Πολεμάει τζιχαντιστές και αντάρτες για να εκδικηθεί το θάνατο της μισής του οικογένειας και για να στηρίξει το στρατό του Άσαντ- Αποκαλύπτει πώς αυτοκίνητα 4χ4 έφευγαν από Χανιά με προορισμό τη Συρία, σε τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς – Τι συνέβη στο Χαλέπι και ποια είναι η κατάσταση τώρα στη Συρία

Ήρθε στα Χανιά από τη Συρία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και «έστησε» τη ζωή του εδώ. Βρήκε δουλειά, παντρεύτηκε Χανιώτισσα έκανε οικογένεια και όταν μπορούσε πήγαινε στη Συρία να δει την άλλη του οικογένεια που είχε αφήσει πίσω του.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι επισκέψεις στη Συρία για να ανταμώσει τους δικούς του ανθρώπους,  απέκτησαν ένα σκοπό που δεν τον αφήνει πια τα βράδια να κοιμάται ήσυχος: να εκδικηθεί για την δολοφονία της μισής του οικογένειας από τζιχαντιστές και αντάρτες και να δει την Συρία να τελειώνει με τον εμφύλιο σπαραγμό που ξένοι όπως ισχυρίζεται προκάλεσαν στην πατρίδα του. 

Κατάγεται από μια παραλιακή πόλη της Συρίας (μια από τις δύο που υπάρχουν στην περιοχή), η οποία απέχει μόλις 10 χλμ από το χωριό Χαμιντιέ, στο οποίο ζουν Κρητικοί που εκδιώχθηκαν από το νησί τον περασμένο αιώνα. Στη Συρία όπως λέει υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες και ειδικά στην πόλη που μένει, θα ακούσεις ανθρώπους να μιλάνε και να τραγουδάνε στα Ελληνικά. Ο ίδιος είναι χριστιανός ορθόδοξος, θερμός  υποστηρικτής του Άσαντ, ενώ ο αδελφός του είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του συριακού στρατού.

Από τα Χανιά που βρίσκεται τώρα, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πώς αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν από εδώ στη Συρία για να ενισχύσουν αντάρτες και τζιχαντιστές ΚΑΙ περιγράφει πώς ο ίδιος ταξιδεύει συχνά στην περιοχή για να  πολεμήσει στο πλευρό του συριακού στρατού, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα όσα συμβαίνουν στην Συρία.

Από τα Χανιά στέλνανε φορτηγά 4χ4 μέσω Τουρκίας. Με 2-3 χιλιάδες έπαιρναν αγροτικά, πέρναγαν την Τουρκία και έφταναν στη Συρία. Αυτοί έβγαζαν τις πινακίδες. Το κάνανε σαν εμπόριο, όχι για να βοηθήσουν αλλά για να βγάλουν χρήματα. 

“Εγώ όταν ταξιδεύω πηγαίνω μέσω Λιβάνου και μετά μπαίνουμε Συρία, όχι από την πλευρά της Τουρκίας γιατί θα μας σκοτώσουν. Μας ξέρουν, μόνο που μιλάω ξέρουν ποιος είμαι και τι είμαι. Μένω σε μια παραλιακή πόλη, μια από τις δύο που υπάρχουν στη Συρία όπου εκεί κοντά είναι η ρωσική βάση. Εκεί κοντά ειναι και το Χαμιντιέ, στα 10 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι του είναι από την Κρήτη. Λέγανε ότι ήταν ρουφιάνοι των Τούρκων και για να μην τους σκοτώσουν τους έφεραν στη Συρία και έτσι έγινε το χωριό Χαμιντιέ. Αυτοί προσπαθούσαν να σηκωθούν έναντι του Άσαντ αλλά εμείς τους κάτσαμε.

Υπάρχουν πολλοί στα Χανιά που έχουν τους συγγενείς τους στη Συρία και έχουμε κόντρα μεταξύ μας, επειδή είμαι υπέρ του Άσαντ. Από τα Χανιά στέλνανε φορτηγά 4χ4 μέσω Τουρκίας. Με 2-3 χιλιάδες έπαιρναν αγροτικά, πέρναγαν την Τουρκία και έφταναν στη Συρία. Αυτοί έβγαζαν τις πινακίδες. Το κάνανε σαν εμπόριο, όχι για να βοηθήσουν αλλά για να βγάλουν χρήματα. Λόγω της φύσης εκεί πέρα, της Σαχάρας, τα βουνά, μόνο 4χ4 τους έκαναν. Βγάζαν τις πινακίδες και μετά έλεγαν το τράκαρα, το πέταξα και το είχαν στείλει στη Συρία.

Δεν ξέρω για όπλα να φεύγαν από Κρήτη, αλλά δεν νομίζω γιατί δεν τους χρειάζονταν, αφού τους δίνουν τα πάντα οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι, οι Ιορδανοί, Σαουδική Αραβία.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες στη Συρία. Στη Δαμασκό ερχόντουσαν πολλοί Έλληνες.  Στο Χαλέπι είχαν έρθει πολλοί Έλληνες οταν είχατε εσείς πόλεμο και φιλοξενήθηκαν και ακόμα είναι εκεί. Έχουν γίνει όλοι Σύριοι. Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες, όπου και να πας εκεί πέρα ακούς τραγούδια ελληνικά, ειδικά στην  πόλη μου και όλα τα αρχαία που υπάρχουν στη Συρία είναι ελληνικά, από τον Μ.Αλέξανδρο. Για να γίνεις παπάς πρέπει να έρθεις στην Ελλάδα να λειτουργήσεις ελληνικά. Όλοι οι Έλληνες είναι εκεί, μια ζωή.

Μου έχουν σκοτώσει τη μισή οικογένεια – Ευχαριστιέσαι να σκοτώνεις τζιχαντιστές.Ναι, ευχαριστιέσαι. Αν τους βλέπεις, άλλο στην τηλεόραση και άλλο από κοντά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι, είναι ζώα, ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν το έκαναν

Η οικογένεια μου είναι στη Συρία και όλοι οι άντρες της οικογένειας είναι στο στρατό. Έχω δύο αδέλφια και καμια 20αριά ανίψια που είναι στο στρατό του Άσαντ.

Τελευταία φορά που πήγα στη Συρία ήταν πριν από 5-6 μήνες και πάντα πολεμώ. Μου έχουν σκοτώσει τη μισή οικογένεια. Τον ανιψιό μου, που τον μεγάλωσα όταν ήμουν εκεί, τον έφεραν χωρίς κεφάλι. Ο ανιψιός μου, είχε τελειώσει δύο πανεπιστήμια και τον σκότωσαν στη Χομς. Τα ξαδέλφια μου όλοι ήταν αξιωματικοί του στρατού και τους έφεραν νεκρούς. Μια ολόκληρη γενιά στην πόλη μου, από 18 μέχρι 35 δεν υπάρχουν άντρες, τους έχουν σκοτώσει. Μου στοίχισε πολύ αυτό με τον ανιψιό μου. Ήταν γύρω στα 30, δούλευε σε τράπεζα και πηγε στο στρατό, δεν υπήρχαν άλλα παιδιά να πάνε.

Ευχαριστιέσαι όταν σκοτώνεις κάποιους από αυτούς του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ISIS). Ναι, ευχαριστιέσαι. Αν τους βλέπεις, άλλο στην τηλεόραση και άλλο από κοντά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άνθρωποι, είναι ζώα, ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν το έκαναν. Φαντάσου ότι τους έχουν δώσει ταυτότητες για να πάνε στον παράδεισο. Με τόσα ναρκωτικά που τους δίνουν κοιμούνται συνέχεια αυτοί. Πολλά λεφτά και ναρκωτικά και ότι θέλουν, τους δίνουν. Τους έχουν τρελάνει. Εμένα μου λέει ο αδελφός μου, είναι συνταγματάρχης του συριακού στρατού, ότι έπιασαν έναν από Μαρόκο, έφαγε το ξύλο της αρκούδας αλλά γελούσε. Του είπαν, πού είσαι, ξέρεις που είσαι, ποιόν πολεμάς και είπε:  Εγώ είμαι στο Ισραήλ και πολεμώ τους Εβραίους. Δεν ξέρουν καν που είναι.

Τέτοια εποχή πρέπει να ήταν, σκότωσαν όποιον άντρα βγήκαν, πήραν όλες τις γυναίκες με τα παιδιά τους,  γυμνούς και περπατούσαν όλη τη νύχτα. Φύγανε και ακόμα δεν ξέρουμε που τους έχουν πάει. Αυτοί δεν έχουν θεό, βέβαια όλοι αυτοί βγαίναν από τα τζαμιά αν και έχουμε πολύ καλούς ιμάμηδες. Αλλά μερικοί που είναι πληρωμένοι από Σαουδική Αραβία και Κατάρ, τους έχουν κάνει εκπαίδευση για να σκοτώνουν, ακόμα και από 10 χρονών.

Αυτοί που ήρθαν από έξω δεν έχουν ούτε θρησκεία ούτε τίποτα. Και αυτοί που ήταν εναντίον του Άσαντ κατέληξαν να πολεμούν με τους τζιχαντιστές. Αλλά που βρήκαν τα όπλα; Που βρήκαν τα μπαζούκας; Τα είχαν ετοιμάσει από πριν, Αμερικάνοι τους τα έδωσαν. Η εξέγερση ξεκίνησε από το Νταρά, στα συνορα της Ιορδανίας, ζητούσαν δημοκρατία. Ο στρατός και οι ασφαλίτες τους άφησαν αλλά μετά δυνάμωσε.

Τέτοια εποχή πρέπει να ήταν, σκότωσαν όποιον άντρα βγήκαν, πήραν όλες τις γυναίκες με τα παιδιά τους,  γυμνούς και περπατούσαν όλη τη νύχτα. Φύγανε και ακόμα δεν ξέρουμε που τους έχουν πάει.

Στην πόλη μου η πλειοψηφία είναι χριστιανοί, το 90% είναι χριστιανοί. Εμείς οι ίδιοι φυλάμε την πόλη. Οι δύο παραλιακές πόλεις, Ταρτούς και Λατάκεια δεν έχουν προβλήματα από τζιχαντιστές αν και προσπάθησαν. Εκεί δίπλα βέβαια είναι η ρώσικη βάση και γύρω γύρω υπάρχει στρατός. Ξεκίνησαν, σκότωσαν αρκετούς αλλά δεν μπορούσαν να μπουν στις πόλεις μας. Αμέσως τους φάγαμε, όχι με τη βοήθεια του συριακού στρατού, οι κάτοικοι. Μέχρι τελευταία σταγόνα θα πολεμήσουμε.

Εγώ έχω πάει δυο τρεις φορές στην Σαχάρα, στην Παλμύρα που ήταν τζιχαντιστές. Στην Παλμύρα είχαν γεμίσει εκρηκτικά να τινάξουν όποιον μπαίνει μέσα, και ένα περιστέρι που λέει ο λόγος να έμπαινε μέσα. Με τον αδελφό μου που είναι αξιωματικός, πήγαμε από εκεί και μόνο στους δρόμους που είχαν καθαρίσει από τις νάρκες μπορούσαμε να πηγαίνουμε. Αρχαία 10.000 χρόνια τα είχαν καταστρέψει όλα, τι σου φταίει, αυτή η πέτρα πολεμάει με τον Ασάντ; Λυπάμαι, νομίζω όλος ο κόσμος.

Το Κατάρ ήθελε να περάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου, μέσω Συρίας και να φτάνει στην Ευρώπη, και ο Άσαντ δεν δέχτηκε. Μάλλον για να κόψουν τους Ρώσους αλλά ο Ασάντ δεν δέχτηκε.

Πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος, τι γίνεται με τους τζιχαντιστές

Εμείς ποτέ δεν μιλάγαμε για θρησκείες στη Συρία ποτέ, αλλά πριν από 7 χρονια αυτό άλλαξε. Εγώ έκανα παρέα με σουνίτες, με αλαβίτες, με σιίτηες, με ντούρζιν, είμαστε όλοι αγαπημένοι και αδέλφια.

Ξεκίνησε και καλά ότι θέλουν δημοκρατία. Η Συρία έχει 22 εκατομμύρια, άντε να έχουν βγει στους δρόμους κατά του Άσαντ ένα εκατομμύριο. Θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να το σταματήσει αυτό, δεν ήθελε, να τους σκοτώσει.Βγήκαν στους δρόμους ότι θέλουν ελευθερία και δημοκρατία και ότι υπήρχε δικτακτορία. Τώρα το έχουν μετανιώσει γιατί οι ίδιοι φέραν τους άλλους από έξω και σκοτώνουν τους δικούς τους τώρα.  Πολλοί έχουν γυρίσει τώρα στην πλευρά του Άσαντ, γιατί είδαν ότι όλα αυτά ήταν ένα ψέμα, μόνο για να χαλάσουν το κράτος και τα καταφέρανε. Στη Συρία έχουν χαλάσει όλα, τα σπιτιά κτλ. Ήταν το πιο όμορφο κράτος και το χαλάσανε

Το Κατάρ ήθελε να περάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου, μέσω Συρίας και να φτάνει στην Ευρώπη. Είναι ο πιο σύντομος δρόμος για αυτούς. Περνάει από τη Συρία, Κύπρο, Ελλάδα και βγαίνει στην Ευρώπη. Μάλλον για να κόψουν τους Ρώσους αλλά ο Ασάντ δεν δέχτηκε. Είναι πολύ αυστηρός σε αυτό, αν το δεχόταν θα πρόδιδε τη Ρωσία, που η Ρωσία μια ζωή μας βοηθάει.

 Σκοτώνουν τους δικούς μας, έχουν κάνει τα πάντα. Πιάνουν μια έγκυο γυναίκα, τις σκίζουν την κοιλιά, βγάζουν το μωρό το πετάνε έξω. Πιάνουν τους χριστιανούς, κάνουν ότι κάνουν στα κορίτσια τα δικά μας και τους καρφώνουν το σταυρό στο λαιμό.

Ο πρώην πρόεδρος, ο πατέρας του Άσαντ έπιασε φιλία με τους Ρώσους από το 1970, ποτέ δεν είχαμε προδώσει τους Ρώσους και τους φίλους μας. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Και για αυτό ξεκίνησε όλο αυτό. 

Το Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για να κάνουν στρατιώτες.  

Μαροκινοί, Αλγερινοί, Σαουδική Αραβία και από πολλά κράτη πολεμούν κατά του Άσαντ. Λένε καλά περνάμε, τους δίνουν λεφτά, ναρκωτικά, γυναίκες, και είναι μισθοφόροι. Σκοτώνουν τους δικούς μας, έχουν κάνει τα πάντα. Πιάνουν μια έγκυο γυναίκα, τις σκίζουν την κοιλιά, βγάζουν το μωρό το πετάνε έξω. Πιάνουν τους χριστιανούς, κάνουν ότι κάνουν στα κορίτσια τα δικά μας και τους καρφώνουν το σταυρό στο λαιμό. Μην νομίζεις ότι είναι πιστοί, είναι ψεύτες όλοι, μόνο για τα λεφτά το κάνουν, πολεμούν άδικα, σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά.

Όταν λέμε μουσουλμάνοι. δεν είναι όλοι κακοί μουσουλμάνοι. Ο Πρόεδρος μας είναι αλεουίτης, είναι με τον Προφήτη Ηλία, όλοι οι Υπουργοί, πρωθυπουργοί είναι μουσουλμάνοι. Στο στρατό τώρα το 80% είναι χριστιανοί και αλεβίτες και οι άλλοι 20% είναι μουσουλμάνοι.

Τζιχαντιστής γίνεσαι από μια μέρα στην άλλη, άμα σκοτώνεις. Δεν λέω ότι όσοι είναι κατά του Άσαντ είναι τζιχαντιστής. Αυτοί που ήταν εναντίον του Άσαντ κατέληξαν να πολεμούν με τους τζιχαντιστές

Αμερικάνοι μπαίνουν με ελικόπτερα και φυγαδεύουν τους ηγέτες του ΙΚ.Ακόμα δεν ξέρουμε που αλλά θα χτυπήσουν άλλο κράτος. Αφρική τους πήγαν, Λιβύη κανείς δεν ξέρει. Μπαίνουν τα ελικόπτερα τους παίρνουν και φεύγουν

Στην αρχή είδαν ότι μας νικήσαν (τον Άσαντ), είχαν πάρει 80% από τη Συρία. Ολοι οι άλλοι που ήρθαν απέξω, μιλάμε για χιλιάδες άτομα μπαίναν από Τουρκία στη Συρία κατά χιλιάδες και στην αρχή μας νικούσαν. Είχε μείνει μόνο ένα 20% της Συρίας στον Ασαντ.Οι τζιχαντιστές είχαν τρεις φορές πιο πολλά όπλα από τον Συριακό στρατό. Τα έπαιρναν μέσω Τουρκίας, όλα αμερικάνικα και από την Ευρώπη.
Και μέχρι τώρα, οι Αμερικάνοι έχουν σκοτώσει πολύ στρατό δικό μας.

Αμερικάνοι μπαίνουν με ελικόπτερα και φυγαδεύουν τους ηγέτες του ΙΚ. Μέχρι και τους ηγέτες τους, του ντάες, οι ίδιοι οι Αμερικάνοι τους πηγαίνουν αλλού. Ακόμα δεν ξέρουμε που αλλά θα χτυπήσουν άλλο κράτος. Αφρική τους πήγαν, Λιβύη κανείς δεν ξέρει. Μπαίνουν τα ελικόπτερα τους παίρνουν και φεύγουν, τους ηγέτες τους. Στην αρχή μπαίνανε τούρκικα, τώρα Τούρκοι και Αμερικάνοι έχουν θέματα μεταξύ τους, λόγω των Κούρδων. Εμείς ζητήσαμε στους Ρώσους να έρθουν να μας βοηθήσουν και το Ιράν. Οι άλλοι πώς ήρθαν, οι Αμερικάνοι, οι Τούρκοι, αυτοί σκοτώνουν άμαχους. Οι Ρώσοι δεν χτυπάγανε άμαχους. Αυτοί ρίχνουν από την πόλη μου, από τη βάση τους, που έχουν υποβρύχια και από δορυφόρους τα βλέπουν όλα. Μετά τη βοήθεια από Ρωσία, Ιράν και από το Λίβανο, τη Χεσμπολάχ, Πακιστανοί και από το Αφγανιστάν μας έχουν βοηθήσει.

Πάντα είχαμε όπλα, από τη Ρωσία, το Ιράν και από την Βόρεια Κορέα. Είμαστε σύμμαχοι και με τη Βόρεια Κορέα, έχω ακούσει οτι και αυτοί μας δίνουν όπλα. Και από άλλα κράτη, αλλά Ιράν και Ρωσία μας φτάνουν.

Παράνομα είναι στη Συρία οι άλλοι και ακόμα τους δίνουν όπλα κατά του Άσαντ. Από τους  100 που είναι στη Συρία και πολεμούν, 10 είναι συριακής καταγωγής και οι 90 είναι απέξω, μισθοφόροι και πολεμούν κατά του Άσαντ. Εμείς τους λέμε ολους τζιχαντιστές, έχουν χιλιάδες ονόματα. Κάνουν ομάδες ομάδες και αλλάζουν τα ονόματα. Κάτω από τη Συρία είναι η Ιορδανία, τους βοηθούσαν και αυτοί, εκεί υπήρχαν κέντρα εκπαίδευσης. Μπαίνανε και από εκεί και από το Ιράκ και από την Τουρκία και από το Λίβανο. Μας είχαν περικυκλώσει. Ο συριακός στρατός ήταν 200.000 άτομα, αυτόματα φύγανε πολλά άτομα και στράφηκαν εναντίον του, παρατήσαν  το στρατό και μείνανε μόνο οι δικοί μας, οι αλεβίτες και οι χριστιανοί κυρίως

Τώρα, οι ίδιοι αυτοί που μας πολεμούν,  το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, πόλεμο μεταξύ τους και αυτό μας βοήθησε,  μας ξεκούρασε λίγο. Ήταν ενωμένοι εναντίον μας  και πληρώναν για να μας πολεμούν, αλλά τώρα χωρίστηκαν. Πάλι είναι εναντίον μας, αλλά τώρα χωρίζουν έτσι τους «τζιχαντιστές» (αυτοί που πολεμούν τον Άσαντ).

Ποιός δίνει όπλα στο συριακό στρατό;

Πάντα είχαμε όπλα, από τη Ρωσία, το Ιράν και από την Βόρεια Κορέα. Είμαστε σύμμαχοι και με τη Βόρεια Κορέα, έχω ακούσει οτι και αυτοί μας δίνουν όπλα. Και από άλλα κράτη, αλλά Ιράν και Ρωσία μας φτάνουν.

Μιλάμε τώρα για όπλα πολλά, οι μισοί αν δεν πεθάνουν στον πόλεμο πεθαίνουν από καρκίνο. Τόσα όπλα, βόμβες πολλοί πεθαίνουν από καρκίνο

Για τις επιθέσεις στο Χαλέπι είναι ψέμα ότι ο Άσαντ σκότωσε αμάχους. Εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ και να σκοτώσω ένα παιδάκι, μια γυναίκα, έναν άμαχο.

Τι έγινε στο Χαλέπι; – Ο Συριακός στρατός έκανε επίθεση με αέριο σαρίν σκοτώντας δεκάδες άμαχους;

Για τις επιθέσεις στο Χαλέπι είναι ψέμα ότι ο Άσαντ σκότωσε αμάχους. Εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ και να σκοτώσω ένα παιδάκι, μια γυναίκα, έναν άμαχο. Εντάξει στον πόλεμο, θα σκοτωθούν και άμαχοι βέβαια. Αυτοί τι κάνανε. Βάζανε ασπίδα τους άμαχους, όχι ότι εμείς σκοτώναμε επίτηδες τον κόσμο.Τόσα εκρηκτικά που βάζουν οι τζιχαντιστές, αυτοί οι ίδιοι διέλυσαν το Χαλέπι. Εγώ τα έχω δει με τα μάτια μου τα εκρηκτικά. Ο σκοπός τους είναι άμα μπει ο στρατός να τα τινάξουν όλα μαζί, να σκοτώσουν όσο μπορούν περισσότερους. Ειδικά στο Χαλέπι είχαν βάλει πάρα πολλά εκρηκτικά.

Το Χαλέπι βομβαρδίστηκε από τα δικά μας αεροπλάνα, αλλά δεν έκαναν αυτή τη ζημιά. Να κάναμε εμείς ζημιά και να τα χτίσουμε να πληρώσουμε. Πολλές φορές ο στρατός δεν ήθελε να μπει σε πόλεις για να μην σκοτώσει άμαχους, γιατί τους είχαν σαν ασπίδα. Άμα έβλεπες τα εκρηκτικά που βάζαν θα έλεγες που τα βρήκαν όλα αυτά τα εκρηκτικά, όλο tnt. Έχουν εργοστάσια κανονικά, φτιάχνουν πυραύλους ακόμα και από φιάλες που μαγειρεύουμε.

Είναι ψέματα ότι έριξε ο συριακός στρατός χημικά. Αφού όταν ξεκίνησε αυτή η φασαρία με τη Συρία, αναγκάστηκε η Συρία να βγάλει όλα τα χημικά έξω.

Τι γίνεται τώρα στη Συρία

Μέχρι πριν μια εβδομάδα καθαριστήκαν οι νταές στην Συρία. Υπάρχουν βέβαια άλλοι, με τους Τούρκους. Έχουν μπει σε μια πόλη δική μας και είναι όλοι μαζί εκεί.  Έχουν μπει σε μια πόλη που λέγεται Ίντλεμ. Οδηγήθηκαν εκεί μετά από συμφωνία. Ήταν σε μια περιοχή στη Δαμασκό, τους λέγαμε «θέλετε να μείνετε εδώ να σας σκοτώσουμε ή να μας σκοτώσετε, ή να σας πάμε εκεί στο Ίντλεμ. Τους δώσαμε ασφάλεια να πάμε στο Ίντλεμ και τώρα έχουν μαζευτεί σε αυτήν την πόλη και εκεί τους βοηθούν οι Τούρκοι, που έχουν τουρκικό στρατό.

Η Τουρκία ήθελε να πάρει τη συμπρωτεύουσα, το Χαλέπι, είναι μεγάλη πόλη, πιο μεγάλη από την Αθήνα.  Είχαν πάρει τη μισή, οι τζιχαντιστές. Τώρα έχουν φύγει από εκεί οι τζιχαντιστές. 

Οι πρόσφυγες δεν άντεξαν άλλο αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορούσαν οι ίδιοι να αντέξουν όλα αυτά που γινόντουσαν και φύγανε.

 

(ο Σύριος που μας μίλησε, ο οποίος ζει από το ’90 μόνιμα στα Χανιά, θέλησε για ευνόητους λόγους να κρατήσει την ανωνυμία του)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook