συντονιστούν προκειμένου να υποστηρίξουν τους πολίτες. 

Από τα 10 εκατ. ευρώ των σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης για τον δήμο Χανίων, τα 1,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Η σύσκεψη αυτή γίνεται λίγο χρονικό διάστημα μετά τις “πληγές” που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες στα Χανιά και ενώ παραμένει η συζήτηση για το κατά πόσο τελικά τα Χανιά παραμένουν απροστάτευτα και εκτεθειμένα σε φυσικά φαινόμενα. Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος Χανίων υποστήριξε ότι το πρόσφατο πλημμυρικό φαινόμενο ήταν κάτι τελείως διαφορετικό λόγω της μεγάλης έντασης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχε υπάρχει προειδοποίηση με πρόγνωση του φαινομένου.

Όπως δήλωσε ο κ. Βάμβουκας:

“Θέματα αντιπλημμυρικής θωράκισης περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο, δεν θα πρέπει όμως να συγχέουμε το πρόσφατο πλημμυρικό φαινόμενο με οτιδήποτε άλλο. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι όμως βέβαιο ότι όσο καλύτερα έχουμε φροντίσει αυτά τα θέματα αντιπλημμυρικής θωράκισης τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις.

Το τελευταίο πλημμυρικό φαινόμενο που ήταν έντονο δεν είχε προβλεφθεί, δεν είχαμε αντίστοιχο δελτίο πρόγνωσης από την ΕΜΥ. Η Κρήτη είναι ιδιαίτερη περίπτωση πολλές φορές. Ο δήμος Χανίων παρά το γεγονός αυτό, είχε θέσει τις υπηρεσίες σε κατάσταση ετοιμότητας και ανταποκρίθηκαν όσο μπορούσαν.”

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook