Απαιτείται μέτρο στην ποσότητα κατανάλωσης

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι σε περιόδους δίαιτας θα πρέπει να αποκλείσουν τα λιπαρά από τη διατροφή τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, αν και το λίπος είναι το πλουσιότερο σε ενέργεια μακροθρεπτικό συστατικό, η πρόσληψή του είναι απαραίτητη, καθώς τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν σε σημαντικές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

Από την άλλη, η αποφυγή της κατανάλωσης λίπους μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια του ατόμου να τηρήσει το διαιτολόγιο, καθιστώντας το φαγητό λιγότερο «ελκυστικό», ενώ παράλληλα, η μεγάλη μείωση της πρόσληψης λίπους είναι πιθανό να ελαττώσει και το αίσθημα κορεσμού που προσφέρει ένα γεύμα, οδηγώντας έτσι σε υψηλότερη κατανάλωση τροφής.

Συνεπώς, τα λιπαρά μπορούν και πρέπει να εντάσσονται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, τόσο κατά τη διάρκεια της δίαιτας, όσο και μετά το τέλος αυτής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή στην ποσότητα αλλά και το είδος των λιπαρών που καταναλώνονται, καθώς δεν έχουν όλα την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Ειδικότερα, θα πρέπει να προτιμώνται πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια και να αποφεύγονται επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, όπως τα πλούσια σε λίπος κρέατα, αλλαντικά και τυριά, τα έτοιμα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και το γρήγορο-πρόχειρο φαγητό.

Τέλος, ακόμη στην περίπτωση των «καλών» λιπαρών απαιτείται μέτρο στην ποσότητα κατανάλωσης, καθώς δεν παύουν να αποδίδουν πολλές θερμίδες, που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας.

neadiatrofis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook