Εντυπωσιακή στρατιωτική άσκηση με συμμετοχή διεθνών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μάλεμε στα Χανιά

Το σενάριο της άσκησης σήμερα προέβλεπε εκκένωση άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στην περιοχή με πραγματοποίηση βολών αλλά και πτήση στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Ειδικότερα η άσκηση περιελάμβανε εκπαίδευση εν όρμου στην 1η φάση κατά την οποία εκπαιδεύτηκαν οι δυνάμεις στο ΚΕΝΑΠ και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου του Μάλεμε.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε και η εν πλω φάση της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης, στην οποία οι δυνάμεις εξασκήθηκαν τόσο τις παραδοσιακές μορφές του πολέμου στη θάλασσα όσο και σε θέματα ασφάλειας.

Τέλος υπήρξε το σενάριο της εκκένωσης περιοχής από άμαχο πληθυσμό, επίδειξη της οποίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) της Πολυεθνικής άσκησης τύπου INVITEX

 

 

Στην άσκηση που οργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, συμμετείχαν πέρα από την Ελλάδα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες. Από το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν 4 φρεγάτες, 2 πλοία ελληνικής υποστήριξης, 2 υποβρύχια, 2 πυραυλάκατοι, βατραχάνθρωποι και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, προσωπικό από την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, από την 1η ΜΑΛ και από τη Μεραρχία Κρητών, επιθετικά ελικόπτερα ξηράς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Από το ΝΑΤΟ συμμετείχε το αποβατικό πλοίο OCEAN της Μεγάλης Βρετανίας που αποτελεί ναυαρχίδα της νατοϊκής δύναμης με Άγγλο διοικητή αρχιπλοίαρχο, το οποίο έχει 300 Βρετανούς και Αμερικανούς πεζοναύτες.

Συμμετέχει η νατοϊκή δύναμη των ναρκοθηρευτικών με 5 πλοία συνολικά, το πλοίο των διοικήσεων με Βρετανό διοικητή, ένα ελληνικό, ένα τουρκικό, ένα βουλγάρικο και ένα ιταλικό.

Επιπλέον στην άσκηση παίρνουν μέρος 3 ισραηλινά πλοία, μια κοβέρτα με ελικόπτερο και 2 πυραυλάκατοι καθώς και 2 παρατηρητές αξιωματικοί από Αίγυπτο και ένας από Μαυροβούνιο.

 

 

 

Την άσκηση παρακολουθούν η Πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας και στρατιωτικοί ακόλουθοι, η οποία δήλωσε ότι η άσκηση αυτή θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook