Σε στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Όπως αναφέρει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της:

“Σε 4ωρη στάση εργασίας και συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης μετά τις 3 νέες απολύσεις – πρόκληση από τη Waste Solutions. 

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης βρίσκονται, μαζί με το σωματείο τους, εδώ και 11 περίπου μήνες σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μισθούς και δικαιώματα. Η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους είναι όλο αυτόν τον καιρό υποκριτική, αφού εξαντλεί το ενδιαφέρον της και τη διάθεση της για την επίλυση των προβλημάτων που αυτή δημιούργησε μόνο στα λόγια. 

Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την ίδια ώρα που ο εργολάβος δεν εφαρμόζει μονομερώς την σύμβαση που είχαμε υπογράψει  και  αρκετές φορές έχει δείξει και την προκλητική του στάση, έχοντας απειλήσει κατά το παρελθόν τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του σωματείου με απολύσεις και εξώδικα.
Αυτή τη φορά ο εργολάβος, και ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, κοινοποιεί  3 απολύσεις – πρόκληση σε συναδέλφους μας την ώρα που ο ένας σχολούσε και οι άλλοι δύο έπιαναν δουλειά. Μιλά για εποχικότητα και για μείωση της δουλειάς αλλά κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του, αφού μαζί με εποχικούς εργαζόμενους διώχνει και μόνιμους. Την ίδια ώρα οι εποχιακοί εργαζόμενοι μένουν έκθετοι αφού δεν έχει υπογραφεί η Σύμβαση που θα διασφαλίζει την επαναπρόσληψή τους τη νέα σεζόν. 

Όλο αυτό το διάστημα, υποκριτική ήταν και η στάση του δήμου απέναντι στους εργαζόμενους αφού από την μία λέει πως στηρίζει τους εργαζόμενους και από την άλλη βγάζει λάδι τον εργολάβο στα δημοτικά συμβούλια αμφισβητώντας τα κεκτημένα δικαιώματα μας από προηγούμενες κινητοποιήσεις, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να καθυστερεί μέχρι το τέλος του έτους που λήγει η σύμβαση του εργολάβου με την ΕΕΑΑ. Από την άλλη η ΕΕΑΑ δεν έχει κάνει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι θα γίνει με το νέο έτος που λήγει η σύμβαση με την Εταιρία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στον αέρα.

Οι συνθήκες εργασίας μας μέσα στο χώρο δουλειάς μόνο ανθρώπινες δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει κάποιος, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα στην βρωμιά, τις αρρώστιες και τις σύριγγες, πολλές φορές τραυματίζονται, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με τα μηχανήματα να βγάζουν συνεχώς βλάβες, επιβαρύνουν την υγεία τους και τους θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο, οι επαγγελματικές ασθένειες τους επισκέπτονται κάθε 2 με 3 χρόνια λόγω τις βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας.

Αυτή την ανάπτυξη θέλουν : τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποίηση της εργασίας, καταστρατήγηση του ωραρίου, ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εργαζόμενους 2 και 3 ταχυτήτων, συστηματικό ξεζούμισμα και αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους ενώ από την άλλη θα αυγατεύουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. 

Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση, είναι αγώνας ενάντια σε όλοι αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας , ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ που τσακίζουν το λαό και χαρίζουν αμύθητα πλούτη στο κεφάλαιο. 

Όλα αυτά που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης τα έχουν κερδίσει από τον αγώνα τους και την οργάνωση τους. Αυτό το ξέρει η Κυβέρνηση και για αυτό το λόγο ετοιμάζεται να περάσει νόμο για λογαριασμό του κεφαλαίου που θα περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να οργανώσουν τον αγώνα τους, για την επαναφορά όλων των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Να αντλήσουν δύναμη από το παράδειγμα της Ανακυκλωτών. 
Τίποτα δεν έχει χαθεί. Αν το πιστέψουμε, μπορούμε να πετύχουμε  τα πάντα . Στο χέρι μας είναι όλα αρκεί μόνο να κάνουμε το βήμα! 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

• Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Διασφάλιση των εποχιακών εργαζομένων για την επαναπρόσληψή τους. Να μπει τέλος στο καθεστώς τον εργολαβιών. 
• Υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
• Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ! 
• Καμία ελαστικοποίηση ή διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Άμεση επαναφορά του 6ήμερου – 40ώρου για όλους.
• Βαρύ και ανθυγιεινό ένσημο για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με 6ωρο – 5μερο – 30ωρο.
• Δημιουργία κινητής μονάδας Υγείας μέσα στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου πλήρως εξοπλισμένης με έμφαση στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook