Σε διεθνή ομάδα εκπαιδευτικών που επισκέπτονται το νησί

Δεκαπενταμελής Ομάδα Καθηγητών από την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία, επισκέφτηκε σήμερα την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» του Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ2 “GO FOR CONTENT LANGUAGE AND INTEGRATED LEARNING”. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης που συμμετέχει επίσης στο Πρόγραμμα Erasmus. 

Η επίσκεψη είχε ως σκοπό την ενημέρωση των ξένων Εκπαιδευτικών για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, σε ό,τι αφορά στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νησιού.

Τους επισκέπτες εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων  Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος καλωσορίζοντάς  τους παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, και τη δυναμική της παρουσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Γ. Αλεξάκης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και στους επιμέρους στόχους της Περιφέρειας Κρήτης για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Λάμπρος Καμπουράκης Περιφερειακός Σύμβουλος Εντεταλμένος στον τομέα Παιδείας ΠΕ Ηρακλείου, εκπρόσωποι  δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπαιδευτικών ως προς το ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και των νέων γενικότερα, η Ε. Χατζηγιάννη Δ/ντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ανέπτυξε το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Περιφέρειας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την : Εξοικονόμηση Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Βιοποικιλότητα και Κρητική Διατροφή. Αναφέρθηκε ακόμα στις συνέργειες της Περιφέρειας Κρήτης με το «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  ΖeMeds (Zero Energy Med Schools. 

Η Άννα Καγιαμπάκη και ο Νίκος Βότσογλου παρουσίασαν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020: STEP – Κοινωνική και Πολιτική  Ένταξη των Νέων στα Περιβαλλοντικά Ζητήματα στο οποίο η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος, ενώ η Μαρία Κανδηλογιαννάκη τα επιτυχημένα προγράμματα Euronet 50/50 και Euronet 50/50max για την εξοικονόμηση της ενέργειας στα σχολεία, δράσεις που έχουν αποσπάσει και πανευρωπαϊκή διάκριση (Α Βραβείο) σε σχετικό διαγωνισμό. 

Η  Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλος και Αθηνά Γκινούδη, Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Ambassadors του Teachers4Europe, παρουσίασαν τις δράσεις του Δικτύου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με τη συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την επιστημονική κοινότητα την  Αντιπεριφέρεια Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων. Εξαιρετικά χρήσιμες ήταν και οι υπόλοιπες αναφορές και πληροφορίες όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση. Ακολούθησε σύνοψη των συμπερασμάτων της συζήτησης και των περαιτέρω δράσεων στo πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Γιώργο Αλεξάκη. Η Περιφέρεια Κρήτης ευχαριστεί θερμά τους παρευρισκόμενους φορείς και επισκέπτες Εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη συνεργασία και συμμετοχή τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook