Την ερχόμενη Πέμπτη στη Χερσόνησο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του Υπ. Εξωτερικών της Αλβανίας -Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Δικταίον Άντρον

Συνάντηση ανώτερου πολιτικού επιπέδου με τον Αλβανό ομόλογό του για θέματα που χαρακτηρίζονται ως «δύσκολα» προς το παρόν, για να ανακοινωθούν επακριβώς, θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη στη Χερσόνησο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Δικταίον Άντρον.

Το θέμα επιβεβαίωσε και  ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου αναφέροντας συγκεκριμένα ο κ. Στεφανάκης: Έχουμε ενημερωθεί για την επίσκεψη των δύο Υπουργών και περιμένουμε να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα τους”.

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης μίλησε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”, λέγοντας πως το περιεχόμενο των συζητήσεων και το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι αύριο Τρίτη, αλλά ξεκαθάρισε πως πρόκειται για συζητήσεις αρκετών ημερών, σε μια ατζέντα θεμάτων που φιλοδοξεί να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όχι μόνο στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα,  μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται η επιλογή από ελληνικής πλευράς της Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση.

«Εμείς την Κρήτη θέλουμε να την αναδείξουμε όπως και παλαιότερα, λόγω της στρατηγικής της θέσης, σε σημείο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Σε αυτά τα πλαίσια, σαν υπουργείο Εξωτερικών κάθε χρόνο προγραμματίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις», είπε και υπενθύμισε στο σημείο αυτό τη συνάντηση που έγινε στην Ελούντα μεταξύ του κ. Κοτζιά και του κ. Τσαβούσογλου.

«Σε αυτά τα πλαίσια, σε ένα δύσκολο θέμα θα υπάρξει μια διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών κάπου στην περιοχή Χερσονήσου, γιατί δυστυχώς τα ξενοδοχεία μας στην Ελούντα είναι κλειστά αυτή την εποχή»…

Ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων, ο κ. Πλευράκης προς το παρόν κάνει αναφορά σε μια προσπάθεια, από πλευράς Κοτζιά και ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επίτευξης καλής γειτονίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο πόλος σταθερότητας για όλη την περιοχή των Βαλκανίων και την ανατολική Μεσόγεια. Και σε αυτήν την κατεύθυνση επιλέγουμε την Κρήτη. Και η προσπάθεια αυτή σήμερα είναι μια προσπάθεια που αποσκοπεί περισσότερο στο μέλλον. Σε αυτό που θα μας καθορίσει τα επόμενα χρόνια, ώστε να έχουμε καλές σχέσεις γειτονίας με όλα τα κράτη. Εξάλλου, αυτό είναι και το μήνυμα μετά το ταξίδι στην Αμερική. Η Ελλάδα να είναι πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή»…

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος σε αυτές τις διμερείς συναντήσεις, ο Δημήτρης Πλευράκης προσθέτει: «Ο διάλογος βοηθάει και πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες. Η ελληνική πλευρά έχει πάρει ήδη πολλές πρωτοβουλίες. Στα πλαίσια αυτά, αυτή η συνάντηση θα είναι μια συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για τα Βαλκάνια, όταν έγινε στη Θεσσαλονίκη η τετραμερής διάσκεψη. Είχε γίνει πρόσφατα και με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών, ώστε να σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων. Πιστεύουμε, εν κατακλείδι, ότι ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα. Γι’ αυτό και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Δικταίον Άντρον. Εκεί που άρχισε η Ευρώπη», σημείωσε με νόημα ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Για την ατζέντα των θεμάτων, ο κ. Πλευράκης ξεκαθάρισε προς την εφημερίδα μας: «Δε θα ήθελα να μπούμε λίγο πριν τη διαπραγμάτευση στα θέματα που θα συζητηθούν, αλλά θα μιλήσουμε αναλυτικά γι’ αυτά αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει για μερικές ημέρες»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook