Με στόχο την αναβάθμιση του λιμανιού του Ρεθύμνου ως εμπορικό, επιβατηγό και χώρο υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, η Περιφέρεια Κρήτης ενέγραψε στο τεχνικό της πρόγραμμα την Τετάρτη το ποσό των 871.703.24 ευρώ, για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, όπως ήδη είχαν γράψει τα «Ρ.Ν.» στο φύλλο της Τρίτης.

Τα χρήματα δεσμεύτηκαν από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το θέμα μάλιστα αυτό συζήτησαν χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.

Πρόκειται για δύο μελέτες, η μια εκ των οποίων αφορά το σκέλος της προστασίας και αναβάθμισης του λιμανιού, ώστε αυτό να αναπτυχθεί ως εμπορικό και να θωρακιστεί παράλληλα από τα πλημμυρικά φαινόμενα και η δεύτερη αφορά το σκέλος της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης προβλήτας, ώστε να προσδένουν με ασφάλεια τα εμπορικά πλοία αλλά και τα κρουαζιερόπλοια, κάτι που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αντίστοιχου τουρισμού, στον οποίο στοχεύει η δημοτική αρχή Ρεθύμνου.
 
Ήδη, το Λιμενικό Ταμείο έχει έτοιμο το μάστερ πλαν για το παραπάνω έργο και αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμενικών Έργων (ΕΣΑΛ), όπου με την παρέμβαση και τη βοήθεια του αρμόδιου ρεθεμνιώτη υφυπουργόυ Προστασίας του Πολίτη Μανόλη Όθωνα, θα καταβληθούν προσπάθειες για να μην υπάρξει χρονοβόρα καθυστέρηση στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκήρυξης της μελέτης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μελετητή του λιμενικού ταμείου κ. Σιώρη, που εκπόνησε το μάστερ πλαν για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου, οι μελέτες των λιμενικών εγκαταστάσεων μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο και βέβαια στην συνέχεια απομένει η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου.

«Με την εξέλιξη αυτή, ένα μεγάλο έργο υψίστης σημασίας για το Ρέθυμνο γίνεται πραγματικότητα, αφού αποτελεί την πύλη εισόδου του Ρεθύμνου από το βορρά, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μελετών και αργότερα και της κατασκευής του» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την θετική έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος.

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook