Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαιρέτησε τις εργασίες της επετειακής ημερίδας για τη λειτουργία του Τμήματος η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο

«Η λαμπρή πορεία, του επί 30 χρόνια Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχει διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια, οι κορυφαίοι επιστήμονες που το έχουν υπηρετήσει, η υψηλή επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών του και οι μεγάλες ερευνητικές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα τμήματα ψυχολογίας στην Ελλάδα και ένα σημαντικό παράγοντα καταξίωσης και αναγνώρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης συνολικά».

Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαιρέτησε τις εργασίες της επετειακής ημερίδας για τη λειτουργία του Τμήματος η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο. Όπως ανέφερε ο υπουργός στο χαιρετισμό που απέστειλε: «Είναι αξιοσημείωτη η επιστημονική συνεργασία του Τμήματος Ψυχολογίας με ένα πολύ σημαντικό φορέα του Υπουργείου Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις εξαρτήσεις. Η συνέργεια ανάμεσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στο ΕΣΥ δημιουργεί περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές πιο σύγχρονης και ποιοτικής φροντίδας υγείας στους πολίτες. Είμαι σίγουρος ότι και στο μέλλον το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συνεχίζει να προσφέρει την ίδια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για την πόλη του Ρεθύμνου».

Το Τμήμα Ψυχολογίας ιδρύθηκε με την συμβολή της Ρεθεμνιώτισσας καθηγήτριας Ψυχολογίας κας Μ. Χουρδάκη και λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 στο Ρέθυμνο και ως εκ τούτου είναι το παλαιότερο Τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Στην Επετειακή ημερίδα τιμήθηκαν πρώην πρόεδροι του Τμήματος καθώς και άλλοι για τη συμβολή τους στη λειτουργία του Τμήματος, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα.

Η ίδρυση και λειτουργία του πρώτου Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον ελλαδικό χώρο και σηματοδότησε την απαρχή των αυτοτελών σπουδών Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Στόχος του Τμήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι η άρτια εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, η προαγωγή της ψυχολογικής επιστήμης μέσω της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα στο επίπεδο της κοινωνίας.

Σημαντικό είναι, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, ότι υπάρχει μία διαρκής μέριμνα του προσωπικού ώστε οι απόφοιτοί του τμήματος να χαίρουν ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Τμήμα Ψυχολογίας έχει συνεισφέρει στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση σημαντικού αριθμού επιστημόνων και έχει καταξιωθεί στην ελληνική αλλά και διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ένας εκπαιδευτικός και ερευνητικός φορέας υψηλού κύρους. Παράλληλα, η διασύνδεση του Τμήματος με την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα, έχει συντελέσει σε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες, καταδεικνύοντας έτσι τον εξωστρεφή του χαρακτήρα από την αρχή της λειτουργίας του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook