Τον εντατικό έλεγχο σε λιμάνια και σε συνοριακά περάσματα, καθώς και την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης επιχειρώντας να βάλει ένα φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις. 

Εγκαινιάζοντας την 7η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia», ο υπουργός χαρακτήρισε την κτηνοτροφία «πεμπτουσία» της ελληνικής γεωργίας και «ήρωα» τον κτηνοτρόφο της ορεινής και νησιωτικής ζώνης. 

«Στόχος είναι η διεπαγγελματική οργάνωση του κλάδου», τόνισε και επεσήμανε ότι η ελληνική αγροτική ύπαιθρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα απολύτως κατάλληλα για την πραγματοποίηση σχετικών επενδύσεων. 

Ο υπουργός, στην ομιλία του, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το να λειτουργεί γραφείο στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, από όπου και μπαίνουν οι σφραγίδες που «βαφτίζουν» ελληνικά διάφορα προϊόντα, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και με την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων, αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου της ισχνηλασιμότητας. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων και ενώσεων του αγροτικού κόσμου, που θα οδηγήσει στη διεπαγγελματική οργάνωση του κλάδου, γεγονός που όπως είπε, θα επιτρέψει την καλύτερη διακίνηση των προϊόντων αγροτών και κτηνοτρόφων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης, 

Σημείωσε δε ότι η οριοθέτηση της φυτικής από τη ζωική παραγωγή είναι ένας κρίσιμος τομέας για το υπουργείο και τόνισε ότι με το που θα επιτευχθεί θα προσαρμοστούν και οι ανάγκες της κάθε περιφέρειας και έτσι τα κονδύλια θα διατίθενται στοχευόμενα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το 2013», επεσήμανε.

Νέα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης 

Δεύτερη προκήρυξη για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης από τη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω έκανε γνωστά σε ειδική ημερίδα για την παρουσίαση Επενδυτικού μέτρου: «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων». 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης το ΥπΑΑΤ δε έβαλε όλα τα χρήματα στην προκήρυξη για τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης. «Έχουμε αφήσει 200 εκατομμύρια για μια δεύτερη προκήρυξη, που θα γίνει σε έξι με οκτώ μήνες από τώρα, μέσα στο 2011. Και αυτό, γιατί θέλαμε να προλάβουμε την απορρόφηση, επειδή μας κυνηγούν οι αριθμοί και οι απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση».