Η αυστραλιανή κυβέρνηση καλείται να παρέμβει προς την 'Αγκυρα και να της ζητήσει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την επιστροφή των περιουσιών που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το αίτημα διατυπώνεται από την ομογενή γερουσιαστή της Βικτόριας, Τζένη Μικάκου (φωτογραφία) με επιστολή που απέστειλε στον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ.

http://neoskosmos.com/news/sites/default/files/2010/December/cnmikakos.JPGΣτην επιστολή της, που είναι ιδιαίτερα αναλυτική και δίνει το ιστορικό πλαίσιο του συγκεκριμένου ζητήματος η κ. Μικάκου υπενθυμίζει στον κ. Ραντ ότι από το 1988 η αυστραλιανή βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων είχε συζητήσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και είχε ζητήσει την επαναλειτουργία της.

Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μακλέλαντ, είχε παρατηρήσει πως «το κλείσιμο της Χάλκης από το 1971 είναι μια συνειδητή επιλογή της 'Αγκυρας που αποσκοπεί στην «εξαφάνιση» της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας από την Τουρκία».