Δείτε το σπίτι που μισθώθηκε μέσω Airbnb και  “σάρωσε” το καλοκαίρι – Χανιώτες που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb μας λένε την εμπειρία τους και αν θα συνεχίσουν και του χρόνου την δραστηριότητα αυτή

Το φαινόμενο Airbnb,  έχει “χτυπήσει” για τα καλά τα Χανιά εδώ και περίπου δυο χρόνια, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να έχουν “εξαφανιστεί” τα σπίτια για αστική μίσθωση.

Πατρικά σπίτια που παρέμεναν κλειστά ή στην καλύτερη χρησιμοποιούνταν ως εξοχικά αλλά ακόμα και διαμερίσματα που αποτελούν κύρια κατοικία για μια οικογένεια, “σενιαρίστηκαν”, “φόρεσαν τα καλά τους, “άδειασαν” από τους ενοίκους και καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα έναντι το λιγότερο για 20 ευρώ την  ημέρα.

Οι Χανιώτες εκμεταλλεύτηκαν οποιοδήποτε χώρο διέθεταν προκειμένου να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους, φιλοξενώντας τουρίστες που ήθελαν να συνδυάσουν την οικονομική διαμονή με τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Ένας Χανιώτης όμως, αποδείχτηκε πιο ευρηματικός από τους άλλους καθώς ούτε χρειάστηκε να ξεσπιτωθεί, ούτε να επισκευάσει κανένα σπίτι αλλά κατάφερε να μισθώσει ένα μικρό χώρο, στην πίσω αυλή του σπιτιού του, κοντά στο Σόδυ, έναντι 25 ευρώ την ημέρα.

Ένα τροχόσπιτο, για δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κατάφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr,  να “σαρώσει” άλλα καταλύματα που μισθώνονται με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή και να έχει πληρότητα 100%.

Ο ευφάνταστος Χανιώτης, αξιοποίησε τη θέα που προσφέρει η περιοχή και η κύρια κατοικία του, και οι “ανέσεις” του καταλύματος μεταφέρθηκαν εκτός του “τροχόσπιτου”, αγναντεύοντας τη θάλασσα.

 

Το τροχόσπιτι, μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου βρισκόταν στην πλατφόρμα και στη συνέχεια αφαιρέθηκε, ενώ αυτές τις ημέρες δημοσιεύτηκε η πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, διαφορετικά θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Με τον ιδιοκτήτη του τροχόσπιτου δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, όμως συνομιλήσαμε με τρεις Χανιώτες, οι οποίοι μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από την πλατφόρμα.

Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις Χανιωτών που μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από αυτήν την δραστηριότητα αλλά και αν είναι διατεθειμενοι να την συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά. 

Περιοχή Περβόλια: Δυάρι, 20 ευρώ/ημέρα, τον Αύγουστο 25 ευρώ

Το σπίτι καταχωρήθηκε φέτος στην πλατφόρμα, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο,  από την 25χρονη Δέσποινα που είχε και την ιδέα για την αξιοποίηση της οικίας που βρίσκεται  κάτω ακριβώς από το σπίτι που διαμένει. 

Στην γειτονιά της μόνο, όπως μας λέει, υπήρχαν ακόμα πέντε άτομα που είχαν καταχωρήσει το σπίτι τους στο Aibnb.

“Με το Erasmus γνώριζα ότι υπήρχαν τέτοιου είδους μισθώσεις. Είχα πάει Πολωνία και το Airbnb ήταν πολύ διαδεδομένο. Μετά που επέστρεψα βάλαμε το σπίτι στην πλατφόρμα”, ανέφερε στο Flashnews.gr η Δέσποινα.

Οι περισσότεροι τουρίστες που φιλοξενήθηκαν στο σπίτι ήταν κυρίως Ιταλοί με μέσο όρο κράτησης στη μια εβδομάδα.

Στη μια εβδομάδα διαμονής η Δέσποινα προσέφερε έκπτωση 10% στην αρχική τιμή που ήταν 20 ευρώ ανά ημέρα κράτησης εκτός από τον Αύγουστο που το κόστος διαμονής ήταν 25 ευρώ την ημέρα.

Είναι αμφίβολο για την Δέσποινα, αν την επόμενη χρονιά καταχωρήσει το σπίτι στην πλατφόρμα καθώς όπως λέει το κέρδος δεν ήταν και τόσο σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος από τη φορολόγηση (η Δέσποινα μάλλον είναι από τις λίγες περιπτώσειες που δήλωνε κάθε επίσκεψη), και την προσωπική δουλειά στο σπίτι (καθαριότητα, υποδοχή τουριστών κτλ). Από τα 140 ευρώ την εβδομάδα, τα καθαρά χρήματα που έμεναν ήταν μείον  15% για τη φορολογία, μείον 10% η έκπτωση που προσφέραμε για την εβδομαδιαία κράτηση και μείον 3 ευρώ που κρατάει η τράπεζα για την πλατφόρμα.

Ήμουν πολύ τυχερή γιατί όλα τα άτομα που ήρθαν ήταν πολύ συνεννοήσιμα.

«Θεωρώ ότι αυτό θα σταματήσει, είναι μια φούσκα που κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει. Το κέρδος δεν είναι και τόσο μεγάλο. Δεν έχω κάποια βίλα να την νοικιάζω για 200 ευρώ την ημέρα και να έχω μεγάλο κέρδος. Έχω μια γκαρσονιέρα που με τα 20-25 ευρώ μου αποφέρει ένα χαρτζιλίκι Επίσης, το σπίτι δεν είναι στο κέντρο των Χανίων για να μπορώ να το νοικιάζω πχ 50 ευρώ την ημέρα, και από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός γύρω μου”

Περιοχή Ακρωτηρίου, σπίτι οικογένειας, 150 ευρώ/ημέρα

Στην πλατφόρμα το σπίτι καταχωρήθηκε τον Ιούνιο του 2017, απο τον 40χρονο ΓΣ ο οποίος είναι δημόσιος υπάλληλος και προχώρησε στην κίνηση αυτή για να ενισχύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο 40χρονος μένει με την οικογένειά του στο Ακρωτήρι και έχει και ένα εξοχικό σε άλλη περιοχή των Χανίων.

Ένας φίλος του, τον παρακίνησε να καταχωρήσει στην πλατφόρμα το σπίτι που έχει ως κύρια κατοικία και να το νοικιάσει τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακομίζοντας ο ίδιος με την οικογένειά του στο εξοχικό. Έτσι και έγινε και ο  40χρονος πήρε την οικογένειά του και έμεινε για τρεις μήνες στο εξοχικό προκειμένου να νοικιάσουν το σπίτι σε τουρίστες.

Το σπίτι μισθώθηκε συνολικά για 35 ημέρες έναντι 150 ευρώ την ημέρα. Οι περισσότεροι τουρίστες ήταν Έλληνες, κυρίως από Θεσσαλονίκη και Αθήνα ενώ κάθε κράτηση (περίπου 6 στο σύνολο) αντιστοιχούσε σε μέσο όρο 5 επισκεπτών.

Ο 40χρονος, πιθανολογεί ότι θα νοικιάσει το σπίτι μέσω Aibnb και την επόμενη χρονιά καθώς έμεινε ευχαριστημένος και από την ανταπόκριση αλλά και από τα κέρδη που του απέφερε

Αυτό που άρεσε στους επισκέπτες, όπως μας λέει ήταν ότι είχαν την επιλογή να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών παραλιών,  Καλαθά, Σταυρό, Λουτράκι, Μαράθι ενώ και η πρόσβαση στην εθνική, μέσω Βλητέ, ήταν πολύ κοντά.
 
Περιοχή Γαλατά, σπίτι 100 τμ,, κόστος 75/ημέρα

Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει σε  55χρονη Χανιώτισσα η οποία μένει μόνιμα με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Διαθέτει ένα πατρικό σπίτι στον Γαλατά, το οποίο κληρονόμησε και επισκεύασε πλήρως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και εκτοτε το σπίτι αποτελούσε την εξοχική κατοικία της οικογένειας.

Από φέτος τον Ιούνιο και μετά από την παραίνεση συγγενή της 55χρονης,  το σπίτι καταχωρήθηκε στην Airbnb και υποδέχτηκε τους πρώτους τουρίστες, ενώ η οικογένεια στις φετινές της διακοπές στα Χανιά, φιλοξενήθηκε σε σπίτια φίλων.

Το πατρικό σπίτι, προκειμένου να υποδεχτεί τους τουρίστες, επισκευάστηκε και πάλι, κυρίως στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού αλλά και εσωτερικά (βάψιμο, επισκευές σε υδραυλικά κτλ), επιφέροντας ένα σημαντικό κόστος στην οικογένεια, το οποίο όμως καλύφθηκε από τα έσοδα.

Η διαμονή κόστιζε 75 ευρώ την ημέρα ενώ ο μέσος όρος διαμονής ανέρχονταν στις 10 ημέρες ανά κράτηση.

Οι τουρίστες που το επέλεξαν, προέρχονταν κυρίως από το εξωτερικό, από Γαλλία, Ρωσία, Τσεχία και κάλυπταν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Όπως σημειώνει συγγενής της 55χρονης, που την παρακίνησε να καταχωρήσει το σπίτι της στην πλατφόρμα, το σπίτι είχε κατά 70% πληρότητα και οι τουρίστες το επέλεξαν για πολυήμερες διακοπές συνδυάζοντας τη φθηνή διαμονή με την παραμονή σε ένα χωριό στο οποίο τους δίνονταν η δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στη φύση. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για τουρίστες μεγαλύτερης ηλιικίας, που έχουν ταξιδέψει πολύ στη ζωή τους και αναζητούν πλέον ένα διαφορετικό τύπο διακοπών, σε ήσυχο και “αγνο” περιβάλλον,  στο οποίο θα μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου.

Στο Γαλατά προσθέτει υπάρχουν και άλλα σπίτια, εντός του χωριού, που μισθώνονται μέσω της πλατφόρμας ενώ και την επόμενη τουριστική σεζόν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την ίδια δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook