Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για τις βλαπτερές συνέπειες του καπνίσματος και την αντικαπνιστική νομοθεσία
 
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων / Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων, ενημερώνει ότι :
Το κάπνισμα είναι μια από τις πλέον βλαβερές συνήθειες και ο κίνδυνος για την υγεία του καπνιστή και όχι μόνο, είναι μεγάλος με δυσάρεστες συνέπειες.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες , το 10% των θανάτων ενηλίκων παγκοσμίως οφείλεται στο κάπνισμα. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 6 εκατομμύρια θανάτων , εκ των οποίων οι 600 χιλιάδες οφείλονται σε παθητικό κάπνισμα .

Το κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό  ενοχοποιείται για  τον  καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως (κυρίως στον άνδρα) και για  πολλές  άλλες σοβαρές παθήσεις. 

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ανάλογα με την κατανάλωση τσιγάρων είναι 40 φορές μεγαλύτερος στους καπνιστές που καπνίζουν 20 τσιγάρα ημερησίως. 

Οι καρκινογόνες ουσίες που προκύπτουν από την καύση του τσιγάρου είναι διάφοροι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (3.4 βενζοπυρίνιο) το αρσενικό, η πίσσα, η αιθάλη, η φορμαλδεΰδη κλπ.

Επιπτώσεις στην Υγεία

Το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να μας καταστρέψει τη ζωή μέσω μιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να μας οδηγήσει στο θάνατο. 

Πολλές ιατρικές καταστάσεις συνδεόμενες με το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας. 

• Αυξημένος κίνδυνος για τους καπνιστές, ασθένεια ούλων, μυϊκές βλάβες, κυνάγχη, πόνος λαιμού, πόνος στην πλάτη, νύστα – υπνηλία (ανώμαλη κίνηση ματιών), κυκλοφορικά προβλήματα, καρδιολογικές παθήσεις, οφθαλμικές παθήσεις, οστεοπόρωση, πολύποδας παχέος εντέρου,  στομαχικό έλκος, βλάβες δοντιών, μείωση σωματικής αντοχής και ενέργειας.
• Το κάπνισμα συμβάλλει και στις διαταραχές εμμήνου ρύσεως, την ψυχρότητα και τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, αυξάνει την ανδρική ανικανότητα, συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ορμονών – οιστρογόνων, αυξάνει τις πιθανότητες οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής κατά την εγκυμοσύνη και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο Ανοσολογικό (αμυντικό) σύστημα.
• Επίσης ενυπάρχει μεγάλος ο κίνδυνος σε έγκυες γυναίκες που καπνίζουν, διότι  αναφέρονται σε βρέφη  (όταν η μητέρα  είναι καπνίστρια) αυξημένα  ποσοστά  αιφνίδιων θανάτων, συγγενών ανωμαλιών, μειωμένο βάρος, διαταραχές ψυχοσωματικής ανάπτυξης, νοητικές διαταραχές, καθυστέρηση ομιλίας, κλπ. 
• Επίδραση του καπνίσματος και στην εμφάνιση. Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και το παρουσιαστικό του καπνιστού, αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή.
• Το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα με δύο τρόπους: Το περιβάλλον με καπνό τσιγάρου έχει ξηραντική επίδραση επί της επιδερμίδας. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος προς το δέρμα, περιορίζοντας το οξυγόνο με αποτέλεσμα να του στερεί τις ουσιαστικές θρεπτικές ουσίες. Επίσης επηρεάζει το δέρμα δημιουργώντας ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα και κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια.
• Θνησιμότητα. Ένας στους δύο μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνει πρόωρα εξ αιτίας του καπνίσματος και οι μισοί από αυτούς σε μέση ηλικία. Οι περισσότεροι πεθαίνουν από μία εκ των τριών ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα, όπως ο καρκίνος των πνευμόνων, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (βρογχίτιδα και εμφύσημα) και οι χρόνιες καρδιακές παθήσεις.
• Δαπανηρή Συνήθεια
Τέλος το κάπνισμα εκτός των άλλων αποτελεί μία δαπανηρή συνήθεια. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι καπνιστές καταναλώνουν από ένα έως δύο πακέτα την ημέρα.. Ένα πακέτο τσιγάρα στοιχίζει περίπου 4 ευρώ. Τα χρήματα που ξοδεύει ένας συνηθισμένος καπνιστής για αγορά προϊόντων καπνού σε ένα χρόνο αν υπολογιστούν, θα μπορούσε ο χρήστης αντί για αυτό, να τα διαθέσει για άλλα πιο ωφέλιμα και ευχάριστα πράγματα όπως πχ ένα ταξίδι αναψυχής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των τσιγάρων αυξάνουν συνεχώς και κατά συνέπεια αυξάνουν και τα  έξοδα κάθε καπνιστού.

Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος

Ποτέ δεν είναι αργά αν πρόκειται να κάνουμε κάτι καλό για την υγεία μας!

Τα οφέλη στην υγεία μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι θεαματικά και πολλά από αυτά είναι άμεσα ορατά . Εντός ολίγων 24ώρων από τη διακοπή του καπνίσματος , ο καπνιστής νοιώθει πιο δυνατός και ενεργητικός , αποκαθίσταται κατά μεγάλο ποσοστό η όσφρηση και η γεύση του και απομακρύνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου , ο κίνδυνος όλων των παραπάνω νοσημάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.
Σημαντική είναι η ενημέρωση και ιδιαίτερα των νέων για τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί η συνήθεια αυτή. Καλό είναι, η ενημέρωση αυτή να ξεκινά από μικρή ηλικία, προκειμένου να επιτευχθεί κατά το μέγιστο δυνατό, η αποφυγή έναρξης του καπνίσματος. 

Η ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Πέραν βέβαια από την πρόληψη (μέσω ενημέρωσης),υπάρχει και η καταστολή. Η Ελληνική  Πολιτεία , όπως και όλες οι πολιτισμένες Χώρες του κόσμου, έχει θεσπίσει σχετική νομοθεσία απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμεναρχείο (κατά περίπτωση) είναι επιφορτισμένοι από το Νόμο Φορείς Εφαρμογής της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και τα πρόστιμα  στους παραβάτες (κυρίως στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και στους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών ) είναι τσουχτερά. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook