Εξηγήσεις για τη «μαύρη τρύπα» δαπανών των Υπουργείων συνολικού ύψους 20 δις. Ευρώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011, που δεν «πέρασαν» ποτέ από το Πρόγραμμα «Διαύγεια», ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Ρέππα, ενώ υπογραμμίζει ότι μόλις το 6,41% των δαπανών του κράτους «περνά» από τη πολυδιαφημισμένη Διαύγεια.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:

«όπως ορίστηκε με το νόμο 3861/2010, τo Πρόγραμμα Διαύγεια, «στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας». Μάλιστα, σύμφωνα με τους διακηρυκτικούς στόχους του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με αυτό (α) «εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση ανάρτησης των αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο Διαδίκτυο», (β) «ο Πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα σημείο, στο σύνολο των νόμων και αποφάσεων που εκδίδουν τα κυβερνητικά όργανα, οι φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι Ανεξάρτητες Αρχές», ενώ (γ) όλες οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο et.diavgeia.gov.gr» και «με την ολοκλήρωση της ανάρτησης η κάθε απόφαση αποκτά έναν μοναδικό αριθμό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, ο οποίος την πιστοποιεί».

Ωστόσο, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «μόλις το 6,41% των δαπανών του κράτους «περνά» από τη πολυδιαφημισμένη Διαύγεια, που ανέδειξε σε σύνθημα η κυβέρνηση».

Ειδικότερα, τονίζει ότι «από τα 21,5 δισ. ευρώ που έδωσε το κράτος μόνο μέσω των υπουργείων του το πρώτο εξάμηνο του έτους (χωρίς να προσμετρηθούν συντάξεις, τόκοι, χρεολύσια κ.λπ.) και για τα οποία υπάρχουν επίσημα στοιχεία, έως τις 12 Αυγούστου, μόνο τα 1,5 δισ. ευρώ είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.gov.diavgeia.gr στο πεδίο που αναγράφονται οι δαπάνες των φορέων».

Προσθέτει δε ότι «οι υπόλοιπες δαπάνες αξίας 20 δις. ευρώ είναι παράτυπες με βάση τον νόμο περί διαύγειας, που ορίζει ότι από τον προηγούμενο Οκτώβριο όλα τα υπουργεία οφείλουν να κοινοποιούν στη σχετική ιστοσελίδα κάθε πράξη που υπογράφουν για να αποκτά αυτή νομιμότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά διευκρινήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό «για ποιο λόγο «περνά» μόλις το 6,41% των δαπανών του κράτους από τη πολυδιαφημισμένη Διαύγεια», καθώς και «γιατί εγκρίθηκαν δαπάνες των Υπουργείων ύψους 20 δις. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 χωρίς να αναρτηθούν στην περιβόητη «Διαύγεια» τη στιγμή που στο νόμο 3861/2010 ορίζεται σαφώς ότι «όλες οι αποφάσεις δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο et.diavgeia.gov.gr».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook