Τη γενικότερη συζήτηση για το δικαίωμα στον θηλασμό ανοίγει καταγγελία επιβατών των Κυπριακών Αερογραμμών στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, επειδή πιλότος της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών εμφανίζεται να ζήτησε να κατέβουν από πτήση μια μητέρα με το βρέφος της.

Η διαταγή του καπετάνιου δόθηκε, όταν η μητέρα ζήτησε να καθίσει σε θέση που θα της επέτρεπε να θηλάσει το πέντε μηνών βρέφος της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας \”Πολίτης\” και όπως αναδημοσιεύει το protothema.gr, ο πατέρας και η μητέρα του βρέφους είχαν κλείσει θέσεις για την πτήση με προορισμό την Αθήνα. Πριν την αγορά των εισιτηρίων, σύμφωνα με την καταγγελία τους, επικοινώνησαν με τις Κυπριακές Αερογραμμές, μεταφέροντας τις οδηγίες παιδιάτρου, ότι το βρέφος τους θα έπρεπε να θηλάζει κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές απάντησαν καταφατικά στο εν λόγω αίτημα, διαβεβαιώνοντας ότι θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν θέσεις που δεν θα ήταν σε δημόσια θέα όλων των επιβατών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι υπάλληλοι της εταιρείας ζήτησαν από τους πελάτες τους να απευθυνθούν στον έλεγχο επιβίβασης στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Έτσι κι έγινε, ωστόσο στο check-in το αίτημά τους δεν έτυχε οποιασδήποτε ανταπόκρισης, αφού και οι υπάλληλοι του ελέγχου επιβίβασης ισχυρίστηκαν ότι δεν δύνανται να βοηθήσουν, προτρέποντας τους γονείς με το βρέφος να αναφέρουν το αίτημά τους στους αεροσυνοδούς.

Ο καπετάνιος της πτήσης, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία στην επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εμφανίστηκε έξαλλος, ζήτησε την άμεση αποχώρηση της μητέρας και του βρέφους της από το αεροπλάνο.

Η λύση δόθηκε τελικά όχι από τους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά από έναν άλλο επιβάτη, ο οποίος προσέφερε την κάπως πιο απομονωμένη θέση του στους νεαρούς γονείς με το βρέφος τους.

Σε δηλώσεις της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, επιβεβαίωσε τη σχετική καταγγελία κατά των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία και ερευνάται, γι\’ αυτό και δεν θέλησε να υπεισέλθει στις δηλώσεις της στην ουσία της καταγγελίας. Όμως, σχετικά με τα δικαιώματα που φέρονται να καταπατήθηκαν από τις Κυπριακές Αερογραμμές, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι το δικαίωμα του παιδιού σε σωστή και επαρκή διατροφή είναι πρωτογενές.

Ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η έρευνα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η κ. Κουρσουμπά προτίθεται να καταλήξει σε μια γενική θέση για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από Κύπρο, σχετικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, ανακοίνωσαν ότι σέβονται απόλυτα τη μητρότητα και το ιερό δικαίωμα του θηλασμού εν πτήση και ουδέποτε αρνήθηκαν ή απαγόρευσαν σε οποιαδήποτε μητέρα να θηλάσει το βρέφος της σε αεροπλάνο της Εταιρείας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που έχουν αναφερθεί. \”Υπήρξε μεταξύ άλλων άρνηση του ζεύγους να καθίσει στις θέσεις του, ενώ η πτήση ήταν πλήρης. Ζητούσε επίμονα και η μητέρα και ο σύζυγος να καθίσουν \”μπροστά\” στη διακεκριμένη θέση (Βusiness Class), ενώ δεν είχαν προαγοράσει εισιτήριο γι\’ αυτό το χώρο.

Μάλιστα, ενώ οι αεροσυνοδοί αναζητούσαν λύση για να εξασφαλίσουν μια θέση που θα τους φαινόταν πιο βολική, προχώρησαν από μόνοι τους και κάθισαν στη Διακεκριμένη Θέση χωρίς να ενημερώσουν κανένα ή να λάβουν οποιαδήποτε άδεια κάτι που αντίκειται στους κανονισμούς και τις διαδικασίες\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook