Σε ειρηνική διαμαρτυρία εξώ από την ΕΡΑ Χανίων – “Λουκέτο” για τους παραγωγούς στην κεντρική είσοδο

Τελευταία ενημέρωση 22:10

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι έξω από την ΕΡΑ Χανίων, για το αιφνίδιο κόψιμο εκπομπών που πραγματοποιούνταν εθελοντικά από παραγωγούς – ακροατές.

Μάλιστα, οι διαμαρτυρόμενοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι εθελοντές της ΕΡΑ Χανίων που πραγματοποιούσαν προγράμματα, δεν κατάφεραν να μπουν στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς η εξωτερική πόρτα ήταν κλειδωμένη με λουκέτο, ενώ στο σημείο κλήθηκε και παρέμεινε για λίγη ώρα και η αστυνομία.

Όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους, ο νέος διευθυντής , προέβη στο αιφνίδιο κόψιμο των προγραμμάτων χωρίς καν να ενημερωθούν, πράγμα που τους προξένησε οργή και αγανάκτηση.Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η περίπτωση, που εκπομπή δημοσιογράφου κόπηκε ενώ ήταν στον  “αέρα”.

Ο κ.Κτιστάκης, βρέθηκε μπροστά από την κεντρική είσοδο για να εξηγήσει τον λόγο που μπήκε το λουκέτο, αναφέροντας ότι « η εντολή είναι από πάνω».

Ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων αναφορικά με το “μαύρο” που έπεσε σε εκπομπές αλλά και για το σημερινό λουκέτο στην εξωτερική πόρτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εκφράζει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΡΤ και στην τοπική ΕΡΑ Χανίων και ταυτόχρονα καλεί την διοίκηση της ΕΡΤ, τους εργαζόμενους και κάθε δημοκράτη στα Χανιά να υπερασπιστούν το πνεύμα της ανοιχτής ΕΡΤ.

Όταν πριν από λίγα χρόνια έπεσε το πραξικοπηματικό «μαύρο» στην ΕΡΤ δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα που απαιτούσε την απόδοση των δημόσιων συχνοτήτων στην κοινωνία και τις αντιφάσεις της. Στα Χανιά ιδιαίτερα, το κτήριο της ΕΡΑ έγινε κέντρο ενός πολύμορφου αγώνα που απαιτούσε μείνει ανοιχτό το τοπικό δημόσιο ραδιόφωνο και ταυτόχρονα υπερασπιζόταν τον ανοιχτό και πολυφωνικό χαρακτήρα του.

Σήμερα, με μια νέα διοίκηση, υπάρχουν εξελίξεις στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Με «εντολές διοίκησης» κόβονται όλες οι εθελοντικές παραγωγές, η πόρτα της ΕΡΑ κλειδώνεται, η αστυνομία περιφρουρεί τον χώρο και η εκπομπή της δημοσιογράφου κας Σοφίας Θεοδωράκη κόβεται για άγνωστο λόγο «στον αέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων επιθυμεί, όπως και όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στο «μαύρο», ένα ραδιόφωνο δημόσιο αλλά σε καμία περίπτωση κρατικό. Ο απαραίτητος δημοσιογραφικός έλεγχος και η συνακόλουθη τήρηση της δεοντολογίας είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί όμως να γίνεται με «εντολές άνωθεν» και αυταρχισμό.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΑ οφείλει να συζητήσει το πρόγραμμά της και τον κανονισμό λειτουργίας της με τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, αλλά και όλους τους ελεύθερους παραγωγούς που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα αφιλοκερδώς.

Η δημόσια συχνότητα έκλεισε με αυταρχισμό, θα μείνει ανοιχτή μ δημοκρατία.

.

 

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Όχι στο κόψιμο των εκπομπών των αλληλέγγυων από την ΕΡΑ Χανίων

Την ημέρα που έκλεισαν τέσσερα χρόνια από την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο επιβάλλοντας το μαύρο στην ΕΡΤ, διάλεξε η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της ΕΡΑ Χανίων για να επιβάλλουν το μαύρο για μια ακόμη φορά. 

Για να αντιμετωπίσουν τη συγκέντρωση και την ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας, που είχε οργανωθεί από τους αλληλέγγυους και συμπαραστάτες που διαμαρτύρονταν για το κόψιμο των απογευματινών εκπομπών τους, δεν δίστασαν να κλειδώσουν την πόρτα και να φωνάξουν την αστυνομία για να «περιφρουρήσει» το κτήριο. Δεν δίστασαν ακόμη να κόψουν στον αέρα την εκπομπή της Σοφίας Θεοδωράκη (μιας από τις εργαζόμενες που κράτησαν καθημερινά την ΕΡΑ Χανίων ανοιχτή στα χρόνια του αγώνα της ΕΡΤ) γιατί έκανε εκπομπή για το συγκεκριμένο θέμα. 

Η στάση αυτή αποτελεί απόλυτη ντροπή και όνειδος για την κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και τη νέα διοίκηση της ΕΡΑ Χανίων. Η πόρτα της ΕΡΑ δεν έκλεισε ποτέ ακόμη και στην περίοδο των Σαμαροβενιζέλων. Το ίδιο ισχύει και για την χρησιμοποίηση της αστυνομίας η οποία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο χώρο. Κυβέρνηση και νέα διοίκηση χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα γιατί θέλουν να κόψουν οποιονδήποτε δεσμό με την περίοδο της αυτοδιαχείρισης. Τα Χανιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Κοψίματα εκπομπών αλληλέγγυων έχουν γίνει και στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στο Βόλο. Δεν πρόκειται για προσπάθεια βελτίωσης τη ΕΡΤ ή για προσπάθεια χτυπήματος της «άμισθης εργασίας» όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Ο κόσμος που εξακολούθησε να κάνει εκπομπές στην ΕΡΑ Χανίων δεν το έκανε γιατί διεκδικούσε χρήματα αλλά γιατί ήθελε με αυτό τον τρόπο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του αγώνα της ΕΡΤ. Η επίθεση εναντίον του είναι επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ τις παραδόσεις και τους αγώνες του. 

Πρόκειται για κεντρική προσπάθεια τσακίσματος των δεσμών με οτιδήποτε θυμίζει εργατική αντίσταση και την περίοδο της αυτοδιαχείρισης. Υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Η υιοθέτηση των μνημονιακών πολιτικών και των επιχειρημάτων του νεοφιλελευθερισμού για έξοδο από την κρίση, αν εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας τα μνημόνια, οι νέες θυσίες και επιθέσεις που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της τρίτης αξιολόγησης, ο εντεινόμενος ρατσισμός  απέναντι στους πρόσφυγες, τα σφιχταγκαλιάσματα με τον Τράμπ, ο νέος νόμος ενάντια στον συνδικαλισμό και τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν μπορούν να συνυπάρχουν με οτιδήποτε θυμίζουν τον μεγάλο αγώνα της ΕΡΤ και την τελική του νίκη. Αυτές οι πολιτικές θέλουν εργαζόμενους υποταγμένους και φοβισμένους που σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του νέου κυβερνητικού success story.

Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι ο αγώνας της ΕΡΤ μπορεί να ξεχαστεί με λουκέτα και με την επιστράτευση της αστυνομίας.
 Ζητάμε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι εκπομπές των αλληλέγγυων.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook