Τη διερεύνηση των αιτιών αναφορικά με τα απανωτά εργατικά ατυχήματα αλλά και τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων ζητά με νέα ερώτηση που κατέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, την ώρα που συνεχίζεται το σκηνικό αγωνίας για τον άτυχο 42χρονο ηλεκτροτεχνίτη της ΔΕΗ που είχε τραυματιστεί κατά την ηλεκτρονική σύνδεση εργοταξίου υπό κατασκευή επιχείρησης στο Ηράκλειο.

Ο 42χρονος ηλεκτροτεχνίτης, πατέρας δυο παιδιών, συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του, αυτή τη φορά στο Θριάσειο νοσοκομείο και στην Ειδική Μονάδα Εγκαυμάτων, όπου νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες, μετά την αρχική του νοσηλεία στο Ασκληπιείο Βούλας.
 
Οι γιατροί στη ΜΕΘ του Ασκληπιείου έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του. Έτσι, επιτεύχθηκε η μεταφορά του στην ειδική μονάδα Εγκαυμάτων του Θριάσειου, όπου ο ίδιος παραμένει νοσηλευόμενος σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση. Τα εγκαύματα που υπέστη ο ηλεκτροτεχνίτης κατά την έκρηξη και τη φωτιά που ξέσπασε στο λάκκο μέσα στον οποίο εργαζόταν, επιχειρώντας μαζί με τρεις άλλους συναδέλφους του να συνδέσουν υπό κατασκευή επιχείρηση με την κεντρική παροχή της ΔΕΗ, είναι πολύ βαριά, εκτείνονται δε σε ποσοστό 75% του σώματός του.

Ο ίδιος είναι παλικάρι, παλεύει και οι γιατροί βρίσκονται διαρκώς από πάνω του. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 42χρονος, ο οποίος παραμένει ακόμα σε καταστολή, έχει δεχτεί κάποιες επεμβάσεις καθαρισμού των εγκαυμάτων, ενώ χρειάστηκε αρκετές μονάδες αίματος.

Νέα παρέμβαση Κριτσωτάκη

Με αφορμή πάντως τη μακρά λίστα με τα εργατικά ατυχήματα στο χώρο της ΔΕΗ που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης επανήλθε στο θέμα, με νέα επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Μέσα σε διάστημα ελάχιστων μηνών, τα διαδοχικά (θανατηφόρα και μη) ατυχήματα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ, από την Κρήτη μέχρι την Κοζάνη, τη Μεγαλόπολη και τώρα τη Νέα Σμύρνη, συγκλονίζουν τόσο τους εργαζόμενους της Επιχείρησης όσο και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ερωτήματα όπως \”αν αυτά συμβαίνουν στη ΔΕΗ, που έχει (;) οργανωμένες υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στην εργασία εδώ και 30 χρόνια, τι μπορεί να περιμένει κανείς για επιχειρήσεις με ισχνό ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά, όταν μάλιστα είναι ανύπαρκτες οι αντίστοιχες δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας κατά την εργασία και είναι αποδυναμωμένοι εντελώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;\” παραμένουν αναπάντητα», αναφέρει ο κ. Κριτσωτάκης και καταλήγει:

«Επειδή για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται τα όσα κατά καιρούς έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για έλλειψη τεχνικού προσωπικού, εξοντωτικά ωράρια, διπλοβάρδιες, ελλιπή επάνδρωση συνεργείων, ανεπαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση προσωπικού και παραβίαση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας…
Επειδή τα εργατικά ατυχήματα δεν είναι \”τυχαία\” αλλά αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών και πρακτικών, ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες σας για τη διερεύνηση των διαδοχικών εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ και ποια τα πορίσματά τους;
2. Θα προχωρήσετε επιτέλους στις αναγκαίες και επιβεβλημένες προσλήψεις για την \”κάλυψη των διαπιστωμένων ελλείψεων σε προσωπικό\”;
3. Τι μέτρα θα λάβετε ώστε:
– να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εντατικοποίησης της εργασίας,
– το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ να έχει επαρκή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση;».

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Στο πλευρό του ηλεκτροτεχνίτη και της οικογένειάς του βρίσκεται πάντα το μυαλό των συναδέλφων του στη ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι επίσημες έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών και των συνθηκών του εργατικού ατυχήματος. Μετά τις πρώτες, ανεπίσημες βέβαια, προκαταρκτικές έρευνες, από την Τετάρτη τετραμελής επιτροπή της ΔΕΗ έχει κατέβει από την Αθήνα και έχει ξεκινήσει τις επίσημες πλέον έρευνες.

 Η επιτροπή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει κάνει ήδη αυτοψίες, έχει πάρει μαρτυρικές καταθέσεις και σήμερα ή αύριο αναμένεται να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο ερευνών, καθώς δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και ένας νέος, δεύτερος κύκλος.

Νέα Κρήτη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook