Αστική αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, κατέθεσαν η σύζυγος και τα δυο παιδιά του Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αγωγή κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο με κλίμακα εξόδων τα 2 εκατ. ευρώ και άνω. Πρόκειται για την πρώτη αστική αγωγή, που καταχωρείται στο Δικαστήριο σε σχέση με τη φονική έκρηξη. Όπως αναφέρεται στην αγωγή, ο Μιχάλης Ηρακλέους σκοτώθηκε στην έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, «ως αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και άλλων φορέων της κρατικής εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η οικογένεια Ηρακλέους (ενάγοντες) με την αγωγή της, αξιώνει από το Δικαστήριο τα εξής:

1) Γενικές και ειδικές αποζημιώσεις για το θάνατο του Μιχάλη Ηρακλέους, που προκλήθηκε κατά παράβαση του δικαιώματος σεβασμού της ανθρώπινης ζωής του ως και της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής των εναγόντων και σαν αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας και που αποστέρησε τους ενάγοντες για πάντα από το λατρευτό πατέρα/σύζυγο τους και τους προκάλεσε σοκ, ψυχική οδύνη και οικονομικές ζημιές.

2) Τιμωρητικές αποζημιώσεις, λόγω της εγκληματικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς των υπευθύνων έναντι των θυμάτων της έκρηξης και των εναγόντων.

3) Οποιαδήποτε άλλη παρεμπίπτουσα ή και δίκαιη θεραπεία ήθελε κρίνει πρέπουσα το Δικαστήριο

4) Νόμιμο τόκο προς 8% από την ημερομηνία των πιο πάνω παραβιάσεων σε σχέση με τους ενάγοντες.

5) Έξοδα πλέον ΦΠΑ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας και πρώην δικαστής στο ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαΐδης πριν από την καταχώρηση της αγωγής απέστειλε στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη σχετική γνωστοποίηση βάσει του άρθρου 67 των Περί Αστικών Αδικημάτων Νόμου, καθώς, τα γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται τα εν λόγω αστικά αδικήματα συνιστούν, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, το κακούργημα της ανθρωποκτονίας. Αδίκημα το οποίο, με βάση τον Ποινικό Κώδικα, τιμωρείται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη.