Μια πρωτεΐνη που βοηθά τη μεταφορά της χοληστερόλης μέσα στα κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει κλειδί για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του ιού Ebola, ενός σπάνιου αλλά θανατηφόρου ιού για τον οποίο δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Ποντίκια στο εργαστήριο, που είχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Niemann-Pick C1, επέζησαν μετά την έκθεσή τους στον ιό Ebola, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, και στον συγγενικό ιό Marburg.

Ο Sean Whelan, της ιατρικής σχολής του Harvard, που εργάστηκε σε μια από τις 2 έρευνες που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Nature’, δήλωσε ότι η νέα έρευνα εντόπισε σημαντική κυτταρική πρωτεΐνη που ο ιός χρειάζεται για να προκαλέσει λοίμωξη και νόσο. Πρόσθεσε, ότι η ανακάλυψη αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να αναπτυχθούν φάρμακα που θα μάχονται άμεσα τις λοιμώξεις από τον ιό.

Ο Ebola είναι μια από τις πιο θανατηφόρες γνωστές λοιμώξεις, εξουδετερώνοντας το 90% των ανθρώπων που προσβάλλονται .

Η νέα έρευνα, σύμφωνα με το iatronet.gr, υποδεικνύει ότι ο ιός έχει μια αδυναμία, με τη μορφή της γνωστής πρωτεΐνης Niemann-Pick.

Άνθρωποι που έχουν 2 μη φυσιολογικά αντίγραφα της πρωτεΐνης εμφανίζουν τη νόσο Niemann-Pick στα οποία κύτταρα του σπληνός, του ήπατος και του εγκεφάλου αποφράσσονται από χοληστερόλη.

Όμως η ίδια πρωτεΐνη εμφανίζεται επίσης να είναι η κύρια οδός που ο Ebola χρησιμοποιεί για να εισχωρήσει βαθιά στα κύτταρα.

Ο Kartik Chandran, του Albert Einstein College of Medicine, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι ο ιός χρειάζεται την πρωτεΐνη.

Ποντίκια που έχουν λιγότερη από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι πολύ ανθεκτικά στο να θανατωθούν από τους ιούς Ebola και Marburg.

Η εργασία του Chandran εστίασε στο μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο Ebola για να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα.

Ωστόσο, ουσία στην ανακάλυψη της οποίας συνέβαλε το 2005 εργαζόμενος στο εργαστήριο του James Cunningham στο Harvard, ήταν υποσχόμενη όσον αφορά το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης Niemann-Pick σε ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με χωριστή έρευνα με επικεφαλής τον Cunningham, την οποία συνυπογράφει ο Chandran.

Ο Chandran δήλωσε για την ομάδα του Cunningham ότι μπόρεσε να δείξει ότι η ουσία μπορεί να μπλοκάρει τη λοίμωξη από τον ιό.

Η ουσία δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στα ποντίκια και θα πρέπει να φανεί ότι είναι αποτελεσματική σε θηλαστικά.

Ο Chandran δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα της ουσίας, μακροπρόθεσμα πιθανόν θα προκαλούσε νόσο.

Άνθρωποι με τη νόσο Niemann-Pick φέρουν 2 μη φυσιολογικά αντίγραφα του γονιδίου που παράγει αυτή την πρωτεΐνη, αλλά τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστήριο του Chandran είχαν μόνο ένα αντίγραφο του γονιδίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι μειώνοντας απλώς την ποσότητα της πρωτεΐνης μπορεί ενδεχομένως οι επιστήμονες να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από τον ιό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook