Προχωρά σε εφαρμογή η μελέτη που είχε γίνει επι δημαρχίας Σκουλάκη για Χάληδων & πλατεία Μητρόπολης – Ξεκινά το έργο ανάπλασης στην Νέα Χώρα – Πρόταση χρηματοδότησης έργου ανάπλασης πλατείας Σούδας

Σε τρία έργα τα οποία θα υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Το ένα αφορά στην ανάπλαση της οδού Παπανικολή της Νέας Χώρας το οποίο ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Το δεύτερο αφορά στην ανάπλαση της οδού Χάληδων και της πλατείας Μητροπόλεως το οποίο θα δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει εντός του 2018. Το τρίτο αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Σούδας η χρηματοδότηση του οποίου αναμένεται να εγκριθεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Βάμβουκας η δημοτική αρχή προωθεί και έχει φέρει το θέμα της κατασκευής του έργου της διαμόρφωσης της οδού Χάληδων και του αύλειου χώρου της Μητρόπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο,“ενός  έργου σημαντικού, που συμπληρώνει την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης σε μία περιοχή ζωτικής σημασίας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

“Ζητήσαμε από την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία είχε συντάξει αρχιτεκτονική μελέτη επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και πιο συγκεκριμένα από το Τμήμα της Παλιάς Πόλης, να προχωρήσει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και του προϋπολογισμού του έργου, που ανέρχεται στο 1,4 εκ. ευρώ. 

Η χρηματοδότηση του έργου επιλέξαμε να γίνει από ιδίους πόρους του Δήμου μας, μετά από προσεκτική εξέταση των δυνατοτήτων, που υπήρχαν για τη χρηματοδότησή του”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του έργου θα έθεταν σε αμφιβολία τη χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ύψους 10 εκ. ευρώ. “Με τα χρήματα, που έχουμε εξασφαλίσει, θα αναπλάσσουμε άλλους δρόμους στο κέντρο της πόλης μας, ξεκινώντας από τις οδούς Τζανακάκη – Χατζημιχάλη – Σκαλίδη”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας. 

Το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του ερχόμενου έτους, ενώ αναφερόμενος ο Δήμαρχος Χανίων στα τεχνικά χαρακτηριστικά της μελέτης επεσήμανε ότι η οδός Χάληδων μονοδρομείται στο σύνολό της, τα πεζοδρόμια είναι συνεπίπεδα με το δρόμο και διαχωρίζονται με αστικό εξοπλισμό, αντικαθίστανται οι στύλοι φωτισμού, διέρχεται υπόγειο δίκτυο οπτικών ινών και αλλάζουν τα δίκτυα αποχέτευσης. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η πάροδος, που ενώνει τη Χάληδων με την οδό Ζαμπελίου. Θα ακολουθήσει μάλιστα και η ανάπλαση της οδού Καραολή και Δημητρίου σε δεύτερο χρόνο για να συνδυαστεί με το έργο της Δ..Ε.Υ.Α.Χ.. 

 

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητηθεί έγκριση επίσης και για την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Σούδας από πόρους του Πράσινου Ταμείου. “Το έργο αυτό ταιριάζει με τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της μελέτης, που αναθέσαμε, η οποία έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ”, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε “η ανάπλαση της πλατείας της Σούδας είναι μία υπόθεση, που είχε μελετηθεί από τη δημοτική αρχή του κ. Γιάννη Περάκη και είχε γίνει επί των ημερών του ώριμο αίτημα της κοινωνίας της Σούδας, ενώ έχουν γίνει επανειλημμένα προσπάθειες ένταξης του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η παρούσα δημοτική αρχή, με τη συμμετοχή και του ίδιου του τέως Δημάρχου, είναι αποφασισμένη με οποιοδήποτε τρόπο χρηματοδότησης να προχωρήσει στην κατασκευή αυτού του  σημαντικού έργου για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και όλους τους δημότες μας, που αφορά μία από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου της Δυτικής Κρήτης”.

Στο μεταξύ, ο κ. Βάμβουκας αναφέρθηκε και στο έργο της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου της Νέας Χώρας, που σχεδίασε και υλοποιεί η δημοτική αρχή των Χανίων και το οποίο ξεκινά άμεσα. 

 

“Ο Δήμος μας μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς πολλά έργα, που είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, έφτασε η ώρα να υλοποιηθούν”, τόνισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Ξανθουδάκης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου για την προσπάθεια, που καταβάλλεται. 

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Παλιάς Πόλης, Αντώνης Μυλωνάς, αναφερόμενος στο έργο της διαμόρφωσης της οδού Χάληδων τόνισε ότι η συνολική επιφάνεια παρέμβασης ξεπερνά τα 5 στρ. σε μία οδό με μεγάλη εμπορική και τουριστική αξία, όπου υπάρχουν πολλά παραδοσιακά κτίσματα και μνημεία. “Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση του Δήμου μας με την οποία ενοποιείται το ανατολικό τμήμα του εμπορικού κέντρου με το δυτικό τμήμα της πόλης”, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Μυλωνάς.  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook