Μήνυμα του Δικτύου Παρεμβασης Γυναικών Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη βια κατά των γυναικών:

“Η καθιέρωση της 25ης Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την καταπολέμηση  της βίας κατά των γυναικών  και της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί αναγνώριση της σοβαρότητας και έκτασης του φαινομένου σε όλο τον πλανήτη, αλλά και καταδίκης του συνάμα, αφού αποτελεί εμφανή καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ισότητας όλων των πολιτών, ανδρών και γυναικών και απειλή για τη δημοκρατική διακυβέρνηση των σύγχρονων κοινωνιών.

Το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης καταδικάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες αποτελούν πλήγμα στην ανθρώπινη υπόσταση, αλλά και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Βασικό στοιχείο για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι η αναγνώριση και υλοποίηση de jure  και de facto ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η δομική φύση της βίας κατά των γυναικών βασίζεται στο φύλο και αποτελεί έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς εξαναγκασμού των γυναικών σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι γυναίκες και νεαρά κορίτσια συχνά εκτίθενται σε σοβαρές μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός εντός και εκτός γάμου, ο εξαναγκασμός σε σύναψη γάμου, τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της αυτο – αποκαλούμενης «τιμής», ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων νεαρών κοριτσιών, οι εκτεταμένοι συστηματικοί βιασμοί και κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, η διακίνηση και εμπορία γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση κ. α.

Αναλογιζόμενες τις συνέπειες που έχει η άσκηση βίας κατά των γυναικών τόσο στη σωματική όσο και την ψυχολογική τους υγεία στην ιδιωτική και δημόσια ζωή τους

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ κάθε μορφή βίας εναντίον τους απ όπου κι αν προέρχεται

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την ενοχή της απόκρυψης και αποσιώπησης της βίας τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς σε εγρήγορση για την ευαισθητοποίηση και την με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο συνεισφορά τους στην εξάλειψη του φαινομένου και προώθηση της ουσιαστικής ισότητας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Πολιτεία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην ένταξη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (που έχει υπογραφεί από τον Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη) με νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Εθνική μας Νομοθεσία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να διευρυνθεί το πλαίσιο ολοκληρωμένης προστασίας, ενδυνάμωσης υποβοήθησης και περίθαλψης των γυναικών – θυμάτων βίας.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η βία είναι ΕΓΚΛΗΜΑ και η αποσιώπησή του ΣΥΝΕΝΟΧΗ!!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook