Κατατίθεται σήμερα τροπολογία που προβλέπει έκτακτο βοήθημα 5.000 ευρώ για νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις – Όλες οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από τους μηχανικούς του υπ. Υποδομών

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο – πέραν των όσων προβλέπει η σχετική νομοθεσία – ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας η κυβέρνηση.

Όλα τα νοικοκυριά που σύμφωνα με την καταγραφή από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών έχουν υποστεί ζημιές θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ για τις επιχειρήσεις το ποσό αυτό θα είναι της τάξης των 8.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η ίδια έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί και στους κατοίκους της Σύμης, της Σαμοθράκης, της Αγιάς Λάρισας και της Κατερίνης που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία και οι καταγραφές έχουν ολοκληρωθεί.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, θα προβλέπονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα «θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη».

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αυτοψίες να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας καθως είναι απαραίτητο να υπάρχουν προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι βάσει νόμου προβλέπονται οι ακόλουθες ενισχύσεις:

– 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικιών
– 500 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
– 300 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης

– 60 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιορθώσεις κατοικιών
– 40 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιορθώσεις επαγγελματικών χώρων 
– 20 ευρώ ανά τ.μ. για επιδιορθώσεις αποθηκών

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τμ, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

«Ο νόμος προβλέπε επιδόμτα για οικοσκευές και άλλες πρώτες ανάγκες αλλά αυτό είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα, τέλος, με την ανακοίνωση της κυβέρνησης θα ενισχυθούν οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στην περιοχή, θα αποκαθίστανται αυθημερόν οι αστυνομικές ταυτότητες που είναι απαραίτητες για την είσπραξη του πρώτου βοηθήματος των 600 ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook