Να καλυφθούν κατά 100% οι ζημιές από τις πλημμύρες και να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή για τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο Νομό Χανίων. 

Ο κ. Συντυχάκης τόνισε πως οι πλημμύρες ανέδειξαν τη χρόνια ολιγωρία των αρχών και τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των περιοχών που επλήγησαν, την άναρχη δόμηση, το μπάζωμα δεκάδων ρεμάτων. Πρόσθεσε πως από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα όπως έγινε στη Μάνδρα Αττικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι δεν ισχύουν τα περί ολιγωρίας και δεν πρέπει να υποτιμάται η κλιματική αλλαγή, πως η ευθύνη των ρεμάτων είναι στις περιφέρειες, πως οι ευθύνες επιμερίζονται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και της πολιτείας και έκανε λόγο για εγκλήματα που διαχρονικά έχουν γίνει σε αυτόν τον τόπο.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, είπε πως στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά και Αποκορώνου έχουν δοθεί περίπου 2.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που μπορούν να δοθούν και για αντιλημμυρικά έργα. 

Επίσης ανέφερε ότι εκτός των 300.000 ευρώ που δόθηκαν τώρα στον Δήμο Πλατανά και τον περασμένο Μάρτιο μετά τις καταστροφές που έγιναν και τότε, δόθηκαν 170.000 ευρώ στον Δήμο Πλατανιά και 90.000 ευρώ στον Δήμο Αποκορώνου.

 

 

 

Ήταν γνωστός ο κίνδυνος των πλημμυρών στα Χανιά, ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης, επικαλούμενος σχετική μελέτη από το Γενάρη του 2017 και επέκρινε την κυβέρνηση που για τις καταστροφές επικαλείται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν στην περιοχή από τα 238 ρέματα που υπήρχαν έχουν απομείνει μόνο 22, καθώς έχουν μπαζωθεί για να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες.

Τόνισε ότι οι πλημμυροπαθείς δεν πρέπει να συμβιβαστούν με ψίχουλα και σημείωσε ότι η ολιγωρία, η άναρχη δόμηση οι τραγικές ελλείψεις σε έργα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα δείχνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που και η σημερινή κυβέρνηση υπηρετεί.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook