Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί αγόρι 10 ετών αφγανικής καταγωγής, από στελέχη της Frontex, σε πλαστική λέμβο στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το παιδί που αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα περνούσε στη Λέσβο με την οικογένεια του, τους γονείς του και τα δυο μικρότερης ηλικίας κορίτσια αδέλφια του.

Σκάφος της βουλγαρικής ακτοφυλακής που επιχειρεί στην περιοχή στα πλαίσια της δύναμης της Frontex, εντόπισε τη βάρκα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και την πλησίασε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης των 66 επιβαινόντων.
Για άγνωστους όμως λόγους -οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι οι επιβαίνοντες δεν συνεργάζονταν θεωρώντας ότι το σκάφος είναι τουρκικό και θα τους επιστρέψει στην Τουρκία- προκλήθηκε πανικός. Όταν τελικά το βουλγαρικό σκάφος σταμάτησε τη βάρκα με τους 66 επιβαίνοντες και τους διέσωσε, διαπίστωσε την ύπαρξη του παιδιού που δεν είχε τις αισθήσεις του. Με άλλο ταχύπλοο που διαθέτει το σκάφος της Frontex, το παιδί μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης με συμπτώματα ασφυξίας και από εκεί στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Η μητέρα του 10χρονου αγοριού στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του παιδιού της ποπειράθηκε να πέσει στη θάλασσα να πνιγεί κάτι που αποφεύχθηκε τη τελευταία στιγμή με την απαρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος. 

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις των γονιών του παιδιού, το μικρό αγόρι ποδοπατήθηκε από τους πανικόβλητους επιβαίνοντες στην πλαστική βάρκα πρόσφυγες και μετανάστες που διαγκωνίζονταν για να ανεβούν στο βουλγαρικό διασωστικό σκάφος.

Εξάλλου, σκάφος της Frontex που βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2017», σε συνεργασία με Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης εντόπισε και περισυνέλεξε χθες 51 μετανάστες και πρόσφυγες που επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο ανατολικά της Μυτιλήνης.

Το πλήρωμα του σκάφους Frontex, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα της Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ένας 22χρονος που ήταν ο χειριστής της λέμβου και φέρεται και ως ο διακινητής.

Ξύλινη λέμβος με μετανάστες ανοιχτά της Χίου

Στο μεταξύ, 43 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκαν χθες σε ξύλινη λέμβο από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Χίου.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν σώοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Λαγκαδά στη Χίο.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook