Στοιχεία που σοκάρουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ερυθρό Σταυρό – Πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια – Πάνω από 2.200 θάνατοι – Εκατοντάδες χιλιάδες στα νοσοκομεία που ασφυκτιούν

Πόλεμος… Βομβαρδισμοί… Διάλυση βασικών υποδομών… Έλλειψη βασικών αγαθών… Συμφέροντα τρίτων… Η Υεμένη βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης παγκοσμίων συμφερόντων, με επεκτάσεις στις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία, ΡΩΣΊΑ-Ιράν), παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Συρία σε επίπεδο ανθρωπιστικής -και όχι μόνο- κρίσης. Η κατάσταση στη χώρα δείχνει να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν ένα εκατ. κροσύματα χολέρας, η πλειοψηφία των οποίων αφορά παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των στοιχείων από τις 27 Απριλίου έως και σήμερα. Οι αριθμοί ισοδυναμούν με ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή. Πάνω από 940.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα, η οποία έχει επεκταθεί στις 22 από τις 23 επαρχίες της χώρας. Μία κατάσταση η οποία προήλθε από τον εμφύλιο και τους βομβαρδισμούς της αραβικής συμμαχίας και επιδεινώνεται από τις ίδιες πηγές, δημιουργώντας συνθήκες ανεξέλεγκτης κρίσης και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως παιδιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, οι θάνατοι από χολέρα έχουν φτάσει τους 2.208, ενώ οι ελλιπείς νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της χώρας ασφυκτιούν φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ η επιδημία εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Η μοναδική επαρχία που δεν έχει πληγεί ακόμα, είναι η Σοκότρα, ένα μέρος που συνθέτουν τέσσερα νησιά, σε απόσταση από την ηπειρωτική χώρα, γεγονός που ασφαλώς έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα Σαναά, ζητώντας με συνθήματα και πλακάτ τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη.

Η Υεμένη μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014, όταν οι επαναστάτες Χούτι κατέλαβαν καίρια σημεία. Η σύγκρουση και μαζί η κρίση κορυφώθηκε το 2015, όταν η αραβική συμμαχία, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε βομβαρδισμούς στις θέσεις των ανταρτών. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, πάνω από τρία εκατ. άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ πάνω από 20 εκατ. χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook