Με αντοιχτή επιστολή τους 12 γνωστοί για τη δράση τους παραδοσιακοί κρητικοί σύλλογοι ζητούν από τη νέα διοίκηση της ΕΡΑ Χανίων να δώσει “χώρο” και “βήμα” στην κρητική μουσική και να βοηθήσει στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ακολουθεί η επιστολή που υπογράφουν οι 12 παραδοσιακοί σύλλογοι:

“Εμείς, οι παραδοσιακοί και άλλοι σύλλογοι του Νομού Χανίων, που συνυπογράφουμε το κείμενο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Πιστεύουμε ότι κάθε σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια που στόχο έχει την ουσιαστική και πολύπλευρη ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και της κρητικής μουσικής είναι απολύτως αναγκαία και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης (και ειδικά των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών) είναι καθοριστικός.

Ιδιαίτερα, δε, της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Στον τόπο μας έχουμε την τύχη να λειτουργεί η ΕΡΤ (πρώην ΕΡΑ) Χανίων. Πιστεύουμε ότι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και της κρητικής μουσικής είναι σημαντικός και πολυποίκιλος.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Χανίων, «απουσίαζαν» μέχρι πρόσφατα η κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια, θεωρούμε ότι ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα, με προσανατολισμό στην προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και στις «ρίζες» μας, είναι και αναγκαίες, αλλά και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον και αγωνία τις αποφάσεις της νέας Διοίκησης για το συγκεκριμένο ζήτημα και δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειές της για μία τοπική Δημόσια Ραδιοφωνία που θα δίνει έμφαση στην ανάδειξη και προβολή των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του τόπου μας, η Ιστορία και ο Πολιτισμός του οποίου αποτελούν, διαχρονικά και αναμφισβήτητα, δύο από τα σημαντικότερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλουμε να μεταλαμπαδεύουμε με σεβασμό από γενιά σε γενιά.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ “Ο ΧΑΡΧΑΛΗΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ”

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΜΟΥ  ΧΑΝΙΩΝ “ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ”

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ “ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ”

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ “ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ”

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΛΕΥΚΟΡΙΤΕΣ”

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ “ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΑΛΟΣ

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ “Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ “ΤΟ ΡΟΔΟ”

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΜΑΔΑΡΕΣ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook