«ΛΟΥΚΕΤΟ» αναμένεται να βάλουν 183.000 επιχειρήσεις το επόμενο δωδεκάμηνο, εκ των οποίων 100.000 έως το τέλος του 2011, οδηγώντας στην ανεργία περίπου 250.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας αποτύπωσης του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, πάνω από 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,8%) βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο.

Παράλληλα όπως δημοσιεύει η express.gr, η κακή οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνεται και από το γεγονός ότι για μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν 7 απολύσεις.

Παράλληλα, στην έρευνα σημειώνεται ότι συνολικά 373.000 επιχειρήσεις θέτουν ερωτηματικά για το αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή όχι το επόμενο διάστημα έναντι 440.000 της προηγούμενης έρευνας που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2011. Η κρίση –με βάση τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα– θα βαθύνει περαιτέρω τους επόμενους μήνες και η εκτίμησή τους είναι ότι η μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο θα είναι στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στο 29%, με μεγαλύτερη συμμετοχή στο ποσοστό αυτό να κατέχουν η εστίαση και το εμπόριο.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, οδηγούν σε επιδείνωση των στοιχείων για το επόμενο τετράμηνο, ενώ ο γραμματέας της Συνομοσπονδίας Νίκος Σκορίνης σημείωσε ότι σαφώς υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανοίγουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μετατοπίζονται εμπορικές πιάτσες και αλλάζει η εικόνα εμπορικών δρόμων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων καθώς η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί. Τονίστηκε ότι το 80% κατέγραψε μείωση της ζήτησης στην τελευταία έρευνα.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι 183.000 επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο» και 190.000 δηλώνουν φόβο για ενδεχόμενο κλείσιμο και αυτό υπολογίζεται ότι θα επιφέρει και απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης. Η μείωση του τζίρου συνεχίζεται (εμπόριο 28,7% μεταποίηση 29% και υπηρεσίες 29,5%) αν και ήταν αρκετές οι επιχειρήσεις μεταποίησης που δήλωσαν μείωση τζίρου άνω του 50% και αυτό σαφώς τις καθιστά στις ευάλωτες για λουκέτο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook