Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του πενταετούς προγράμματος των ανασκαφών στον Αρχαιολογικό Χώρο «Μπούφος», πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον επικεφαλής της Αρχαιολογικής Σχολής του Βελγίου, καθηγητή κ. Jan Driessen στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Κερούλης, στελέχη της ΚΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την προϊστάμενη κ. Βίλυ Αποστολάκου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γιώργος Δατσέρης και κ. Μανόλης Λεμπίδης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βραχασίου κ. Μιχάλης Πετσαλάκης καθώς και τα μέλη κ. Φθενάκης Γιώργος και κ. Μαμαλούκος Χρήστος, η κ. Σουλαδάκη Αλεξάνδρα, ο πρ. ευρωβουλευτής κ. Σουλαδάκης Ιωάννης, η κ. Αστρουλάκη Αικατερίνη καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Στο Κεφάλι (ύψωμα) Αγ. Αντωνίου ή Κρέμασμα στην παραθαλάσσια περιοχή ανατολικά του Οικισμού Σίσι εκτείνεται ο Αρχαιολογικός χώρος «Μπούφος» με σημαντικά ευρήματα και ανακαλύψεις διαφόρων χρονικών περιόδων. Το 1976 έγινε η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου και ορίστηκε αρχαιολογική ζώνη με απαλλοτρίωση 40 στρεμμάτων από το ελληνικό δημόσιο.

Η πρώτη μικρή ανασκαφή έγινε από τον αρχαιολόγο Κώστα Δαβάρα ενώ έπειτα μισό περίπου αιώνα, το 2006 ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Σχολή του Βελγίου με επικεφαλής τον καθηγητή Jan Driessen. Η σύζυγος του επικεφαλής των ανασκαφών είναι η εγγονή του Πολ Φορ, ο οποίος είναι γνωστός και αγαπητός στην Κρήτη, ένεκα του πολύ σπουδαίου έργου που έχει καταγράψει για τον τόπο μας, σε συνεργασία με τον Πλατάκη, σημαντικοί και οι δύο σπηλαιολόγοι και ερευνητές.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος «Μπούφος», στο Σίσι θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη. Η περίοδος ακμής της πόλης ήταν την υστερομινωϊκή εποχή (1350- 1250 π.χ.). Δίπλα ακριβώς στη θάλασσα υπάρχει ο νεκροταφιακός χώρος (τέλος της πρωτομινωικής και αρχές της μεσοομινωϊκής περιόδου, δηλαδή περίπου 2100-1800 π.Χ.). Στους τάφους αυτούς έχουν ήδη βρεθεί πολλά αγγεία, οστά και κρανία ενώ όπως ανέφερε ο επικεφαλής, κ. Jan Driessen ξεχωρίζουν τα αγγεία δίπλα στους νεκρούς καθώς και τα «Κυκλώπεια Τείχη» που διακρίνονται καθαρά στα χαμηλότερα επίπεδα του λόφου.

Η κ. Βίλη Αποστολάκου, προϊσταμένη της ΚΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων, στις δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « οι ανασκαφές ξεκίνησαν μετά από υποβολή αίτησης της Αρχαιολογικής σχολής Βελγίου και σχετικής εισήγησης της ΚΔ εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς, αυτή τη στιγμή, νιώθουμε μεγάλη χαρά διότι δικαιωθήκαμε με τις τόσο σημαντικές αλλά και καθοριστικές για την ιστορία μας αρχαιότητες που ανακαλύφθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο. Η χρηματοδότηση είναι αποκλειστικά της Βέλγικης Αρχαιολογικής Σχολής η οποία αφού προβεί στη συντήρησή τους με δικά της έξοδα τα παραδίδει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου για να εκτεθούν». Η κ. Αποστολάκου επεσήμανε ωστόσο ότι οι ανασκαφές της Α΄ φάσης που διαρκεί πέντε χρόνια διακόπτονται, όπως προβλέπει ο νόμος, ώστε στη συνέχεια να μελετηθεί συνολικά το έργο των ανασκαφών και αφού υπάρξει ενδιαφέρον από την ίδια σχολή θα συνεχιστούν οι έρευνες και πάλι κατόπιν αίτησης της σχολής.

Ο κ. Κουνενάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων ευρημάτων και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι αρχαιολογικές σχολές του εξωτερικού και ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα προσπαθήσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο του αρχαιολογικού χώρου «Μπούφος».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και η αντιπροσωπεία του Δήμου εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Jan Driessen και στην ομάδα των αρχαιολόγων που εργάστηκαν εθελοντικά με πολύ πίστη και μεράκι για να φέρουν στο φως αυτές τις νέες σημαντικές ανακαλύψεις χιλιάδων χρόνων!!!

Ο καθηγητής κ. Jan Driessen δήλωσε ότι η Αρχαιολογική Σχολή του Βελγίου επιθυμεί να συνεχίσει τις ανασκαφές τα επόμενα χρόνια μετά τη μελέτη και τη δημοσίευση των μέχρι τώρα ανακαλύψεων, οι οποίες όπως φαίνεται θα απαντήσουν σε πολλά σημαντικά ερωτήματα τα οποία συνδέονται με τα Ανάκτορα των Μαλίων αλλά και με άλλες αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook