Aνακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

“Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι,

Kαι φέτος οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου οργανώνουν Black Friday την Παρασκευή 24/11 και οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν 11 και 12 ώρες, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης.

Μια κατάσταση που βέβαια δεν διαφέρει πάρα πολύ από την καθημερινότητα που ζουν μέσα στα καταστήματα  χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο.

Μεγάλες οι απαιτήσεις των εργοδοτών μπροστά στη φιέστα της  Black Friday και της προετοιμασίας για το εορταστικό ωράριο αφού έχουν τροποποιήσει τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους παραπάνω ώρες  εργασίας, όχι μόνο εκείνη την Παρασκευή, άλλα και τις μέρες πριν και μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ήδη έχει προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιοχές τα καταστήματα  άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 17, 24, 31 Δεκέμβρη.

Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα έχουμε υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα την περίοδο της κρίσης.

Πουλάμε καθημερινά προϊόντα που δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε να τα έχουμε εμείς, περνάνε από τα χέρια μας κάθε μέρα χρήματα που δεν είναι ούτε το 1%του μισθού μας, αλλά μας λένε πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, γιατί το κλίμα στην επιχείρηση είναι καλό, γιατί αλλού είναι χειρότερα, γιατί αν θησαυρίζει ο εργοδότης θα συνεχίσει να πετάει ψίχουλα στον εργαζόμενο… 

Μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, εργασιακές σχέσεις κατακρεουργούνται καθημερινά  για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγαλεμπόρων. Προσπαθούν με διάφορα μέτρα να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία. Η  απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας, η δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα είναι καθημερινότητα. Οι μισθοί δεν αρκούν για την επιβίωση μας.  Άγρια φορολογία, χαράτσια, ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές σε παιδεία, υγεία επιδεινώνουν περαιτέρω το βιοτικό μας επίπεδο. Χαρίζουν τζάμπα εργασία στους εργοδότες χαρίζοντάς τους ακόμα και το επίδομα ανεργίας που δικαιούται ο άνεργος ντύνοντάς το με το επιχείρημα τάχα της καταπολέμησης της ανεργίας! Θεσπίζουν τον υποκατώτατο μισθό και τις 2ωρες&3ωρες συμβάσεις για να κουκουλώσουν την ανεργία που διαρκώς αυξάνεται!

Μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας χρωστάνε δεκάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης στους εργαζόμενους τους, που προφανώς δεν είναι δυνατόν να τις πάρουν σε ρεπό. Ασταμάτητη δουλειά όλες τις μέρες της εβδομάδας, ακόμα και τις Κυριακές. Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, σμπαραλιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταστρατηγούν ακόμα και τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που εφαρμόζονται στο κλάδο. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις νυν και πρώην, τους έχει λύσει τα χέρια για να επιβάλλουν ότ,ι όρους εργασίας θέλουν. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την απουσία κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποιεί  παρεμβάσεις στην εργοδοσία απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματα μας, όχι μόνο αυτές τις ημέρες, αλλά σε εβδομαδιαία βάση.

Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα με την οργάνωση μας στο κλαδικό μας σωματείο. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο.

Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων με  τις αρμόδιες υπηρεσίες του, στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους.
Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
Να πληρωθούν κανονικά  οι παραπάνω ώρες εργασίας  των εργαζομένων.
Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.

Και δεν σταματούν εδώ…Σχεδιάζουν να βάλουν τέλος στους εργατικούς αγώνες!!!

Με τον νόμο που φέρνουν προς ψήφιση για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ετοιμάζονται να βάλουν καινούρια εμπόδια στην απεργία, στην οργάνωση των εργαζομένων.

Θέλουν να είμαστε στη γωνία γιατί φοβούνται τη δύναμή μας και καλά κάνουν!

Θέλουν σιγή μέσα στους χώρους δουλειάς για να συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα κέρδη τους στις πλάτες μας χωρίς καμία αντίδραση!

Ξέρουν πως μόνο η οργάνωση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά τους, ξέρουν καλά ότι τα ταξικά προσανατολισμένα σωματεία είναι όπλο των εργαζομένων απέναντί τους, για αυτό δεν θέλουν να υπάρχουν.

Ας σκεφτούμε πού θα φτάσει η κατάσταση αν σταματήσει η φωνή της αντίδρασής μας…

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως όσα έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα και όσα έχουν απομείνει, έχουν γίνει μέσα από την πάλη μας! Κανένας εργοδότης δεν μας χάρισε τίποτα!

Όσο είμαστε ανοργάνωτοι και μακριά από τα σωματεία μας,

τόσο η επίθεση θα εντείνεται, τόσο θα χάνουμε δικαιώματα.

Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν να μας λύσει τα προβλήματα, αν εμείς οι ίδιοι δεν παλέψουμε για τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας.

Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ με κατάργηση της μερικής απασχόλησης
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο
Μόνιμη  και σταθερή εργασία για όλους

Συμμετέχουμε όλοι στην απεργία αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει

 νέο νόμο που καταργεί τα δικαιώματα και την ελευθερία των εργαζομένων!

Απεργούμε για να μην καταργηθούν δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αίμα!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook