Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ κατά τον μήνα Ιανουάριο και μάλιστα προβλέπεται οι τιμές να αυξηθούν περισσότερο, κάτι που στις φτωχές χώρες του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές, έστω κι αν έχουν αντληθεί μαθήματα από τις \”ταραχές λόγω πείνας\” το 2008.
Μετά τον Δεκέμβριο, τον προηγούμενο μήνα πολλές τιμές τροφίμων σημείωσαν αισθητή αύξηση 3,4% κι ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ διαμορφώνεται πρωτόγνωρα υψηλά τώρα, (ο δείκτης αυτός καταρτίστηκε το 1990), στο 231. Ο δείκτης καταρτίζεται από τις αποτιμήσεις πολλών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Για τα λιπαρά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά έχουμε μηνιαίες αυξήσεις 5,6% και6,2%, αντίστοιχα, γιά τα δημητριακά αυξήσεις 3%, επειδή σπανίζει σχετικά το σιτάρι και το καλαμπόκι, αμετάβλητη προς το παρόν είναι η τιμή των κρεάτων.
Τα τρόφιμα ανατιμώνται πολύ στο Μπάνγκλαντές, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού που γνωρίζει πολιτική κρίση.
Το θέμα προκαλεί έντονη ανησυχία όσον αφορά κράτη, όπου τα εισοδήματα είναι πενιχρά, όπου οι εισαγωγές γενικά δυσχεραίνονται, όπου επίσης τα εισοδήματα απλά καλύπτουν τις επισιτιστικές τρέχουσες ανάγκες.
Το 2008, ιδίως, εξαιτίας και της διεθνούς ύφεσης, αλλά ήδη και από το 2007, σε πολλά αφρικανικά κράτη έγιναν ταραχές λόγω των ακριβών τροφίμων, όπως συνέβη και στις Φιλιππίνες και στην Αϊτή στη μετασεισμική περίοδο, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου στην τιμή των δημητριακών.
Η αποτίμηση βασικών τροφίμων είναι ευθέως συνδεδεμένη με τις πρόσφατες ταραχές στη Βόρεια Αφρική, που ανέτρεψαν τελικά τον τυνήσιο πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, στο προεδρικό μέγαρο επί 23 συναπτά έτη.

Σε εγρήγορση ο ΟΗΕ

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, του ΟΗΕ, προβλέπει ότι ο πλανήτης εισήλθε σε περίοδο αισθητής μεταβλητότητας στις τιμές των τροφίμων, που θα έχουν αποτέλεσμα να μην είναι σε πολλά σημεία του ομαλός ο εφοδιασμός σε τρόφιμα, κάτι που θα οφείλεται στο συνδυασμό ανατιμήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τ θέμα πρέπει επειγόντως να απασχολήσει τους ηγέτες σε όλον τον πλανήτη, τονίστηκε από το στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού, Ζοζέτ Σίραν, συμμετέχοντας σε διάσκεψη του φορέα του στο Λονδίνο αυτές τις ημέρες.
«Αν δεν τρέφονται σωστά οι άνθρωποι, επαναστατούν, μετανστεύουν, ή… πεθαίνουν. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν πολύ σχετικά με το επισιτιστικό», υπογράμμισε η Σίραν.
Από την πλευρά της η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επισήμανε ότι έγιναν ήδη μεγάλες ταραχές στη Βόρεια Αφρική γιά το θέμα των ακριβών τροφίμων και επισήμανε ακόμα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία στον πλανήτη θα δυσκολέψουν περισσότερο την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα προσιτά στην τιμή τρόφιμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook