Οξεία επίθεση εξαπέλυσε σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης κατά του ανθυποψηφίου του Γιάννη Μαργαρώνη με αφορμή τις 10 ενστάσεις σε βάρος υποψηφίων του συνδυασμού του – Βάσει νόμου ζητήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος των ποινικών μητρώων των υποψηφίων χωρίς καν να ζητηθεί δημοσιοποίηση των ονομάτων, απαντά ο Γιάννης Μαργαρώνης.

Για “κωλοτούμπα”, χτυπήματα κάτω από τη μέση και στοχοποίηση επιχειρηματιών των Χανίων μόνο και μόνο για να κρατηθεί στην καρέκλα, έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης σε βάρος του έτερου υποψηφίου, Γιάννη Μαργαρώνη καθώς ο τελευταίος προχώρησε σε ένσταση κατά 10 υποψηφίων του κ. Ροκάκη, προκειμένου να εξεταστεί πιθανή εμπλοκή τους σε βαριά αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο 3 του Ν. 2081/1992.

Όπως είπε ο κ. Ροκάκης η ένσταση εξετάστηκε από την επιτροπή και αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς έχουν καθαρό μητρώο κάνοντας λόγο για “παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις” από την πλευρά του κ. Μαργαρώνη προκαλώντας σε 10 επιχειρηματίες ανυπολόγιστη βλάβη.

Τη Δευτέρα που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία των ενστάσεων, ο κ. Μαργαρώνης εκπροσωπώντας το συνδυασμό του, κατέθεσε ενστάσεις για 11 υποψηφίους του δικού μας συνδυασμού. Η μία είχε να κάνει με τον κ. Παπαβασιλείου, για τον οποίο ο κ. Μαργαρώνης είχε πει δημόσια ότι δεν θα έκανε ένσταση, αλλά ως ανακόλουθος του δημόσιου λόγου του, έκανε. Άλλα είπε κι άλλα έκανε. Πως λέγεται αυτό; Κωλοτούμπα αν δεν κάνω λάθος;

Οι υπόλοιπες 10 ενστάσεις αφορούσαν την υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι για να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 3. Ο κ. Μαργαρώνης λοιπόν, κατηγόρησε 10 ανθρώπους, 10 επιχειρηματίες, 10 οικογενειάρχες, ότι πιθανόν να εμπίπτουν στο συγκεκριμένο άρθρο.

Στην ένστασή του βέβαια, την οποία παρεμπιπτόντως κατέθεσε η δικηγόρος του επιμελητηρίου, ο κ. Μαργαρώνης πιθανολογεί ότι οι υποψήφιοί μας εμπίπτουν στο άρθρο 3, στο οποίο γίνεται λόγος για καταδίκη με κατηγορίες: Ψευδορκίας, απάτης, πλαστογραφίας, λαθρεμπορίου, κλοπής, βιασμού, εκβίασης, τοκογλυφίας, κλπ

Οι εν λόγω υποψήφιοί μας, κίνησαν όλες τις απαιτούμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να έχουν αντίγραφο του ποινικού τους μητρώου, στο οποίο απεικονίζεται με ακρίβεια ότι κανένας τους δεν έχει καταδικαστεί για καμία από τις προλεγόμενες κατηγορίες.

Παρά ταύτα, αυτό που θέλω να τονίσω και να μάθουν όλοι, είναι το γεγονός ότι αυτές οι μεθοδεύσεις και παλαιοκομματικού τύπου τακτικές, μόνο προβλήματα προκαλούν, λανθασμένες εντυπώσεις, απαράδεκτα συμπεράσματα. Η ηθική βλάβη που έχουν υποστεί οι άνθρωποί μας είναι ανυπολόγιστη.

 

Όπως είπε ο κ. Ροκάκης “το χτύπημα αυτό το λαμβάνουμε σαν να έγινε κάτω από τη μέση” τονίζοντας ότι θα κινηθεί νομικά ο συνδυασμός αλλά και οι ίδιοι υποψήφιοι μεμονωμένα, καθώς με αυτή την κίνηση όπως είπε ο κ. Μαργαρώνης στιγμάτισε επιχειρηματίες μιας μικρής κοινωνίας όπως η χανιώτικη. Αναρωτήθηκε επίσης, αν οι υποψήφιοι του συνδυασμού του κ. Μαργαρώνη γνωρίζουν γι’ αυτή την “κίνηση προσπάθειας διασυρμού των συναδέλφων τους” καταλήγοντας ότι περιμένει δημόσια απάντηση από όλους.

Όταν εξαιτίας μου ενοχλούν τους ανθρώπους μου, τότε πρέπει όλοι  να ξέρουν ότι θα με βρουν απέναντί τους. Εγώ την ομάδα μου δεν την πουλάω. Την προστατεύω! Όταν θίγουν οικογένειες και υπολήψεις, θα με βρουν απέναντί τους. Το φανταζόμουν ότι για την καρέκλα, αρκετοί κάνουν πολλά. Δεν περίμενα ωστόσο -μέχρι που το έζησα και αυτό- ότι ο κ. Μαργαρώνης θα έφτανε σε αυτό το σημείο. Αν κάποιος θέλει να χτυπήσει το συνδυασμό, ας χτυπήσει εμένα. Εδώ είμαι.

Από την πρώτη στιγμή μίλησα για μια ομάδα 155 ανθρώπων. Τώρα μιλάω για μια οικογένεια 155 μελών! Και την οικογένεια μας την προστατεύουμε. Το πρόβλημα που δημιούργησε ο κ. Μαργαρώνης σε αυτούς τους ανθρώπους το έχω κάνει δικό μου από την πρώτη στιγμή. 

Πραγματικά, δεν ξέρω πως, ποιος και με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ηθική βλάβη που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι με το διασυρμό που επιχείρησε ο κ. Μαργαρώνης.

Ξέρετε τι είναι να κυκλοφορεί στα Χανιά για κάποιον επιχειρηματία η φήμη που ο κ. Μαργαρώνης προκάλεσε, ότι είναι για παράδειγμα βιαστής; Καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον άνθρωπο; Να χάσει την επιχείρησή του, την οικογένειά του, όλη του τη ζωή…

Και όλα αυτά για να παραμείνει κάποιος στην καρέκλα. Τόσο πια;  

 

Ο κ. Ροκάκης απαντώντας στο κάλεσμα που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μαργαρώνης για δημόσια αντιπαράθεση, εν είδει ντιμπέιτ, ανταποκρίθηκε και δήλωσε ότι είναι θετικός να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

Τέλος μετά την επισήμανση του κ. Μαργαρώνη, ότι σε πιθανή μη συγκέντρωση του 50+1 από έναν συνδυασμό, υπάρχει διάθεση και μάλιστα εκπεφρασμένη αρχικά για συνεργασία, ο κ. Ροκάκης δήλωσε: “Μετά από όλα αυτά εσείς θα συνεργαζόσασταν με τον κ. Μαργαρωνη;”

Η απάντηση του υποψήφιου προέδρου του ΕΒΕΧ, Γιάννη Μαργαρώνη

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε ο Γιάννης Μαργαρώνης για το θέμα των ενστάσεων σε βάρος 10 υποψηφίων του ψηφοδελτίου του κ. Ροκάκη:

“Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να ζητούν το ποινικό μητρώο σε διάφορες περιπτώσεις ακόμα και υπηρεσιακά. Αυτό σημαίνει ότι η προσκόμιση ποινικού μητρώου ή η αναζήτηση του σε καμία περίπτωση δεν θίγει τον πολίτη ή επαγγελματία. Διαφορετικά οι συνάδελφοί μας που κάθε χρόνο προσκομίζουν ποινικά μητρώα σε διάφορους διαγωνισμούς, για την διεκδίκηση των καντίνων και των κυλικείων κλπ θα έπρεπε να θίγονται κάθε φορά που τους ζητείται. 

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 3γ  του Ν. 2081/1992, όπως προστέθηκε με το άρθρο 22 του ν. 3419/2005 οι υποψήφιοι σύμβουλοι αλλά και εκλογείς θα πρέπει να μην έχουν υποπέσει σε διάφορα αδικήματα που αναγράφονται στο νόμο. Για την απόδειξη αυτού, δεν  ζητείται μεν αντίγραφο ποινικού μητρώου, όπως προβλεπόταν στο παρελθόν αλλά αντικαταστάθηκε με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 στην οποία βεβαιώνεται ότι ο αιτών δεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε ποινές για συγκεκριμένα εγκλήματα. Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος γίνεται προφανώς, με την αναζήτηση του ποινικού μητρώου κάποιων ενδιαφερομένων. 

Για το λόγο αυτό και ως είχαμε το δικαίωμα με ένσταση μας αιτηθήκαμε στην εκλογική επιτροπή τον δειγματοληπτικό έλεγχο για 10 πρόσωπα του συνδυασμού του κ. Ροκάκη, χωρίς να δημοσιοποιήσουμε ούτε τα ονόματα, ούτε την ενέργεια μας αυτή. Η συγκεκριμένη ένσταση , η οποία συντάχθηκε εξ ολοκλήρου από την σύζυγό μου και δικηγόρο Ιωάννα Κορτσαλιουδάκη-η οποία και εκπροσωπεί τον συνδυασμό μας σε όλες τις ενέργειες που αφορούν τις επιμελητηριακές εκλογές – κατατέθηκε όπως προβλέπεται στην εκλογική επιτροπή. Σύμφωνα με τον νόμο και για να επέλθουν οι έννομες συνέπειες αυτού ως προ το δικαίωμα του εκλέγειν, έπρεπε να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στην επιτροπή.

Προκειμένου να τηρηθεί η σχετική προθεσμία, ζητήθηκε από τη δικηγόρο της υπηρεσίας να υπογράψει την σχετική εντολή. (Η ανωτέρω δικηγόρος της υπηρεσίας μας, την μόνη σχέση που έχει με τον εκλογικό αγώνα είναι να συντονίζει όλη τη διαδικασία και για όλους τους υποψηφίους.) 

Από τη στιγμή που η ένσταση δεν δημοσιοποιείται δεν μπορεί ούτε να συκοφαντήσει ούτε να διασύρει πρόσωπα και υποψηφίους. Εξάλλου δεν ήταν αυτός ο σκοπός της. Τα ονόματα ήταν τυχαία και πάρθηκαν δειγματοληπτικά όπως προβλέπεται. Εάν ο κ. Ροκάκης ζητούσε την προσκόμιση ποινικού μητρώου για οποιοδήποτε υποψήφιο μας , θα το προσκομίζαμε εμείς οι ίδιοι την επόμενη ημέρα, αντί να το παίζουμε δήθεν θιγμένοι ηθικά και να δημιουργούμε σκηνές εντυπωσιασμού για μία απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία.  Το αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής από τον συνδυασμό του.

Κατανοούμε ότι ο συνδυασμός του έχει ένα σχετικό πρόβλημα με την αντίληψη περί νομιμότητας, όταν δημιουργήθηκε και ηγήθηκε από ένα πρόσωπο συνταξιούχο, που εκ του νόμου απαγορευόταν να θέσει υποψηφιότητα και γι αυτό και έγινε δεκτή η σχετική ένσταση ως προς το πρόσωπό του. Ας είναι όμως πιο προσεκτικός την επόμενη φορά που θα μας κατηγορήσει για κάποια δήθεν παράνομη ενέργεια, όπως αυτή που αναφέρει ότι θίγονται προσωπικά δεδομένα από έγγραφο που προβλέπεται εκ του νόμου να  προσκομίζεται σε κάθε τέτοια διαδικασία. 

Επίσης να τονίσω ότι οι υποψήφιοι και ο ίδιος ο κ. Ροκάκης, οι οποίοι  δείχνουν αυτή την ευθιξία σε μία τυπική ένσταση που καταρχήν δεν τους ενοχοποιούσε για κανένα αδίκημα (απλά το ποινικό μητρώο τους ζητήθηκε) και ούτε δημοσιοποιήθηκε από εμάς , και κυρίως δεν  θα γινόταν γνωστή εάν οι ίδιοι δεν τη δημοσιοποιούσαν ως δήθεν θιγμένοι, αντιστοίχως δεν έδειξαν την ίδια ζέση όταν ο τότε επικεφαλής του συνδυασμού τους εξαπέλυε ευθέως κατηγορίες προς την διοίκηση μας για δήθεν κατάχρηση χρήματος. Και αυτό δεν έγινε ούτε όταν αποδείξαμε με τον οικονομικό απολογισμό μας ότι οι κατηγορίες ήταν συκοφαντικές.  

Γιάννης Μαργαρώνης 

Επικεφαλής Συνδυασμού «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook