Το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κι ειδικά των αιολικών πάρκων και κατά πόσο αυτά ωφελούν η ζημιώνουν το φυσικό περιβάλλον, τέθηκε επί τάπητος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δήμο Γόρτυνας.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο βιολόγος και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Σταύρος Ξηρουχάκης, που ανέλυσε στο ακροατήριο τις επιπτώσεις που έχουν στη βιοποικιλότητα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς κι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φοίνιξ» και μέλος του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, Δημήτρης Ψαρράς, που αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που πρέπει να προηγείται αλλά και στην υποχρεωτική συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας στην λήψη απόφασης για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα, ο κ. Βαρδάκης από το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Γόρτυνας και πολλοί πολίτες.

Κατά τη διάρκειά της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης, έθεσε εκ νέου στο τραπέζι την απαίτηση να υπάρχει ορθή ανταποδοτικότητα ανάμεσα στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα αιολικά πάρκα και τους Δήμους, τονίζοντας πως οι πρώτες οφείλουν να αποδίδουν μεγαλύτερα ποσοστά από τα έσοδά τους υπέρ της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που τις φιλοξενούν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση στους Δήμους για τα υπέρ και τα κατά των αιολικών πάρκων, ώστε η κοινή γνώμη να έχει εμπεριστατωμένη άποψη και να μπορεί να αποφασίσει με σοφία αν επιθυμεί ή όχι την εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή.

«Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση για τα οφέλη αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις της δημιουργίας εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή του Δήμου μας. Θεωρώ απαραίτητη τη γνώση σε βάθος των επικείμενων αποτελεσμάτων τέτοιων ενεργειών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε με σαφήνεια. Είναι απαραίτητο η Δημοτική Αρχή αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία να έχουν ενεργό συμμετοχή όχι μόνο στη διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης αλλά και να μπορούν να αποκτούν παρεμβατικό ρόλο και στην ασύδοτη λειτουργιών τέτοιων εγκαταστάσεων»

Ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας Σταύρος Ξυλούρης εξέφρασε την απορία για ποιο λόγο το σύνολο των αιολικών πάρκων κατασκευάζεται αποκλειστικά στην ενδοχώρα και τα νότια παράλια κι όχι στο βόρειο άξονα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό γίνεται αποκλειστικά προς όφελος των τουριστικών περιοχών του βορρά που δεν επιθυμούν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις.

«Πρέπει μόνοι μας να τοποθετηθούμε ενάντια σε μια τέτοια πράξη με μοναδικό γνώμονα την τοπική ανάπτυξη και το συμφέρον του Δήμου, τηρώντας πάντα τους περιβαλλοντικούς όρους» συμπλήρωσε ο κ. Ξυλούρης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανασία Κάντα, ξεκαθάρισε πως η αρχαιολογική υπηρεσία δεν προτίθεται να δώσει μελλοντικά καμία άδεια σε περιοχές που δεν πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι, φέρνοντας για παράδειγμα τον Κόφινα, όπου έχει κατατεθεί αίτηση από εταιρεία, ωστόσο επειδή η περιοχή θεωρείται αρχαιολογική ζώνη, δεν θα δοθεί άδεια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook