Το θέμα της ακύρωσης της διαδικασίας στειρώσεων αδέσποτων από εθελοντές κτηνιάτρους του εξωτερικού, προκάλεσε αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Η ακύρωση της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. να διενεργηθούν στειρώσεις αδέσποτων ζώων από εθελοντή κτηνίατρο του εξωτερικού, συζητήθηκε στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία της εθελοντικής στείρωσης ακυρώθηκε καθώς η κτηνίατρος του δημοτικού κτηνιατρείου αρνήθηκε να είναι παρούσα στη διαδικασία ως υγειονομική υπεύθυνος καθώς κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν. 

Στο αποψινό συμβούλιο, ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε ότι η διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει νομότυπα χωρίς τη συμμετοχή της κτηνιάτρου ως υγειονομικής επόπτριας. Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων, Μιχάλης Βλαχάκης, δήλωσε πως ο δήμος προτίθεται να καταγγείλει τη σύμβαση της κτηνιάτρου του δημοτικού κτηνιατρείου από τη στιγμή που αυτή αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά της.

Στο δημοτικό συμβούλιο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επέκρινε τον δήμαρχο Χανίων επιρρίπτοντάς του πολιτική ευθύνη για την ακύρωση της διαδικασίας εθελοντικών στειρώσεων.

Η κτηνίατρος του δημοτικού κτηνιατρείου δεν ήταν παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο τη θέση της και τους λόγους για τους οποίους κάποιοι κτηνίατροι συντάχθηκαν με τη δημοτική κτηνίατρο και υιοθέτησαν τις ενστάσεις της, παρέθεσε η κτηνίατρος κα Γαβριήλ.

Οι τοποθετήσεις

Τάσος Βάμβουκας

Ενώ είχαμε πάρει απόφαση για στειρώσεις αδέσποτων από εθελοντές κτηνιάτρους στην Ευρώπη, η κτηνίατρος του δημοτικού κτηνιατρείου εδώ δεν δέχτηκε, αρνήθηκε να είναι παρούσα. Έτσι το όλο εγχείρημα έμεινε στον αέρα και μάλιστα κλήθηκε και η αστυνομία. Είναι υποχρεωτικό να γίνονται συμπληρωματικές ενέργειες στις εγχειρήσεις και στο τσιπάρισμα ειδικά όταν αυτές γίνονται από εθελοντές και σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχει εποπτεία της υπεύθυνης κτηνιάτρου. Εξακολουθούν να υφίστανται οι ενστάσεις της κτηνιάτρου, δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της, ωστόσο εμείς θέλουμε όσο περισσότερο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τη συμβολή και του δημοτικού κτηνιατρείου και εθελοντών. 

Μιχάλης Βλαχάκης

“Ο δήμος Χανίων έχει συνάψει σύμβαση με την κτηνίατρο που είναι επιστημονικά υπεύθυνη για τη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου, οφείλει να τηρεί όλα τα μέτρα βάσει νομοθεσίας και να είναι παρούσα. Η κτηνίατρος δηλώνει ότι το πρόγραμμα στειρώσεων, που είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δ.Σ. τη βρίσκει αντίθετη και δεν εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου για τη διενέργεια στειρώσεων από οποιονδήποτε άλλον ενώ αρνήθηκε να παρευρεθεί και η ίδια. Προτίθεμαι να καταγγείλω τη σύμβαση της συγκεκριμένης κτηνιάτρου λόγω κακής εκτέλεσης των ανωτέρω καθώς η συγκεκριμένη έδειξε έλλειψη συνεργασίας και μη συμμόρφωση σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στειρώσεων.”

Κτηνίατρος κα Γαβριήλ

“Η δημοτική κτηνίατρος ενημέρωσε εγκαίρως ότι μέσα στα καθήκοντά της δεν είναι να είναι υγειονομική υπεύθυνος στην εθελοντική διαδικασία των στειρώσεων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσει ποτέ να βρεθεί υγειονομικός υπεύθυνος, ούτε ο φιλοζωικός μπόρεσε να βρει όταν του ζητήθηκε από την ίδια την κτηνίατρο. Ο λόγος που εμείς δεν θέλουμε να γίνονται έτσι οι στειρώσεις είναι ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι στειρώσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα. Έχουμε εναλλακτικές. Οι εθελοντικές στειρώσεις επιτρέπονται από τον νόμο, όμως επιβάλλει η λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου πρέπει να γίνεται με τμηματική προσέλευση των αδέσποτων. Στην προηγούμενη προσπάθεια είχαν γίνει 201 επεμβάσεις μέσα σε 4 ημέρες από έναν κτηνίατρο. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβετε ότι αυτό δεν στέκει. Διακόσια αβγά να βράσετε σε 4 ημέρες θα τα σπάσετε.”

Στο σημείο αυτό η κα Γαβριήλ με εμφανή συγκίνηση στη φωνή της, συμπλήρωσε:

“Είναι τετράποδα αλλά έχουν ψυχούλες και τις πονάμε εμείς που τα ζούμε. Συγχωρέστε μου τον συναισθηματισμό αλλά δεν μπορώ να μην το αναφέρω.”

Νατάσσα Μπομπολάκη – Φιλοζωικός σύλλογος

Να σημειώσουμε ότι είχε βρεθεί άλλος υγειονομικός υπεύθυνος. Οι στειρώσεις των αδέσποτων είναι απαραίτητες όπως και σειρά άλλων πράξεων. Ο νόμος δεν αναφέρει τμηματικές στειρώσεις όταν γίνονται εθελοντικά. Δεν τα πάμε με τα φορτηγά τα αδέσποτα ούτως ή άλλως. Το ότι στειρώνονται μαζικά και ανά τέταρτο είναι εκ του πονηρού.  Αυτά τα φιλοζωικά σωματεία που χρόνια τώρα προσφέρουν, για πρώτη φορά στα χρονικά ο τελευταίος αντιδήμαρχος ο  κ. Κονταξάκης τα έχει παραγκωνίσει με το χειρότερο τρόπο, τα μάχεται λυσσαλέα, ενώ έχει δημιουργήσει μια παραομάδα, ένα παραμάγαζο με τον ίδιο και τους δυο κτηνίατρους, η μια είναι παρούσα και η άλλη είναι η δημοτική κτηνίατρος. Μόνοι τους συζητάνε, αποφασίζουν τα πάντα και σαμποτάρουν τα φιλοζωικά σωματεία αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο. Και οι δυο κτηνίατροι είναι επιλογή του κ. Κονταξάκη. Και να πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σταμάτησαν τη διαδικασία εθελοντικών στειρώσεων. Δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος ο δήμαρχος ακύρωσε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Είναι τυχαίο ότι όλα αυτά ξεκίνησαν επί αντιδημαρχίας του κ. Κονταξάκη.

Νάνσυ Αγγελάκη

“Ο δήμαρχος έχει πολιτική ευθύνη. Εκφράζονται αντιρρήσεις για τη διαδικασία αυτή. Αυτές τις αντιρρήσεις θα έπρεπε να τις έχετε φέρει εδώ μέσα. Δεν γίνεται να ακυρώνεται απόφαση του ανωτάτου οργάνου του δήμου. Δεν μπορεί να σας σταματήσει κανένας, είχατε απόφαση και οφείλατε να την εκτελέσετε. Εσείς ήρθατε και είπατε ότι είναι νόμιμη η διαδικασία και εμείς ομόφωνα την εγκρίναμε. Δεν κατανοώ γιατί δεν μπορούμε να έχουμε εθελοντές Ευρωπαίους κτηνιάτρους. Προχωρήσατε στην ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης και εσείς ακούσατε εντολές μιας επιτροπής και κτηνιάτρων που δεν ξέρω κατά πόσο είναι αρμόδιοι. Τι πάει να πει ότι αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Υπογράψατε μια σύμβαση, αν αρνείται η κτηνίατρος να καταγγείλετε τη σύμβαση.”

Άρης Παπαδογιάννης

“Όταν ήρθε η εισήγηση και την ψηφίσαμε ομόφωνα, δεν είχε διερευνηθεί όλη αυτή η ιστορία που αναπτύχθηκε εδώ από την κα Γαβριήλ; Δεν είχατε έρθει σε επαφή και με τα φιλοζωικά σωματεία; Μπήκαμε σε μια διαδικασία αντιπαράθεσης μετά την έκδοση απόφασης που είναι εκτελεστέα. Όμοροι δήμοι προχωρούν αποφασιστικά στις στειρώσεις αψηφώντας εμπόδια. Η συμβασιούχα κτηνίατρος του δημοτικού κτηνιατρείου αρνείται να εκτελέσει την απόφαση, οπότε πρέπει να καταγγελθεί η σύμβαση. Δεν μπορεί κανείς να υποβαθμίσει επιστήμονες κτηνιάτρους επειδή δεν είναι Έλληνες. Δεν μπορεί κανείς να πηγαίνει απέναντι σε ομόφωνες ειλημμένες εκτελεστέες αποφάσεις. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία, όλοι έχουμε ευαισθησία για τα ζώα.”

Γιάννης Σαρρής

“Έγινε νόμος το δικαίωμα των δήμων να χρησιμοποιούν εθελοντές κτηνιάτρους από το εξωτερικό για τις στειρώσεις των ζώων. Εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στον δήμο. Η πρόταση έλεγε για 23-25 του Οκτώβρη να κάνουμε στειρώσεις. Η πρόταση ήρθε στο Δ.Σ. στις 25! Η ευθύνη είναι δική σας δήμαρχε που ακυρώθηκε το πρώτο σκέλος. Στις επόμενες στειρώσεις για τις 26-29, η κτηνίατρος αρνείται να συμμετάσχει, εμφανίζεται η αστυνομία στο δημοτικό κτηνιατρείο και σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης θριαμβολογούν κάποιοι που ακυρώθηκε.” 

Σεραφείμ Ρίζος

“Έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση γιατί ο δήμος δεν έχει μπούσουλα και μια συγκεκριμένη πολιτική πάνω στο ζήτημα. Σε όλες τις συζητήσεις δεν έχω ακούσει τον πολιτικό αρμόδιο τον κ. Κονταξάκη να τοποθετηθεί και να πάρει θέση. Είπε η κα Γαβριήλ ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις γιατί κάνουμε 5 χρόνια τις στειρώσεις και δεν είναι αποτελεσματικές. Ποιές είναι οι άλλες λύσεις. Από όλους όσους κατηγορούν τις φιλοζωικές οργανώσεις δεν έχουν ακουστεί άλλες λύσεις. Οι μόνες λύσεις που ξέρω είναι η ευθανασία ή ο εγκλεισμός. Φλερτάρετε με αυτές τις ιδέες; Ποιος είναι ανώτερος; Μια απόφαση του Δ.Σ. ή η άρνηση μιας κτηνιάτρου; Ποιος κινητοποίησε την αστυνομία; Η δημοτική αρχή; Ο κ. Κονταξάκης; Πρέπει να γίνει το πρόγραμμα στειρώσεων και αν αρνείται η κτηνίατρος να καταγγελθεί η σύμβαση.”

Ευτύχης Κονταξάκης

“Αναφέρθηκε η λέξη παραμάγαζο, πιστεύω ότι έχω αποδείξει πολλές φορές ότι έχω ενεργήσει ακόμα και παράνομα για να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό. Να διευκρινήσω ότι την αστυνομία την ειδοποίησε η κτηνιατρική υπηρεσία. Θέλουμε τον εθελοντισμό και προσπαθούμε για τη βελτίωση. Πολλές φορές δυστυχώς, η αναρμόδια συμπεριφόρα ορισμένων φιλοζωικών επιβαρύνει την κατάσταση. Ως προς την 5μελή επιτροπη, αν τα θέματά της δεν είναι όπως τα θέλει η φιλοζωική δεν συμμετέχει στην επιτροπή.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook