O Πρόεδρος της ‘Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων ‘Υδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) κ. Γιώργης  Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνης συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια της ‘Ενωσης κ. ‘Ολγα Κοτσελίδου συναντήθηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2017 με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. ‘Ολγα Γεροβασίλη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελίας Βαγιωνάκη η οποία γνωρίζει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της ΔΕΥΑ Χανίων και των Δ.Ε.Υ.Α. γενικότερα λόγω των ελλείψεων προσωπικού αορίστου χρόνου. Αντικείμενο της συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γ. Θεοδωράκης, ήταν οι προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού αορίστου χρόνου στις Δ.Ε.Υ.Α οι οποίες  από την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης έχουν ανασταλεί με μνημονιακές διατάξεις και σήμερα υπόκεινται στους ποσοτικούς περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στην συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ο κ. Μαρινάκης ανέπτυξε στην Υπουργό τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δοθεί νομοθετικά στις Δ.Ε.Υ.Α. η δυνατότητα να προσλάβουν μέσω ΑΣΕΠ επιστημονικό προσωπικό αορίστου χρόνου με στόχο να ενισχυθεί το επιστημονικό τους δυναμικό ώστε να είναι σε θέση να διαχειρισθούν το υψηλής ευθύνης και ζωτικής σημασίας για την κοινωνία αντικείμενό τους. Ειδικότερα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με ανταποδοτικότητα, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα κι επομένως είναι αδικαιολόγητη και άδικη η εφαρμογή των περιορισμών προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου σ’ αυτές. 

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α., επειδή ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, απασχολούν προσωπικό που θα συνταξιοδοτηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και άρα, αν δεν ενισχυθούν άμεσα με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, θα καταρρεύσουν, θα κινδυνεύσει ο δημόσιος χαρακτήρας τους και οι επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον θα είναι απρόβλεπτες. Τέλος, έδωσε στην Υπουργό κατάσταση με το προσωπικό αορίστου χρόνου των Δ.Ε.Υ.Α. από την οποία προκύπτει ότι προσωπικό ΠΕ ανέρχεται σε ποσοστό 12% του συνόλου του προσωπικού των Δ.Ε.Υ.Α., ποσοστό μικρό αν ληφθεί υπόψη ότι οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις «αιχμής» και έντασης εργασίας και διαχειρίζονται έργα υψηλού κόστους (πάνω από 14 δις) και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίες που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Η κ. Βαγιωνάκη αναφέρθηκε στη Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά διότι το επιστημονικό της προσωπικό θα συνταξιοδοτηθεί κι επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό που θα λειτουργήσει την επιχείρηση. 

Η κ. Γεροβασίλη, αφού αναγνώρισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. με το απαραίτητο προσωπικό για να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι να ενισχύσει τις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στους φορείς με ανταποδοτικότητα όπως οι Δ.Ε.Υ.Α., κι επομένως πολύ σύντομα θα δρομολογηθούν ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με το αρμόδιο για τις Δ.Ε.Υ.Α. Υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook