Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός των 114 εκατ. ευρώ του 2018 για τη δημοτική αρχή – Χωρίς το όφελος της ανταποδοτικότητας στους πολίτες που πληρώνουν καταγγέλει η αντιπολίτευση

Ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος ανέρχεται στα 114 εκατ. ευρώ για τον δήμο Χανίων συζητήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Για ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έκανε λόγο η δημοτική αρχή για προϋπολογισμό λιτότητας, ανεφάρμοστο, φορομπηχτικό, χωρίς όραμα στον οποίο δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική αλλά ούτε το όφελος της ανταποδοτικότητας στους πολίτες που πληρώνουν, έκαναν λόγο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τάσος Βάμβουκας – Υποκρισία από όσους κάνουν λόγο για φορομπηχτικές πολιτικές

Περίπου 40 εκατ. προέρχονται από παλαιότερες πολιτικές μη ανάληψης ευθύνης και χαϊδέματος αφτιών των πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Εδώ φαίνεται η υποκρισία όσων μιλούν για φορομπηχτικές πολιτικές. Υπάρχει ευρύ φάσμα κοινωνικής πολιτικής στον προϋπολογισμό αλλά και δράσεις αναπτυξιακής προοπτικής. Ο προϋπολογισμός και ρεαλιστικός και προσαρμοσμένος είναι και προσπαθεί να καλύψει όλες τις ανάγκες που έχει η κοινωνία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Το χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη πόρων όχι μόνο οικονομικών αλλά και η έλλειψη ανθρώπινων πόρων που τους χρειαζόμαστε. Έχουμε ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό αλλά και από ανθρώπους στελέχωσης των υπηρεσιών του. Είμαστε δεσμευμένοι από την κατάσταση επιτροπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Μιχάλης Βλαχάκης – Δεν είμαστε φορομπήχτες

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ρεαλιστικός, αποτελεσματικός και ισοσκελισμένος αλλά και προσαρμοσμένος στα τωρινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του τονίζεται ιδιαίτερα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, τα έργα και τις μελέτες που βελτιώνουν την αισθητική, την ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών πρόνοιας. Δεν είμαστε φορομπήχτες, δεν έχουμε βάλει έξτρα φόρους, αλλά προσπαθούμε να εισπράξουμε αυτά που μας αναλογούν ως δήμος. Το 2018, θα αποκτήσουμε νέους κάδους και απορριμμάτοφόρα η κάλυψη των οποίων προέρχεται από την ανταποδοτικότητα.

* Στο τέλος του κειμένου ο προϋπολογισμό όπως παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο

Νάνσυ Αγγελάκη – Είστε μια δημοτική αρχή του “Θα”

Δηλώνετε ανακρίβειες. Ο προϋπολογισμός είναι του “θα”, του “θα” κάνετε και του χρόνου θα έρθετε με έναν άλλο προϋπολογισμό στον οποία θα έχουν αφαιρεθεί κάποια έργα και ανεκτέλεστες δαπάνες. Ο προϋπολογισμός δεν είναι ρεαλιστικός. Μας φέρνετε έναν προϋπολογισμό 114 εκατ. ως εκτίμηση και εκτελείτε περίπου 49,5. Η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη. Εκτελείτε έναν χαμηλό προϋπολογισμό. Βλέπουμε φοροεπιδρομή στους δημότες, βλέπουμε “δυνατά” ταμεία, έχουν αυξηθεί τα έσοδα, όμως δεν βλέπουμε όλα αυτά τα ποσά να τα επιστρέφετε στους πολίτες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική δομή. Τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο που δωρήθηκε στην πλατεία δικαστηρίων; Με το κυκλοφοριακό είμστε πάλι σε ένα μεγάλο “θα” και σε μελέτες που δεν έχουμε δει. Μεγάλα έργα και δομές πηγαίνουν στο μέλλον. Για τους περιαστικούς δήμους πραγματικά θλίβομαι γιατί βλέπω να υλοποιούνται έργα μόνο στα σχέδια πόλεως και αυτά δεν τα βλέπουμε να εκτελούνται στον βαθμό που θα έπρεπε. Είστε μια δημοτική αρχή του “Θα”. 

Άρης Παπαδογιάννης – Είναι ένας προϋπολογισμός που στερείται οράματος

Είναι ένας προϋπολογισμός που στερείται οράματος, σχεδιασμού και προοπτικής όσον αφορά στην ανάπτυξη, στις κοινωνικές δομές, στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ανταποδοτικότητα. Τα τέλη θα διατηρηθούν αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Πανηγυρίζετε για τη δυνατότητα του δήμου να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους κάποια έργα, κάτι που για εμάς σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρήματα ευρωπαϊκά και αναγκαζόμαστε μελέτες που είχαν προοπτική να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα να τις χρηματοδοτήσουμε από ίδιους πόρους που θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε άλλα θέματα. Βλέπουμε να χαίρεστε για τα σχολεία και από την άλλη βλέπουμε στον προϋπολογισμό κονδύλι για προκάτ. Βλέπουμε ότι το όραμα της δημοτικής αρχής για την παλιά πόλη σταματά στη Χάληδων. Προτάσεις για το κυκλοφοριακό δεν βλέπουμε. Εμείς θα προτιμούσαμε έναν προϋπολογισμό που θα ήταν υπερβατικός ανεξάρτητα αν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, γιατί θα έδινε το στίγμα του οράματος. 

Γιάννης Σαρρής – Ο προϋπολογισμός εμπεριέχει την αντίφαση που έχει μέσα η ίδια η δημοτική σας παράταξη

Τα προβλήματα που υπάρχουν στον δήμο είναι μια εικόνα που δεν προέκυψε χθες αλλά αποτελούν μια επαναλαμβανόμενη πολιτική χρόνων. Κανείς δεν λέει ότι δεν έχουν εξαγγελθεί ή ξεκινήσει κάποια έργα, όμως αλίμονο αν μια δημοτική αρχή δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Δεν κάνει χάρη η δημοτική αρχή στους δημότες. Ο προϋπολογισμός έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και γίνεται σε συνθήκες λιτότητας οι οποίες όμως πολλές φορές λειτουργούν σαν άλλοθι της κάθε δημοτικής αρχής για την τακτική που ακολουθεί και την κρίσιμη στιγμή που πρέπει να συνταχθεί με την κοινωνία για να δημιουργήσει ένα μέτωπο απέναντι στις πολιτικές αυτές, στέκεται μακριά. Ο προϋπολογισμός εμπεριέχει την αντίφαση που έχει μέσα η ίδια η δημοτική σας παράταξη. Όταν θες να λύσεις προβλήματα, όταν έχει την αντίφαση μέσα σου και αποκλίνουσες τάσεις μέσα στην ίδια σου την παράταξη, καταφεύγεις στην λείανση των θέσεών σου και στην εν κρυπτώ επίλυση θεμάτων αντί να έχεις ξεξάθαρη πολιτική θέση

Νίκος Παπαντωνάκης – Ο προϋπολογισμός που φέρνει η δημοτική αρχή είναι αντιλαϊκός

Οι συνέπειες από τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης και οξύνονται από τον πλασματικό προϋπολογισμό σας. Ποιος είναι ο στόχος του προϋπολογισμού σας, όποιος και των προηγούμενων που δεν έλυσαν κανένα μα κανένα πρόβλημα της κοινωνίας. Κατηγορούσατε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι προγραμμάτιζε χωρίς να συγκαλούν της δημοτικές ενότητες και χωρίς τη συμμετοχή του λαού και από εσάς λείπει παντελώς η λαϊκή συμμετοχή και η συμμετοχή φορέων γιατί ξέρουν ότι οι προτάσεις τους δεν πρόκειται να εισακουστούν. Όσο υπάρχουν μνημόνια θα συνεχίζονται οι περικοπές στους δήμους. Χρόνια τώρα η ίδια δικαιολογία, δεν υπάρχουν χρήματα, η χώρα κινδυνεύει και τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται. Βασικά θέματα προστασίας του πολίτη δεν είναι επιλέξιμα. Ο προϋπολογισμός που φέρνει η δημοτική αρχή είναι άλλος ένας αντιλαϊκός, μη πραγματικός προϋπολογισμός ο οποίος πετσοκόβεται προληπτικά.

Σεραφείμ Ρίζος – Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό άγριας λιτότητας

Επιμένετε να ονομάζετε αναπτυξιακό ο οποίος τι έχει; Στηρίζεται στη φορομπηξία, στην ανάθεση έργων σε εργολάβους άρα στην ιδιωτικοποίηση, σε ανταποδοτικά τα οποία δεν έχουν στην πραγματικότητα ανταπόδοση στον κόσμο που πληρώνει γι’ αυτά, στηρίζεστε στις κρατικές δαπάνες και στο προσωπικό. Ήδη από τα νούμερα που δίνετε, τα νούμερα για δαπάνες μόνιμου και έκτακτου προσωπικού είναι μειωμένα. Μειώνεται πόρους σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό άγριας λιτότητας. Δίνονται εκατομμύρια για έργα βιτρίνας. Αν δείτε πού δίνονται επιλεκτικά εκατομμύρια είναι η Χάληδων, η ανάπλαση της παραλίας και η πλατεία της Σούδας που είναι η πρώτη εικόνα από τα κρουαζιερόπλοια, την ίδια στιγμή που για αντιπλημμυρικά έργα δίνονται δυσανάλογα μικρότερα ποσά. 

Ο προϋπολογισμός όπως παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Βλαχάκη

1. Στήριξη της Κοινωνίας και των Δομών Πρόνοιας.

Ενδεικτικά:
Ολοκληρώσαμε το μεγάλο έργο της ενοποίησης των κοινωνικών δομών σε ένα νομικό πρόσωπο (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.).  Για να μπορεί απρόσκοπτα να σχεδιάζει και να υλοποιεί κοινωνικές δράσεις, το χρηματοδοτούμε πέραν των Κ.Α.Π (1.100.000 ευρώ) με πρόσθετη τακτική επιχορήγηση από τον Δήμο Χανίων ύψους 1.500.000,00 ευρώ, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση του μέσω ΕΣΠΑ με (1.050.000 ευρώ).
Επιτύχαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ, νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στην περιοχή Καλυκά, συνολικού προϋπολογισμού 1.691.000,00€, προϋπολογισμός έτους 900.000(σελίδα 101).
Συνεχίζουμε για τρίτη χρονιά να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με ΜΗΔΕΝΙΚΑ τροφεία σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Χανίων.
Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε καθημερινά το Υπνωτήριο Αστέγων, για την φιλοξενία 20 συνανθρώπων μας.
Χρηματοδοτούμε με 94.000,00 ευρώ τη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου (σελίδα 36) και με 86.000,00€  των λοιπών κοινωνικών δομών και ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΠ, ΚΗΦΑΕΑ, ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, κτλ. (σελίδα 12 και 36).
Επιχορήγηση για την λειτουργία της κατασκήνωσης 120.000€ (σελίδα 36).
Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών α΄ υποδοχής πολιτών τρίτων χωρών, συνολικά 60.000 ευρώ (σελίδα 36). Αφορά πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή για ευπαθείς ομάδες, επεκτείναμε (πέρα των πολυτέκνων και των ατόμων με αναπηρία), μείωση των ανταποδοτικών τελών κατα 50% στους τρίτεκνους με εισοδηματικό κριτήριο, και απαλειφή των τελών για άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% που έχουν μοναδικό εισόδημα το προνοιακό επίδομα.
Διατηρήσαμε σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη για τις ΟΙΚΙΕΣ, και ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ.

2. Καθημερινότητα – Τεχνικά Έργα.

Ενδεικτικά:
Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων, της ανάπλασης της οδού Χάληδων και της Πλατείας Μητροπόλεως συνολικού προϋπολογισμού 1.400.00 ευρώ, προϋπολογισμός έτους 387.000(σελίδα 77) .
Ανάπλαση της Πλατείας Σούδας, συνολικού προϋπολογισμού 1.244.000 ευρώ προϋπολογισμός έτους 367.000(σελίδα 72) .
Εγκατάσταση αναδόχου για την ανάπλαση της ακτής Παπανικολή στην Νέα Χώρα, έργο από ίδιους πόρους, συμβασιοποιημένο ύψους 1.000.000 ευρώ προϋπολογισμός έτους 925.000(σελίδα 73).
Διαμόρφωση του Ανοικτού κέντρου αθλητικών χώρων Αμπεριάς, έργο συμβασιοποιημένο ύψους 478.000 €, προϋπολογισμός έτους 385.000(σελίδα 42).
Ανάπλαση του πάρκου της οδού Γιαμπουδάκη στον Αγ. Ιωάννη έργο συμβασιοποιημένο ύψους 99.000 ευρώ(σελίδα 77).
Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και οδών σχεδίου πόλεως Δ.Ε Χανίων, έργο ύψους 2.145.000 ευρώ(σελίδα 72).
Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και οδών σχεδίου πόλεως Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου έργο ύψους 1.086.000 ευρώ(σελίδα 73).
Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και οδών σχεδίου πόλεως Δ.Ε Σούδας, έργο ύψους 872.000 ευρώ(σελίδα 73).
Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και οδών εκτός σχεδίου πόλεως Δ.Ε Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Νέας Κυδωνίας, έργο συμβασιοποιημένο  ύψους 205.000 ευρώ(σελίδα 76).
Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και οδών εκτός σχεδίου πόλεως Δ.Ε Κεραμειών και Σούδας έργο συμβασιοποιημένο ύψους 104.000 ευρώ(σελίδα 77).
Ανακατασκευή οδού Καζαντζάκη έργο συμβασιοποιημένο ύψους 99.000 ευρώ(σελίδα 73).
Μελέτες ενεργειακές, στατικές, Η/Μ, ΣΒΑΚ, Πράσινων διαδρομών κτλ 403.000,00€ (σελίδες 79 έως και 81).
Προμήθειες οργάνων και εξοπλισμού για παιδικές χαρές 348.000 ευρώ (σελίδα 41).
Ολοκλήρωση θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης 250.000 ευρώ (σελίδα 71)
Επισκευή συντήρηση κοινόχρηστων χώρων 148.000,00€ (σελίδα 76)
Διαμόρφωση – Αποπεράτωση πλατείας Τσικαλαριών 100.000,€ (σελίδα 72)

3.  Παιδεία –  Αθλητισμός – Πολιτισμός

Ενδεικτικά:
Απόδοση 947.000 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών επιτροπών του Δήμου Χανίων(σελίδα 10).
Έκτακτη επιχορήγηση 250.000 ευρώ των σχολικών επιτροπών Δήμου Χανίων(σελίδα 13).
Απόδοση 248.000 ευρώ για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής των σχολικών εγκαταστάσεων του Δήμου Χανίων(σελίδα 10).
Επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων 306.000€ (σελίδα 75 και 76).
Αγορές οικοπέδων για ανέργεση σχολείων 200.000€ (σελίδα 40).
Σίτιση μουσικού σχολείου 193.000 ευρώ (σελίδα 36).
Διαμόρφωση Αυλών σχολείων 78.000,00€ (σελίδα 75).
Προμήθεια προκατ αιθουσών για σχολεία 71.000 (σελίδα 41)
Συντήρηση Επισκευές Διαμόρφωση Αθλητικών χωρών και κτιρίων 251.000€ (σελίδα 42)
Προμήθεια κινητής βιβλιοθήκης 70.000 ευρώ (σελίδα 40).
Προγραμματική σύμβαση με ΔΗΠΕΘΕΚ 123.000,00€ (σελίδα 12)

4. Ποιότητα ζωής -Τουρισμός – Πράσινη Ανάπτυξη

Ενδεικτικά:
Προμήθεια απορριμματοφόρων 395.000,00€ (σελίδα 55)
Προμήθεια κάδων για απορρίμματα 273.000,00€ (σελίδα 55)
Προμήθεια χωματουργικού μηχανήματος 100.000 ευρώ (σελίδα 70)
Προμήθεια υπηρεσιακών οχημάτων 80.000 ευρώ (σελίδα 28).
Συντήρηση επισκευή υπερκατασκευής απορριμματοφόρου 87.000 (σελίδα 48)
Προμήθεια καλαθοφόρου οχήματος 75.000 ευρώ (σελίδα 70).
Έξοδα ενημέρωσης και προβολής δραστηριοτήτων του Δήμου για την τουριστική προβολή 70.000 ευρώ (σελίδα 6).
Προγραμματική σύμβαση για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου Χανίων 45.000,00€ (σελίδα 13).
Κτηνιατρική περίθαλψη και περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς 34.000 ευρώ (σελίδα 106).
Ο Δήμος Χανίων είναι από τους λίγους δήμους σε όλη τη χώρα που έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί έργα από ίδιους πόρους. Πολλοί δήμοι ουσιαστικά το μόνο που κάνουν είναι να λειτουργούν οριακά και οι διαθέσιμοι πόροι τους να διατίθενται αυστηρά για τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ρεαλιστικός, αποτελεσματικός και ισοσκελισμένος, αλλά και προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα της σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του προϋπολογισμού τονίζεται ιδιαίτερα από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα. Έργα και μελέτες που βελτιώνουν την αισθητική, την  ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών πρόνοιας, έργα που προάγουν τον αθλητισμό και προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook