Με ισόβια κάθειρξη οδηγείται στην φυλακή ο πρώην ταμίας – Αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος 

Τελευταία ενημέρωση 17:52

Ένοχο κήρυξε το δικαστήριο τον πρώην ταμία του δήμου Γαύδου, Στέφανο Μπικογιαννάκη για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από το ταμείο του δήμου Γαύδου.

Το Τριμελές Κακουργημάτων επέβαλε στον κ. Μπικογιαννάκη ποινή ισόβιας κάθειρξης, συν 14 χρόνια και 300.000 ευρώ χρηματική ποινή, χωρίς αναστέλλουσα δύναμη.

Τρεις ήταν οι κατηγορίες που τον βάρυναν, αυτή της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τον πρώην δήμαρχο Γαύδου ο οποίος επίσης βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Η δίκη ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από πολλές αναβολές, με τις απολογίες των δυο κατηγορουμένων, την πρόταση του εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Ο εισαγγελέας υπήρξε καταπέλτης κάνοντας λόγο για “βομβαρδισμό ψευδών ισχυρισμών” προτείνοντας την ενοχή του κ. Μπικογιαννάκη και την αθωότητα του κ. Λαμπάκη. Κατά την πρότασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το δικαστήριο βομβαρδίστηκε από ψευδείς ισχυρισμούς και πλαστά έγγραφα. Αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλη δικογραφία με τόσα πλαστά έγγραφα, με αποτέλεσμα να μπερδευτούν ακόμα και οι γραφολόγοι…

…Ο κ. Μπικογιαννάκης είχε αξιολογήσει ότι ο δήμαρχος ήταν ένας τίμιος άνθρωπος και αγράμματος. Έτσι διαχειριζόταν αυτός τα πάντα, γνώριζε ότι ήταν αδύνατο να ελεγχθεί ο ίδιος από τον δήμαρχο. Έλυνε και έδενε. Είμαι σίγουρος ότι υπέγραφε αυτός όλα τα έγγραφα του δημάρχου με αποτέλεσμα να έχει εξοικειωθεί με τον γραφολογικό χαρακτήρα και την υπογραφή του κ. Λαμπάκη. Γι’ αυτό και οι υπογραφές μετά που ήταν δικές τους μπέρδεψαν ακόμα και τους γραφολόγους…

Όταν άρχισε να καταλαβαίνει ότι η υπόθεση δεν θα μείνει στα στενά πλαίσια της Γαύδου, άρχισε να προσκομίζει πλαστά έγγραφα και επειδή έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του πλαστογράφησης, θεώρησε ότι μπορεί να κοροϊδεύει όλους τους ανθρώπους. Αρχικά αποδέχτηκε όλες του τις πράξεις και μετά από καιρό άρχισε να προσκομίζει πλαστά έγγραφα για να ρίξει την ευθύνη στον κ. Λαμπάκη.

Ο δήμος Γαύδου περιμένει την επιστροφή των χρημάτων

Όπως δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του δήμου Γαύδου, Γιώργος Φραντζεσκάκης:

“Ο δήμος Γαύδου αναζητούσε την αλήθεια. Δυστυχώς, τα χρήματα ακόμα δεν έχουν επιστραφεί, το δικαστήριο έκρινε σε πρώτο βαθμό ποιος είναι ο άνθρωπος που τέλεσε την υπεξαίρεση, φαντάζομαι θα υπάρξει εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Σίγουρα είναι θετικό που ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη δεδομένου ότι είναι μια υπόθεση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ταλανίσει τη μικρή κοινωνία της Γαύδου και χρειαζόταν η συγκεκριμένη απόφαση να εκδοθεί. Από εκεί και πέρα ευελπιστούμε τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν και στον δήμο Γαύδου”

Στ. Μπικογιαννάκης: “Μπορείτε να με πείτε χαζό, κλέφτης όμως δεν είμαι”

Κατά την απολογία του ο κ. Μπικογιαννάκης υποστήριξε ότι τα χρήματα τα μετέφερε με e-banking στον λογαριασμό του από τον λογαριασμό του δήμου για να τα δίνει μετά στον δήμαρχο ώστε να πληρώνει προμηθευτές και υποχρεώσεις. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ο κ. Λαμπάκης του είχε δώσει εντολή να κάνει τις μεταφορές χρημάτων με αυτόν τον τρόπο ώστε να γίνονται οι πληρωμές.

Υποστήριξε πως επειδή ήξερε ότι δεν ήταν νομότυπος ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν οι πληρωμές είχε υποβάλει αρκετές φορές αιτήματα παραίτησης τα οποία ο κ. Λαμπάκης δεν έκανε δεκτά λέγοντάς του “δεν έχω άλλο υπάλληλο”.

Ο κ. Μπικογιαννάκης ισχυρίστηκε ότι εκείνες τις ημέρες που επρόκειτο να αποκαλυφθεί το θέμα, ο κ. Λαμπάκης είχε πάει ένα βράδυ στο σπίτι του παρακαλώντας τον να τον βοηθήσει. Χαρακτήρισε τον κ. Λαμπάκη ευρισκόμενο σε απόγνωση και μάλιστα, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο κ. Λαμπάκης του είπε ότι θα αυτοκτονούσε με πιστόλι. Ο ίδιος, όπως ισχυρίστηκε, αποφάσισε να τον βοηθήσει και να πάρει την ευθύνη γιατί ο Λαμπάκης τον διαβεβαίωνε πώς θα φρόντιζε να διευθετήσει το θέμα άμεσα, ότι θα τον στήριζε και δεν θα τον άφηνε έκθετο.

Όπως τόνισε ο κ. Μπικογιαννάκης, στο δημοτικό συμβούλιο του Απριλίου του 2011 είχε αναλάβει εγγράφως την ευθύνη για ό,τι έχει γίνει σε επίπεδο διαχείρισης και όχι την ευθύνη της υπεξαίρεσης και ότι θα αποζημιώνε τον δήμο για οτιδήποτε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και όχι για την υπεξαίρεση.

Τέλος ο κ. Μπικογιαννάκης ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε: “Μπορείτε να με πείτε χαζό, μπορείτε να με πείτε ό,τι θέλετε, κλέφτης όμως δεν ήμουν. Δεν έχω βάλει στην τσέπη μου ούτε ένα ευρώ.”

Ο συνήγορος υπεράσπισης, τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι στις 123 αποδείξεις στις οποίες αναγράφονται ότι ο κ. Μπικογιαννάκης είχε δώσει τα χρήματα στον κ. Λαμπάκη, οι υπογραφές, βάσει γραφολόγων δεν είναι πλαστογραφημένες.

Στρ. Λαμπάκης: “Είναι ψέματα όλα όσα είπε – Περίμενα να ζητήσει συγγνώμη σε εμένα που με κατηγόρησε άδικα”

Ο πρώην δήμαρχος Γαύδου,  Στρατής Λαμπάκης, δήλωσε κατά την απολογία του: “Περίμενα το συγγνώμη να το πει σε όλους και σε εμένα που με κατηγόρησε άδικα”.

Ο κ. Λαμπάκης αρνήθηκε όλα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Μπικογιαννάκης, τονίζοντας πως δεν είχε πληρώσει ποτέ κανέναν προμηθευτή με μετρητά τα οποία ο κ. Μπικογιαννάκης ισχυριζόταν ότι του τα έδινε.

Δήλωσε πώς όλα όσα είπε ήταν ψέματα και διέψευσε τον ισχυρισμό ότι πήγε ένα βράδυ στο σπίτι του Μπικογιαννάκη σε απόγνωση ζητώντας να αναλάβει εκείνος την ευθύνη. Είπε επίσης, ότι ποτέ δεν είχε λάβει καμία παραίτηση του κ. Μπικογιαννάκη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λαμπάκη, έκανε λόγο για απόπειρα “δολοφονίας” του ήθους ενός καθαρού ανθρώπου. Όπως είπε, ο κ. Λαμπάκης ηταν αυτός που κατήγγγειλε λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο τη στημένη διάρρηξη στο δημοτικό κατάστημα από το οποίο εκλάπησαν τα περισσότερα εντάλματα και αποδεικτικά έγγραφα καθώς και η σφραγίδα Γαύδου. “Το 2011 δεν υπάρχει κοινότητα, αλλά δήμος. Ποιον συνέφερε να πάρει τη σφραγίδα Γαύδου; Τον Λαμπάκη για να σφραγίσει τα έγγραφα (που προσκόμισε ο κ. Μπικογιαννάκης) που στη συνέχεια θα τον ενοχοποιούσαν ή τον Μπικογιαννάκη για να συντάξει έγγραφα που θα φαίνονται γνήσια με υπογραφές και σφραγίδες;” διερωτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Ως προς το επιχείρημα του κ. Μπικογιαννάκη ότι ανέλαβε την ευθύνη από τη στιγμή που ο κ. Λαμπάκης τον διαβεβαίωσε πως δεν θα τον αφήσει έκθετο και θα τον στηρίξει μέχρι να λύσει το θέμα, ο συνήγορος του κ. Λαμπάκη αναρωτήθηκε: “Από τη στιγμή που από τον Νοέμβριο του 2011 είχε φανεί πως η “συμφωνία” που επικαλείται ο κ. Μπικογιαννάκης είχε “σπάσει” αφού ο κ. Λαμπάκης αντί να τον στηρίξει τον καταγγέλλει ως υπεύθυνο της υπεξαίρεσης απολύοντάς τον μάλιστα από τη θέση του ταμία, πώς ο κ. Μπικογιαννάκης συνεχίζει να παραδέχεται τότε ότι είναι υπεύθυνος;”

Τέλος, ως προς τις 123 αποδείξεις και τη γνησιότητά τους ο  συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι ο γραφολόγος είχε λάβει πλαστά έγγραφα βάσει των οποίων εξέτασε τη γνησιότητα των υπογραφών των αποδείξεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook