Δείγμα γραφής ότι οι πλειστηριασμοί μπορούν να φέρουν έσοδα 5 δις στα ταμεία των Τραπεζών το 2018, καλείται να δώσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, απομακρύνοντας ταυτόχρονα το «φάντασμα» μίας 4ης ανακεφαλαιοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκινάει αγώνα δρόμου προκειμένου αφενός να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών, το ταχύτερο δυνατό και αφετέρου να κάμψει τις αντιδράσεις που αναμφίβολα θα υπάρξουν. Το μήνυμα που θέλει να στείλει είναι πως στο «σφυρί» θα βγουν όχι σπίτια οικονομικά αδυνάμων οικογενιών, αλλά βίλες και ακριβά ακίνητα που τα κατέχουν μπαταξήδες και μέχρι σήμερα αρνούνται να πληρώσουν καλυπτόμενοι πίσω από τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων και φορέων.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει μέσα στον Νοέμβριο να έχουν επεξεργαστεί και να θέσουν σε εφαρμογή σε ένα σχέδιο που θα είναι πάνω από όλα αποτελεσματικό, αλλά ταυτόχρονα θα στοχεύει τους κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές και όχι τους αντικειμενικά αδύναμους.

Η βασική επιδίωξη για το νέο εγχείρημα είναι να πεισθούν αφενός οι θεσμοί πως υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και αφετέρου οι δανειολήπτες, που μπορούν, να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων τους.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, μετά το θόρυβο που έχει προκληθεί σπεύδουν στις τράπεζες αρκετοί εξ αυτών προκειμένου να ρυθμίσουν το δάνειό τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πιθανό πλειστηριασμό του ακινήτου τους.

Το σχέδιο

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων ότι θα φέρει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Παράλληλα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις αστυνομικές δυνάμεις στα Ειρηνοδικεία των μεγάλων πόλεων που πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ των πλειστηριασμών για ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Τράπεζες

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να ικανοποιούν τις τράπεζες, οι οποίες βλέπουν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα από πλειστηριασμούς ακινήτων για «κόκκινα» δάνεια 5 δις το 2018.

Για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται να βγουν στο «σφυρί» 10.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 6.500 είναι επαγγελματικά και τα 3.500 οικιστικά.

Να σημειωθεί ότι το 2018 είναι χρονιά stress test για τις τράπεζες, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον βρεθούν «ανοίγματα» θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου, για 4η φορά από το 2013, κάτι που επ’ ουδενί δεν το θέλουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook